Параграф22 Daily

§22 Анализи

Сървъри за криптирана комуникация бяха ударени в България

Сървъри на виртуалната мрежа Double VPN в България бяха ударени и спрени при международна полицейска операция под ръководството на Европол и Евроджъст. Службите на няколко държави иззеха уеб домейните и сървърите на мрежата, която е позволявала киберпрестъпници да се укриват след атаки в онлайн пространството. В акцията са взели участие служби на САЩ, Канада, Нидерландия. Иззети са сървъри, пръснати по целия свят. А уеб домейните на мрежата, служила за прикритие на хакерите, са били заменени с началната страница на ФБР и служби в държавите участнички в операцията.

 

Според информация на Европол, разбитата мрежа Double VPN е била рекламирана на руски език, включително и в англоговорящите форуми за киберпрестъпност. Тя е служила като средство за маскиране на местоположението и самоличността на операторите на фишинг измамниците.

Създателите на Double VPN твърдят, че мрежата предоставя високо ниво на анонимност, като предлага двойни, тройни и четворни връзки на своите клиенти. Чрез подобни връзки са компрометирани многократно десетки мрежи по целия свят, обясняват от Европол.

Както сочи самото название, Double VPN е функция, която позволява

използването на два или повече VPN сървъра.

Такава мулти-хоп връзка се предлага с двойно криптиране - два VPN сървъра криптират трафика, правейки го практически невидим. Като допълнителна екстра, вторият сървър скрива IP адреса на първия сървър, който пък крие истинския IP адрес.

Наред с тези възможности, не е за пренебрегване и още една полза - Double VPN "заслепява" официалният интернет доставчик. А като добавим и фактът, че местонахождението остава неизвестно, защото двойните VPN сървъри са в различни държави (или континенти), трафикът е маскиран тотално.

Презентации и оферти на този тип мрежа

може да се намерят и на български.

В сайта top10vpnbg.com например са описаните задължителните функции на най-добрите налични VPN: супер бързо сърфиране от десетки страни, без досадни прекъсвания, гарантиране на анонимността, когато сърфирате онлайн, сигурна връзка с местни горещи точки и обществен WiFi, където и да се намирате, супербърз стрийминг на локално съдържание отвсякъде.

При свързването със сървър на VPN, доставчикът на интернет услуги няма да може да проследява кои уебсайтове се посещават, като по този начин навиците за сърфиране оставата тайна.

VPN създава криптирана интернет връзка, известна сред потребителите като „VPN тунел“ между компютъра и/или мобилното устройство на потребителя и уебсайта и/или приложението, които са целта на посещението. IP адресът на потребителя винаги ще е различен, така че по същество той сърфира от скрито място, а не от жилището, офиса или любимия бар. Софтуерът VPN позволява на потребителя да избира от коя държава или континент да се свърже. Така че, ако живее в България и се свърже с американски сървър,

IP-адресът ще бъде напълно американски.

Модерните VPN работят на всяко устройство - Macbook, iPhone, Android  и дори Smart TV, благодарение супер лесни за ползване приложения. Доставчиците на тази услуга все пак посочват, дейността им е на ръба на закона, по простата причина, че никъде по света все още няма закон срещу VPN. Правителствата навсякъде искат да могат да ви проследят. Вашият избор е дали искате да им позволите да го направят, се казва в презентацията на top10vpnbg.com.

Тази седмица ФБР информира, че благодарение на създаденото в бюрото приложение ANOM е успяло да заблуди организирана международна група киберпрестъпници да използват цифрови услуги, след което ги е идентифицирала и задържала.

ANOM е влиятелно приложение за криптирана комуникация, лаконично коментира ФБР. То е осигурило достъп до още по-големи криптирани платформи, които се използват от международни и сериозни организирани престъпници. От партньорската на ФБР служба Европол пък уточниха, че

също имат амбиции да шпионират комуникациите на всички.

Пример за това намерение е миналогодишната операция по хакването на приложението EncroChat.

"Европол координира международната правоприлагаща общност, обогати информационната картина и въведе криминално разузнаване в текущи операции, насочени към организираната престъпност и организациите за трафик на наркотици, където и да се намират и въпреки това решат да комуникират", заяви заместник-изпълнителният директор на Европол Жан-Филип Лекуфе.

От ФБР също са категорични, че няма място отвъд обсега на бюрото, за да се прикрият незаконни средства за комуникация. Заместник-директор Пол Аббате обяви тази седмица че ФБР ще продължи да използва всички налични ресурси и да използва вътрешни и международни партньорства, за да прекъсне атаките с криптовируси и да защити интересите на частния сектор и американската общественост.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във