Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Сърни и мечки в... съдебната зала

Магистратите от Кюстендилския районен съд (КРС) са в очакване на екзотично дело, невиждано досега в практиката. До дни те трябва да произнесат присъда за престъпление, извършено от... стадо сърни. Скокливите нарушители попаднаха в съдебните анали, защото унищожили овощна градина край кюстендилското с. Каменичка Скакавица, обясниха магистрати от КРС. Инцидентът е станал през лятото на 2008 г., но процесът се проточил заради по-детайлно изясняване на случая.
Според потърпевшия овощар Николай Джонев поразени са 377 броя две- и тригодишни ябълкови дръвчета от уникална овощна градина, създадена с пари на САПАРД.
Сърните въобще не се стреснали от този факт и се проврели през телената ограда. Съсипаха ми повече от половината градина. Заради това внесох иск в съда за обезщетение, но вече две години нещата се размотават без резултат, жалва се Джонев.
Първоначалната експертиза на агроспециалистите установи щети за 3025 лева. После правиха още две оценки и свалиха щетите на 1000 лв., разказва пострадалият собственик. Той не вини дивите животни, а стопаните им от ловната дружинка. На ловджиите е вменено да хранят дивите животни през зимата, а нито аз, нито хората в селото сме ги видели поне един път извън ловния сезон да се навъртат в региона. Няма ниви с картофи за дивите прасета, няма сено за сърните и е естествено те да си търсят прехраната по хорските градини, обяснява и кметът на селото Роза Велинова.
Тъй като магистратите не могат да вкарат сърните в съдебната зала, страна по делото се оказва Ловно-рибарското дружество Елен в Кюстендил, което стопанисва района. Според нейния шеф Венко Калинчев естествено овощарят сам си е виновен за нахлуването на животните, след като не е заградил надеждно имота си.
На места телената ограда е 80 см, сърните лесно я прескачат. Трябва да е поне на 1.20 метра. А и не е доказано на 100%, че точно сърни са влизали и са направили поразията. Намерени са изпражнения, но това още не е доказателство. Ако се наложи, ще обжалваме, категоричен е предводителят на ловната дружинка Елен.
Не само кюстендилските съдии ги очакват силни преживявания със сърните нарушители. Магистратите от прокуратурата в Сандански скубят коси над две уникални дела за убийството… на мечка. Това съобщи за Параграф 22 директорът на Регионална дирекция на горите - Кюстендил, инж. Петър Савев. През последните години ние пращаме в съдебната зала бракониери, които даже не осъзнават колко жестоко е деянието, извършено от тях, споделя шефът на РДГ.
От септември 2009 г. в прокуратурата в гр. Сандански се води досъдебно производство заради жестокото убийство на кафява мечка в местността Мършавел до санданското село Влахи. Това разследване обаче е срещу неизвестен извършител и по всичко личи, че той ще си остане такъв до края на проучването. Жител на село Влахи открил мечката на 24 юли същата година в Косовска река, течаща през землището на селото. Животното било с отрязани лапи и направо изкормено. Мечката е застреляна с ловно оръжие, намерени са дупките от три сачми, пишат в заключението си експертите от РИОСВ - Благоевград.
Мечката е била женска, над петгодишна на възраст, тежала е около 100 кг и е била висока 1.50 метра. Лапите са отрязани, тъй като в тази част на страната ни месото им се счита за рядък деликатес, а от ноктите се правят доста скъпи ловни трофеи. Освен това е извадена жлъчката, внимателно са били премахнати и гениталиите. Според специалисти тези органи пък се използвали в източната медицина за правене на лекарства. Огледът е установил, че бракониерите са се приготвили и да одерат животното, но явно нещо ги е подплашило и са хвърлили трупа му в реката.
За първи път се сблъскваме с подобно нещо, не се сдържаха разследващите полицаи. Според криминалистите разрезите по трупа показали, че е работено професионално със скалпел. За мечка, убита при бракониерски лов в района, се заговори за първи път година по-рано. Авджии се похвалиха чрез страниците на местен вестник, че са застреляли мечка и даже предоставиха на журналистите снимка от успешния лов. Трупът на мечката обаче не бе открит, а снимката мистериозно изчезна. От редакцията твърдят, че загубили файла, а вестникарската публикация се оказва недостатъчна на разследващите, за да издирят извършителите.
Настояваме да бъде установена самоличността на нарушителите, позволили си да посегнат на екземпляр от защитен животински вид, писа в сигнала си до държавното обвинение в Сандански РИОСВ - Благоевград. Засега и двата случая за убийство на мечки се водят срещу неизвестни извършители.

(в каре)
Полиция по петите на бракониер фантом
Кюстендилските ченгета напоследък разнообразяват делника си с издирването на бракониери фантоми. Вече повече от три месеца те разнищват незаконното убийство на сръндак, намерил смъртта си от бракониерски куршум в местността Плео над с. Богослов в Осоговската планина.
Главата, около 60 кг месо и кожата на животното от три месеца се пазят в хладилна камера в ДЛС Осогово като доказателство за бракониерския лов, станал в края на януари тази година. По сигнал полицията и стражата към регионалната агенция по горите в Кюстендил претърсили района и открили изоставен джип Сузуки Витара с кюстендилска регистрация, три калъфа за ловни пушки, а наблизо - одраната кожа и главата на сръндак, прибрани в раница.
Цялата нощ издирвахме бракониерите, но засега все още не сме ги заловили, оплакват се полицаите. По случая е образувано полицейско дознание, а останките от сръндака ще се пазят до приключване на разследването. По документи джипът се оказал на кюстендилеца Антон Ардалски, на когото е съставен акт по Закона за лова. Той обаче категорично отрича да е ловувал в планината този ден и е обжалвал акта.
Бракониерските набези в района през последната година нарастват. През 2009 г. са констатирани 28 нарушения на Закона за лова и опазване на дивеча. През 2008 г. са били 19, а през 2007 г. - 21, отчете директорът на регионалната дирекция по горите в Кюстендил инж. Петър Савев. Издадени са близо 20 наказателни постановления, образувани са преписки в прокуратурата, но досега нямало издадена нито една присъда, добави горският шеф.

Facebook logo
Бъдете с нас и във