Параграф22 Daily

§22 Анализи

Съпругът на криптокралицата Ружа също се озова в обятията на Темида

S 250 6223c6d5 eae6 4847 acd9 58f4ee8c8a41
S 250 c590d5a5 fc9d 428f 91e9 e59e82d83441

Сложна става ситуацията около безследно изчезналата криптокралица Ружа Игнатова. След като в началото на месеца ФБР я сложи на второ място в топ 10 на най-издирваните престъпници в света, стана известно, че съпругът й Бьорн Штрел ще сподели съдбата й клиент на правосъдието. Тази задача е поела германската прокуратура, която разследва съпруга на Игнатова за пране на пари. 

Факт е, че досега съпругът на основателката на OneCoin стоеше в сянката на известната си жена, въпреки мащабите на измамната й схема. Срещу него обаче се води разследване за пране на около 7.7 млн. евро, стартирало през август 2021 година. Поводът за образуването му е банкова транзакция от 7.69 милиона евро, която прокурорите са проследили. Парите са били прехвърлени в сметката на Штрел от сметка в Хонконг, вероятно свързана с източените средства от OneCoin.

Германската прокуратура започнала тотално наблюдение над Штрел, следили сметките му и документирали всяка негова крачка. През януари 2022 г. полицията  взе заповед за обиск на дома му, но тогава ченгетата удариха на камък и не успяха да намерят уличаващи го доказателства. От дома му са иззети 60 000 евро, но Штрел остана без обвинения. 

Разследването обаче е в нов етап на развоя си, след като прокурор Маркус Хартман вече обяви, че

съпругът на Ружа Игнатова също е с повдигнати обвинения.

Очаква се очаква сложните разследвания да продължат няколко месеца, тъй като предстоят редица експертизи, заяви той. Към мащабното дело срещу Ружа в Германия вече трима души са подсъдими, свързани с компания, която е била партньор на OneCоin. Семейство от град Гревен, свързано с Ружа Игнатова, е обвинено за извършване на платежни услуги без лиценз, а адвокат от Мюнхен - за пране на пари. Двойката от Гравен е прибрала 320 млн. евро от германски инвеститори и е прехвърлила голяма част от парите в чуждестранни сметки на дружества, свързани с Ружа Игнатова. 

Игнатова и нейните съучастниците й реализираха една от най-големите  схеми на измамата Понци, които светът някога е виждал. Предполага се че до 2017 г. когато схемата OneCoin е в пика си, пирамидата е имала над 3 милиона членове в 175 държави, като измамата е донесла над 4 милиарда долара за Игнатова и сие. 

Игнатова е с червена бюлетина за издирване на Интерпол, в която е записано, че тя се издирва за "измама, включително увреждане на финансовите интереси на Европейския съюз по смисъла на Конвенцията от 26 юли 1995 г. за защита на финансовите интереси на Европейските общности". 

След като в началото на месеца

ФБР "класира" Ружа Игнатова в Топ 10 на най-издирваните престъпници,

медиите в Европа я превърнаха в централна тема.

Измамницата д-р Ружа Игнатова (42 г.) бяга с германски паспорт и 4 милиарда евро, оповестява "Билд" и подчертава, че обявената награда за информация, която може да доведе до задържането на Игнатова, вече е 100 000 долара.

Германското издание припомня историята на издирваната за криптоизмами българка. Игнатова е родена в България, но заминава да учи в Шрамберг, Германия, следва право в Констанц и има докторска степен. Тя има германско гражданство и е призната за високоинтелигентна. Криптокомпанията й OneCoin е основана през 2014 г. и за отрицателно време инвеститорите влагат в нея над 4 милиарда евро.

Смята се, че само в Германия Игнатова и съучастниците ѝ са присвоили 88 милиона евро. Въпреки всички обещания, т. нар. криптовалута OneCoin дори не съществува. През 2017 г. Ружа изчезва с всички истински пари, вложени в компанията й. Тя е издирвана от Интерпол в 194 държави и е на второ място в списъка на най-издирваните лица от ФБР, се посочва в публикацията.

Във Великобритания медийният интерес към криптокралицата също продължава да расте. Журналистът Джейми Бартлет е написал книга за нейното бягство, разговарял е с хора, които са я виждали, и продължава да вярва, че Игнатова се "крие" зад няколко пластични операции на яхта в Средиземно море.

"Билд" пък цитира разследващи полицаи, според които в момента Игнатова руса, стройна и с

чисто нови "биометрични данни", познати като устни, бузи, нос и челюст.

Особено важен център за бизнеса на криптокралицата е Дубай. През 2020 г. властите в емиратството размразиха нейните сметки, въпреки че повече от година преди това американското министерство на правосъдието повдигна обвинения срещу нея и определи OneCoin като "измамна криптовалута". Месеци по-рано нейният бивш близък сътрудник - юристът Марк Скот - беше признат за виновен за изпирането на 400 млн. щатски долара. 

Според твърденията, д-р Ружа Игнатова е сред най-големите инвеститори в биткойни в света. Възможно е тя да притежава 230 000 от тях. Дори след срива в стойността на най-популярната криптовалута, това би се равнявало на около 5 милиарда щатски долара. Пари, които са повече от достатъчни за прекрасен живот под нова самоличност.

Мистерията около изчезването й от време на време се разкъсва от бомбастични вести за появата на Игнатова. Известно е, че в добрите си дни тя организираше партита на луксозната си яхта The Davina, на която през юли 2017 г., американската поп звезда Bebe Rexha изнесе частен сет.

За последно Ружа Игнатова трябваше да участва в голямо събиране на европейски промоутъри на OneCoin в Лисабон, Португалия, през октомври 2017 година. Но в деня на шоуто тя не се появи.

Според досиетата на ФБР, на 25 октомври 2017 г. -  само две седмици след изненадващият пропуск на шоуто в Лисабон - Игнатова е хванала полет  на Ryanair от София до Атина. И е изчезнала завинаги. От белия демократичен свят, разбира се. Инак, като едното нищо, спокойно може да живее насред Червения площад в Москва и всяка сутрин да си пие кафето в Кремъл...

Facebook logo
Бъдете с нас и във