Параграф22 Weekly

Задминахме ги американците

Създали сме нов вид престъпен бос

Съдът в световната столица на хазарта и развлеченията Лас Вегас наказа живеещия в САЩ нашенец Димитър Димитров (59 г.) с 41 месеца затвор за измами с банкови карти. Според обвинението той е бил лидер на група, използвала високотехнологични методи, за да открадне стотици хиляди долари от банкомати в Лас Вегас, в Ню Йорк, в Маями, в Сан Франциско и Сиатъл, разказва публикация на Лас Вегас ривю джърнъл от вторник (21 февруари).


Димитров е в ареста от май 2010 г., когато е задържан от агенти на ФБР. Според определението на съда времето, прекарано зад решетките, ще му бъде приспаднато от присъдата, така че в крайна сметка ще търка наровете в щатския затвор 20 месеца. Ако там Димитров има добро поведение, ще се наслаждава отново свободен на синьото небе през октомври 2013 година. След това той ще трябва да прекара три години в режим на подписка и да плати 96 461 долара обезщетения. Освен това старши окръжен съдия Филип Про му е забранил да общува по какъвто и да е повод с останалите членове на престъпната мрежа. Заедно с Димитров са обвинени още деветима души. Четирима са на свобода в България. Останалите петима вече са задържани, а четирима от тях са признали вината си.


Любопитното в информацията за съдебното заседание, на което Димитров е получил наказанието си е, че българският и щатският съдебен процес си приличат доста по адвокатските игри. В списъка на приликите може да се включи и фактът, че и в САЩ разчитат на използването на СРС за доказване вината на подсъдимия. Друг е въпросът, че издадената от съда в Лас Вегас присъда със сигурност ще се стори ниска на полицаите и тук, и там и ако Цветан Цветанов беше вътрешен министър в САЩ, навярно щеше да скочи срещу съда.


И тамошните федерални прокурори, подобно на нашенските, очевидно имат склонност към литературни отклонения. Те описват Димитър Димитров като алчен и пресметлив бос на българска организирана престъпна мрежа, която контролирала групи за скимиране на банкови карти от единия до другия бряг на Съединените щати, включително в Лас Вегас.


В отговор на твърденията на разследващите обаче облеченият в затворнически дрехи и окован във вериги нашенец категорично отрекъл, че е водач на престъпна група. Никога не съм организирал никого. Просто пиех много и говорех много, обявил той преди произнасянето на присъдата.


Защитната теза на адвокатите на Димитров била, че всъщност клиентът им е много ниско в йерархията на престъпния синдикат. Те изтъкнали, че той не може да бъде лидер на мафиотска организация, тъй като бил алкохолик и страдал от раздвояване на личността. Защитникът му Джон Момот отрича също, че съществува такъв престъпен синдикат, действащ и ръководен в Лас Вегас. Това, което свързва обвиняемите, е общата им родина - България, заявява адвокат Момот. Какъв лидер на организирана група може да е Димитров, който е изпаднал дотам да бъде шофьор и да върши сравнително мръсна работа, пита защитникът.


Според съдия Филип Про обаче налице са доказателства, че Димитров е човекът, който е бил в постоянен контакт със съучастника си от престъпната група в България. ФБР разполага със записи на телефонни разговори между Димитров и съучастника му Ненчо Михалев - Нено, съобщава заместник-прокурор Ерик Джонсън. Ролята на Димитров в организацията е на лидер и организатор, той самият не участва пряко в обирането на банкомати чрез подправени карти. Други вършат тази мръсна работа, така че Димитров да е предпазен от разкриване и отговорност, заявява Джонсън. Заместник-прокурорът твърди, че ролята на Димитров е да прибира основната част от парите, измъкнати от екипите и да праща процент на Ненчо Михалев-Нено в България.


От представените в залата записи става ясно, че Димитров е рекетирал проститутки, изнудвал е за пари шофьори на камиони от чужди страни и е подкупвал полицаи, митничари и агенти по сигурността в България. Според заместник-прокурор Джонсън по време на подслушването на Димитров е станало ясно, че в България с негово участие са извършвани и други престъпления.


От информацията, придобита със СРС, е изяснено, че Димитров и групата му са действали в България с типично мутренски методи. Говори се за рязане на уши, за насилие над свидетел на престъпления - той бил овързан с тел за дърво и залят с бензин, а Димитров стоял до него с цигара и запалка в ръка.


Адвокат Момот обаче обяснява това с разстройството на личността, от което страдал клиентът му. Липсата на задръжки в пиенето и психичните му проблеми са причина разследващите грешно да интерпретират словесните излияния на Димитров, заявява защитникът. Според него драматичните и често съдържащи заплаха и агресия изказвания на Димитров са хлабаво свързани с реалността. Адвокатът дори сравнява бандата на Димитров с пищов, който не може да стреля направо.


Въпреки храбрите тези на защитата нашият мафиот все пак вече се е признал за виновен по обвинение за трафик и производство на подправени устройства за извличане на лични данни. Става дума за разследване на ФБР от 2009 г. на измами с кредитни карти и кражба на лични идентификационни номера. Тя е извършвана по познатата технология - със скрити камери, монтирани на банкомати, се добиват данните, а след това са произвеждани пластики менте и са теглени пари.


Димитров е признал вината си през юни миналата година. В замяна на това федералната прокуратурата го е освободила от отговорност за притежание на незаконен пистолет, както и за съучастие в кражба на 1.6 млн. долара чрез сложна схема на кредит за покупка на луксозни автомобили и лодки. Кредитите не са били обслужвани, а колите и яхтите са били продавани или преотдавани под наем. Голяма част от автомобилите са контрабандирани в Източна Европа, сочат заключенията на разследващите.


Размахът на алкохолизирания и страдащ от раздвоение на личността българин дотам впечатлил правоохранителните органи на САЩ, че те признават Димитров за нов вид бос на организираната престъпност в Лас Вегас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във