Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Сътрудниците на МВР - изчезващ вид

Напоследък едно изречение чуваме все по-често, когато става въпрос за възможностите на МВР и на службите да противодействат ефективно на престъпността - кондицията на МВР не е добра. За зло или за добро - човекът, който най-много го използва, е вътрешният министър Цветлин Йовчев, особено след трагичния случай в Лясковец. Констатацията на Йовчев датира още от появата му в министерството и обяснява предприетите тежки реформи в това консервативно ведомство.


Случилото се при операцията срещу лясковчанина Петко Петков само илюстрира колко основателна е подобна констатация и амбицията да се скъса с миналото. А то е така препълнено с повтарящи се грешки, че няма вече никакво съмнение, че са системни. В случая остроумната мисъл на Маркс, че историята първо се повтаря като трагедия, а после като фарс, просто важи - за четвърт век преход МВР се оказа сцена, на която се играят само трагедии.


Един от най-големите грехове на прехода е, че бе унищожен т.нар сътруднически апарат на службите - под благовидния уж предлог да се разчистят авгиевите обори на някогашната Държавна сигурност. До появата на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия широката публика не знаеше що е то секретен сътрудник и каква е неговата роля в борбата с престъпността у нас. В закона е записано, че "секретни сътрудници са български граждани, оказвали негласна помощ в качеството на резиденти, агенти, съдържатели на явочни квартири, съдържатели на секретни (конспиративни) квартири, осведомители, доверени лица и информатори на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия включително и на техните предшественици и правоприемници за периода от 9 септември 1944 г. до 16 юли 1991 година." Оттук насетне заради широката политическа употреба на термина той се превърна в срамно клеймо дори и за онези, чиято тайна дейност бе насочена към разбиване на престъпните структури у нас. Обяснимо, истинските сътрудници влязоха в червената книга на МВР, а с пропуски, че са такива, се уредиха повечето босове на организираната престъпност - факт който


окончателно погреба този разузнавателен способ

Оказва се, че предишният вътрешен министър Цветан Цветанов е последният гробокопач на секретния сътрудник като един инструмент от познатите специални разузнавателни средства. Ефективно от 2011 г. до края на май 2013 г. секретните сътрудници на МВР са намалели с една трета, с толкова са намалели и делата на оперативен отчет, разкри този уикенд вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев. Според признанията му, когато е поел вътрешното ведомство, той е наследил от Цветанов една концепция, която предвиждала оперативните работници да не работят със секретни сътрудници. Моделът "Цветанов" предвиждал да ги използват специални групи в службите (предимно в някогашната Главна дирекция "Борба с организираната престъпност"). Концепцията била подписана от висшето професионално ръководство, което ще рече, че там параф е сложил бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев.


Това е изненадващо, ако се вземе предвид миналото на Георгиев като оперативен работник. В личното му досие пише, че в това си качество е създал отлични връзки със "Сикрет сървис", "Европол", "Интерпол"и ДЕА - служби, където сътрудниците и агентите под прикритие са на почит. Със сигурност по времето, когато Георгиев оглавяваше Регионалното звено за борба с организираната престъпност в Пловдив, е бил наясно, че борбата с наркотрафика е немислима, без антимафиотите да имат някакво "уше" в подземието.


Според одобрения от него модел трябвало не само спецгрупи да поемат сътрудниците, но и всички останали оперативни работници да спрат да водят дела на оперативен отчет. "Добре че не са успели да реализират тази концепция. Защото би трябвало дори да спрат да водят оперативни дела и да работят само по досъдебни производства. Тоест ние не следим лица, за които има данни, че извършват или подготвят тежки престъпления. Само когато има досъдебно производство, тогава. А преди това не би трябвало да събираме информация, ние само я систематизираме." Добре, че не са успели да довършат замисъла си, защото сега съвсем щеше да е разрушена системата", разкри министър Цветлин Йовчев.


Очевидно под управлението на Цветан Цветанов и на главния му секретар Калин Георгиев МВР е било


на ръба на "революционна" реформа

За да стане ясно каква е била тя по замисъл, ще припомним какво всъщност представлява т.нар. оперативен отчет и делата, свързани с него. Още в началните лекции в Академията на МВР бъдещите му служители научават, че в хода на оперативно-издирвателната дейност се събира информация. Тя може да бъде обобщена в две основни групи. Първата е свързана пряко с престъпността и се отнася до състоянието на оперативната обстановка, с причините и факторите, които се отразяват на престъпността, заплахите и опасности за националната сигурност и обществения ред, лицата, извършващи престъпления против обществеността.


Вторият вид информация е свързана със секретните източници, които се използват от контраразузнаването и от полицията в хода на тяхната дейност. Това са сътрудниците и доверените лица, които оказват съдействие на службите в изпълнение на техните задачи, фактите и данните, които те са подавали и които са оформени като рапорти, доклади и др. Оперативният отчет представлява събрана, регистрирана, систематизирана и класифицирана по установени правила засекретена информация, свързана с дейността на оперативно-издирвателната дейност.


Каква е ползата от оперативния отчет, който моделът "Цветанов" е препоръчал да се реформира и в крайна сметка да се изостави? Благодарение на систематизирания отчет се избягва дублирането в работата по разследването на дадено лице - дали по случая работи и друг оперативен работник. Това е възможно, защото цялата информация за конкретното лице - обект на интерес, се събира на едно място. Освен това делата на оперативен отчет дават възможност да се правят анализи и оценки за оперативната обстановка в страната и по места, по отделни престъпления и др. Може да се води и статистическа отчетност за броя и характера на делата на оперативен отчет, водени в страната.


Делата на оперативен отчет са нещо като


библиотека, която съдържа данни

за лицата, които подготвят, извършват или са извършвали престъпления срещу националната сигурност или обществения ред. Това са лица (наричани "обекти"), които подлежат на различни дейности от страна на службите - проверка, разработка, издирване, наблюдение. В оперативния архив влизат всички дела, водени по посочените дейности: дела на проверка, разработка, издирване и наблюдение. Освен това в архива влизат и дела на секретни сътрудници, с които са прекъснати връзките и не се ползват;обектови дела на организации, фирми и групи, които са престанали да провеждат организирана престъпна дейност, прекратили са своето съществуване или са реализирани от оперативно-издирвателната служба; литерни (информационни) дела на линии и обекти, за които е преценено, че е нецелесъобразно по-нататъшното им оперативно обслужване.


Ето всичко това е трябвало да премине в ръцете на определени със заповед на ръководството на МВР спецгрупи, които единствено биха имали право да работят със сътрудници, да водят дела, архиви и в крайна сметка да разполагат с информация. Амбиция, зад която очевидно стои стремеж за съсредоточаване на много власт. До какво би могло да доведе концентрацията на такава власт не е трудно да си представим.


Според данни от МВР до 2013 г. ситуацията е била доведена дотам, че на един оперативен работник са се падали цифром и словом по-малко от две дела. В момента броят на делата на оперативен отчет се увеличават, твърди вътрешният министър Цветлин Йовчев. "Вдигаме броя им непрекъснато, следя ги всеки месец. Всеки месец имам повишаване", категоричен е той. От началото на 2013 досега със 100% са увеличени и секретните сътрудници в МВР, сочат данните на ведомството.


Свикнали с лъжите на статистиката обаче, ние трудно преглъщаме сухите числа, особено що се отнася до твърденията за справяне с престъпността. Дали МВР излиза от омагьосания кръг на тотално подслушване за сметка на останалите разузнавателни способи, използвани ефективно навсякъде по света, тепърва ще видим. Надежда, изглежда, има.

Facebook logo
Бъдете с нас и във