Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЪПОСТАВИМО

Нормално е в мафиотска държава като България обвинител № 1 да се придвижва в бронирана кола и със засилена охрана, както започна да се появява отскоро главният прокурор Сотир Цацаров. Ще напомним, че и борецът срещу италианската мафия, прокурорът Джоване Фалконе, се движеше в брониран автомобил, охраняват от въоръжени с автомати карабинери. Това обаче не попречи на Коза Ностра да му види сметката и да го взриви с бомба.


В мафиотска държава като България обаче буквално довчера главният прокурор ходеше почти без охрана. Борис Велчев например трудно можеше да се открои на фона на обикновените минувачи, когато, пъхнал ръце в джобовете, сам преминаваше пространството между Съдебната палата и ул. Черковна за поредното заседание на Висшия съдебен съвет. През цялото време, докато оглавяваше прокуратурата, Велчев се движеше почти без охрана. Очевидно доскоро не е имало от какво да се пази ръководството на държавното обвинение. Защото всъщност с нищо сериозно не е застрашило интересите на организираната престъпност.


Прокуратурата не е вкарала нито един важен подсъдим в затвора в последните 20 години. Напротив - в почти всички знакови процеси подсъдимите се отърваха с оправдателни присъди. Защо тогава да охраняват шефа на обвинението и от кого, когато обвинението е без зъби?! Дано появата на новия главен прокурор със засилена охрана да е белег за промяна на досегашното статукво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във