Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Съветник, арестуван за рушвет, отива на съд и за катастрофа

Задържаният в Русе за подкуп общински съветник Виктор Епщайн отива на съд и защото причинил смърт при катастрофа край Провадия. Бившият съветник, който в момента е в ареста и вече е освободен от Общинския съвет, ще се изправи и пред Варненския окръжен съд по обвинение, което може да му донесе между 3 и 15 години затвор.
Съветник Епщайн ще отговаря пред Темида, че по непредпазливост е причинил смъртта на двама души, както и шест средни телесни повреди на други двама пътници при тежък пътен инцидент на магистралата край Провадия. Най-вероятно делото ще бъде насрочено веднага след съдебната ваканция, тъй като Варненската окръжна прокуратура внесе акта в съда на 1 юли.
Случката, заради която общинарят е обвинен, се разиграва през ноември 2008 година. Летящият с огромна скорост Мерцедес на Епщайн пука гума, отклонява се от лентата си и се удря челно в идващ отсреща микробус. В жестоката катастрофа тогава загиват приятелят му Вихрен Петров от Русе и лекарката от Шумен Ася Левакова. Тежко пострадаха и други пътници от двата автомобила. Наблюдаващият прокурор потвърди изводите на назначената експертиза, че Виктор Епщайн е карал колата си с 210 км в час. На всичкото отгоре точно в този момент русенецът изобщо не е е имал правото да шофира, защото по нареждане от съда книжката му била отнета заради друго нарушение по пътищата.
В същото време от Русенската районна прокуратура съобщиха, че най-после е приключила проверката с колко шофьорски книжки разполага всъщност Виктор Епщайн. По този повод обаче няма да бъде образувано дело, тъй като не са открити никакви доказателства за престъпление. Епщайн наистина има два документа за правоуправление, но единият е български, другият - международен, който му дава право да шофира в чужбина, обясниха от прокуратурата. Заради нарушения на Закона за движение по пътищата книжката на русенския бизнесмен е била отнета общо четири пъти, като при всички тези случаи била прибирана в полицията.
Засега общинарят търка арестантския нар, защото въпреки подадената жалба за промяна на мярката Апелативният съд във Велико Търново го остави в ареста по друг повод - за организиране на престъпна група. Както е известно, тримата общински съветници Тодор Тодоров, Николай Станчев и Виктор Епщайн са обвинени от прокуратурата за искане и вземане на подкуп (чл.301 и 304 от НК) и по чл.321 - за организирана престъпна група. Оказа се, че подсъдимите са искали 30 000 лв. подкуп за 30 души от Общинския съвет, както информира адвокат Иван Василев. Заради използваните при разследването СРС-та в края на юни бе проведено закрито съдебно заседание, на което обвинението поиска от съда най-тежката мярка задържане под стража да остане постоянна, тъй като извършеното от тримата престъпление е с висока обществена опасност и съществува реална опасност те да извършат и друго престъпление.
Постоянният арест на тримата общинари бе мотивиран поотделно от съда. Наказателното производство срещу Виктор Епщайн за участието му в катастрофата на магистралата Шумен-Варна край Провадия през ноември 2008, при която загинаха двама души, тогава все още не бе приключило. Тогава Варненският съд наложи на съпредседателя на група Развитие мярка за неотклонение парична гаранция от 1000 лв., но явно тази мярка не е изиграла очакваната положителна роля, обясни съдията Йордан Дамаскинов, който председателстваше състава на Русенския окръжен съд.
Тодор Тодоров, 69-годишен общински съветник, пък бил осъждан на два пъти по наказателни дела, но е реабилитиран и амнистиран. Той е и съдебен заседател по наказателни дела в Русе, което според съда сега, в качеството му на обвиняем, е особено тежко престъпление, уронващо престижа на цялата съдебна власт. Може би затова и съдът не уважи болничния му лист, според който Тодор Тодоров страда от остра исхемична болест на сърцето, а освен това имал и проблеми с простатата. Николай Станчев също е осъждан на два пъти, но е реабилитиран.

Facebook logo
Бъдете с нас и във