Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СВЕЖА КРЪВ В РЕДИЦИТЕ НА МАГИСТРАТУРАТА

Усмивки. Светнали очи. Поздрави. Шампанско. Тези четири думи са напълно достатъчни, за да се опише настроението, което витаеше в Националния институт на правосъдието (НИП) на 19 октомври.
На този ден 70 младши магистрати - 30 съдии и 40 прокурори, получиха дипломите си за успешното завършване на задължителния шестмесечен курс в НИП.
Още от сутринта младоците с нетърпение очакваха най-накрая да получат свидетелствата си и още от понеделник (22 октомври) да се гмурнат в дълбоките води на правораздаването.
За да уважат техния празник в НИП бяха дошли председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров, заместник-главният прокурор Валери Първанов, заместник-правосъдният министър Ана Караиванова, членове на настоящия и бившия Висш съдебен съвет, представители на Американската агенция за международно развитие.
Тишина. Начало. Снимаме. Някой би си помислил, че с тези думи бе открито събитието в НИП. Е, този някой почти е познал. Докато чакаха пристигането на официалните гости, младшите магистрати имаха къде по-интересно занимание. Голяма част от тях бяха накацали по прозорците и балконите и с интерес наблюдаваха сцената, която се развиваше на тротоара на ул. Екзарх Йосиф (където се намират помещенията на института) и в отсрещната сграда.
А там наистина беше интересно. Жена, облечена в стил 30-40 години стоеше на балкона на стара сграда, взираше се в далечината. В един момент махна шалчето от врата си и започна да маха с него, все едно приканваше някого да тръгне или да мине.
А долу, на тротоара, имаше два вида строй. В единия бяха мъже, облечени в нацистки униформи, а в другия - отново представители на силния пол, но те бяха надянали такива одежди, с които поразително много приличаха на евреи.
Оказа се, че в същия ден, в който курсантите се дипломират край тяхната сграда се снима българо-италиански филм. Действието се развива по време на Втората световна война, но от екипа не пожелаха да кажат повече за продукцията.
Младшите магистрати обаче не успяха дълго да се радват на факта, че са станали свидетели как се прави кино, защото гостите пристигнаха и официалната част започна.
Председателят на ВКС Иван Григоров пръв поздрави новобранците. Той бе много развълнуван и не скри това свое чувство. Знаете, че съвсем скоро аз се разделям окончателно със съдебната система и правосъдието. И това е последната ми среща с младите попълнения, заради това много се вълнувам. Завинаги ще запазя този образ - как вие седите зад по-старите колеги в залата на Националния институт на правосъдието, разчувства се Григоров.
Той похвали и директорът на НИП Пенчо Пенев, който бил най-доброто попълнение в съдебната система. Накрая шефът на ВКС пожела на младшите магистрати да бъдат оптимисти, да обичат професията си, да бъдат почтени и да уважават колегите и ръководството си.
След Григоров към завършващите курсанти се обърна Валери Първанов. И той отправи хубави пожелания - да бъдат коректни, да запазят достойнството си и това на колегите си, да се вслушват в критиките. Първанов се върна в студентските си години, когато бил в един курс в юридическия факултет на СУ Св. Климент Охридски със заместник-председателя на ВКС Румен Ненков и със заместник-шефа на Националната следствена служба Румен Георгиев. Ние успяхме да запазим много коректни отношения и до ден днешен. Пожелавам ви след години да можете да се похвалите със същото, заключи Първанов.
Словото на заместник-правосъдният министър Ана Караиванова, която е бивш прокурор, обаче предизвика най-много усмивки. През годините на моята практика като обвинител ми се е случвало да видя хора, които съм пратила в затвора за едно или друго престъпление. И те като ме срещаха по улицата, вече бяха излезли на свобода, ме поздравяваха, че съм била обективна и съм спазвала закона, когато съм се явявала по техни дела. Пожелавам ви да изпитате чувствата, които изпитвах и аз след тези думи, каза Караиванова.
Самите младоци си пожелаха да успеят да защитят честта на професията, да прилагат справедливо законите, да участват в укрепването на капацитета на магистратурата, да се подчиняват на закона и морала. Онези, които ще работят в структурите на държавното обвинение обещаха да помагат на дознателите, за да върви работата бързо и качествено. Що се отнася до сегашното състояние и процесите в съдебната система, младите предпочетоха тактично да запазят мълчание. Първо искали да видят как стоят нещата отвътре и после, някой ден, могат и да си кажат мнението.
Финалът бе най-приятен - чаша шампанско и разговори с врели и кипели в правото съдии и прокурори. Единствено 13-е младоци, които започват работа в Софийския градски съд (СГС) бяха леко неприятно изненадани.
Шефът на СГС Светлин Михайлов дойде подготвен - с папка под ръка. А в нея имаше 13 копия на графика за дежурства и участия в съдебни заседания за тази седмица. Още не успели да си отдъхнат от тежките и трудни лекции, младшите съдии в СГС започнаха още в понеделник (22 октомври) активно да участват в съдебни заседания.
Ралица Петрова

КАРЕ
Стоян Мадин е младши прокурор в Софийската районна прокуратура (СРП). До преди шест месеца той е работил в Комисията за защита от дискриминация. Преди помагах на този или онзи човек. Сега ще помагам на цялото общество. Избрах да бъде прокурор, защото искам да участвам активно в самия процес на разследване - от самото начало до неговия край. А после да видя резултатите от моя труд в съдебна зала. Много ми харесва работата на обвинител, сподели с Параграф 22 новобранецът.

Валерия Братоева вече е надянала черната съдийска тога. Тя е младши съдия в Софийския градски съд. Влече я гражданското право, но не би възразила да работи и в наказателната колегия. Не се притеснявам, че директно влизам в съдебна зала. Чувствам се уверена в себе си, защото по време на обучението ни в Националния институт на правосъдието правихме симулации на съдебен процес и според нашите преподаватели се справихме страхотно. Мисля, че ще дам най-доброто от себе си. Надявам се с наша помощ негативните обществени нагласи към съдебната система да се променят в положителна посока, защото ние не сме обременени и, пак казвам, много добре подготвени сме, каза Валерия Братоева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във