Параграф22 Daily

§22 Анализи

Съвсем ли радикално всички изтрещяха?!

Помните ли Юнабомбър? Ако не, отворете на търсачка и ще се сетите. Детето-чудо с докторска степен по математика от Харвард и Мичиган, преподавател в Бъркли, чиято бомбена кампания срещу университети и авиокомпании подлуди ФБР в едно от най-скъпите му разследвания. Въпреки всичките усилия, полицията успя да го залови едва след като неговите брат и съпруга разпознаха убежденията и стила му на писане в публикуван от него манифест. В съда адвокатите на Тед Казински пледираха невменяемост, за да избегне смъртното наказание, но той ги освободи и настоя че е нормален. В крайна сметка отърва инжекцията чрез споразумение с прокуратурата, съгласно което се признава за виновен и беше осъден на доживотен затвор без право на замяна.

След внезапното прекратяване на академичната си кариера Казински се премества да живее в самотно горско бунгало без ток и течаща вода, в което изучава техники за оцеляване и приготвя взривните устройства. Мотивът - несъгласие с унищожаването на дивата природа в резултат на сеч и строителство. В периода между 1978 и 1995 г. той изпраща до различни обекти 16 бомби, които убиват трима и раняват двайсет и трима души. След като попада в списъка на ФБР за най-търсените престъпници, Юнабомбър обещава в писмо до редакцията на вестник "Ню Йорк Таймс" да се въздържа от тероризъм, ако публикуват манифеста му под наслов "Индустриалното общество и неговото бъдеще".

Хайде сега за ученика от Пловдив, чийто арсенал може да избие стотици, както стана ясно от информацията на разследващите. Каузата на нашия е с далеч по-смъртоносен заряд - заради нея Ислямска държава изтрепа хиляди по целия свят, съсипа цели държави и няма изгледи касапницата да е на приключване. Прокуратурата обяви в прав текст, че младежът е подготвял терористичен акт, изпращал е клипове за подготовката му до вербовчика си, а откритите взривни вещества и взривни устройства "по обем и брой са несъпоставими с нито един друг казус от новата история на българската държава". И че това не било известно на никого, дори на родителите му. В резюме: "Считаме, че е налице реална опасност за сигурността на огромен брой български граждани!"

Само че междувременно армия от велемудри капацитети демонстрира битуването си в паралелна действителност.  Премиерът Бойко Борисов потвърждава, че откритите бомби са "много по-мощни и страшни от тази, използвана при атентата в Сарафово". Първата му грижа е обаче друга - да благодари на медиите, "които не се подведоха по жълтината за ученика, задържан за тероризъм в Пловдив". Нещо повече, той още от самото начало казал лично на вътрешния министър да не се съобщават подробности за момчето. Дори целия случай можели да скрият, "но той е в съда и щеше да се разбере".

И още - в нито един момент обаче МВР не е мислело да индентифицира по някакъв начин ученика. Но понеже за разлика от добрите медии, на които явно е наредено да си траят, в друга BG-бомбърът беше разкрит, Борисов поясни и повтори: "Много е лесно един журналист да се разходи за час-два из Пловдив, бързо ще разбере кое е семейството. Но искам да благодаря на журналистите, които не го направиха". Иначе щели да правят съвременен антитерористичен център по американски и руски модел. 

Министърът на образованието Красимир Вълчев и той по-мек от памука. Дума не смее да обели за оценка на такъв питомец и родителите му, но дава акъл в посока на звездите. Може би било необходимо всички да ходим на допълнителни обучения, за да добием допълнителни познания как да разпознаваме такива случаи. Хубаво било все пак, че в случая родителите подали сигнала - нещо, което прокуратурата официално отрече. Въобще, "не можем да бъдем всевиждащи, но трябва да се реагира във всеки един случай - всеки, който забележи, трябва да реагира".

Продължаваме нататък с изтрещяването. Докато прокуратурата и полицията излагат страховити факти (в случая дори обичайно арогантният тон на заместник-главния прокурор Иван Гешев звучеше приемливо), пловдивски журналисти излизат с протестна декларация и зоват институциите да реагират срещу "неправомерното и неетично оповестяване на личната информация за ученика". Били разпространени, представете си, данни както за него, така и за семейството му, което не било редно при отразяване на деца в медиите.

Следва тотално оливане отстрана на т. нар. Асоциация на европейските журналисти, която се заканва "да сезира всички институции, които биха могли да вземат отношение и да накажат отговорните за незаконното и неетично разкриване на самоличността на момчето". То било просто жертва на опасна терористична мрежа, държавата не го защитила, а по-сериозни последствия били предотвратени единствено благодарение на навременната намеса на семейството му.

"За благодарност, че е изпълнило дълга си към обществото, това семейство е подложено на безпрецедентен тормоз от псевдомедия и нейните псевдожурналисти", дръпват чертата еврожурналистите, за които извършването на терористична дейност от наказателно отговорно лице очевидно е в синхрон с европейските ценности. Да, 16-годишният терорист е наказателноотговорен, защото съгласно Наказателния кодекс "Непълнолетно лице – навършило 14 години, но ненавършило 18 години – е наказателноотговорно, ако е могло да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си." А този, както твърдят всички, бил много умен. 

Та според въпросните еврожурналя "пристъпвайки всички законови правила и норми на етичната журналистика, една агенция разкри самоличността на ученика, мястото където учи, подробности за семейството му". Това било направено с пълното съзнание за престъпване на правилата и законите, заради което трябвало да понесат отговорност всички замесени. А те са явно всички освен терористчето, родителите му и "Ислямска държава".

Как обаче въпросната "псевдомедия" погазила етичните правила на журналистиката? Ами като нейн репортер разпитал съученици на момчето, без да е поискал и получил съгласието на възрастните, които отговарят за тях. Тоест свършил си перфектно работата, като научил и написал истината, без при това да посочва своите източници. И го е направил в полза на цялото общество предвид обявената от разследващите "реална опасност за сигурността на огромен брой български граждани".

Евроколегите му ще настояват обаче за максимално тежки санкции срещу медията затова, че разкрила самоличността на терорист, за какъвто никой не беше подозирал. Лудостта на тези типове стига дотам да твърдят, че "незаконното разкриване на самоличността на детето не е от обществен интерес и в този смисъл не бива да се третира като журналистическа дейност". И те като премиера благодарят на "представителите на журналистическата гилдия, които яростно се противопоставиха на излагането на детето на подобна публичност". Само дето лъжат на поразия, че случилото се предизвикало "възмущение на много журналисти от цялата страна".

В безумната си ярост еврожурналята се хвалят, че внесли сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет, министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС - с настояване да разследват изтичнето на информация, известна единствено на служители на съдебната власт и службите. И настояват ръководителите на тези институции да проверят за извършени дисциплинарни нарушения от техни служители. За капак щели да отправят въпроси по реда на Закона за достъп до обществена информация чия е била идеята за оповестяването на случая на пресконференция в Пловдив. А то пък за беля тъкмо премиерът си каза май, че я заръчал. 

При тази агресивна психопатия съдът пуска терориста да си ходи вкъщи, където да го посещават педагози и психолози. Ошашавен от ставащото вътрешният министър Младен Маринов зове "самоличността на момчето да не се превръща във фокус на обществено внимание, защото по този начин ние го лишаваме от възможността да се адаптира в която и да е друга среда". Тоест да се фокусираме върху всичко друго освен върху същественото. В добавка ръководството на доказано негодната да се справи с елементарни случаи Държавна агенцията за закрила на детето прави плонж с констатацията, че законът е нарушен и ще налага многохилядни глоби. 

Дерзайте, умници! Както казваше моят дядо, светът ще се свърши, шашкъните - никога. И понеже делото предстои, моля уважаемият съд да не вкарва BG-бомбъра в ареста, а да му даде възможност за достъп до интернет, за да си набави необходимите материали в домашни условия и да довърши започнатото. Ако пък успее да реализира пъкления си замисъл, тогава ще му мислим с онова, което го няма в главите. Забраната за оповестяване на личните данни обаче остава и дори да избие цяло училище, продължаваме с глобите. След което му даваме нова възможност на радикализирания да се социализира.  
 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във