Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СВЕТИЯТ СИНОД ЗАПОВЯДА НА ТЕМИДА: ВЪРЖИ ПОПА!

Как да не му дожалее на човек за дядо Инокентий. Тъкмо реши, че се е измъкнал от втори съдебен процес, и Светият синод му сви номер като се обърна за съдействие към Върховната касационна прокуратура (ВКП).
Във вторник (25 април) Параграф 22 научи, че преди около три месеца Националната следствена служба (НСлС) се е произнесла с мнение за прекратяване на делото за обсебване срещу родения под името Иван Стоянов Петров, известен повече като Софийския митрополит Инокентий, глава на Алтернативния синод.
Първоначално разследващите смятаха, че той и хората му са се самонастанили в имоти на Българската православна църква и неправомерно са използвали нейни вещи. Но резултатите от направената съдебно-счетоводна експертиза сочат, че няма извършено престъпление.
Постановлението за прекратяване е било пратено на Софийска градска прокуратура (СГП). Наблюдаващият прокурор Иванка Даскалова (която на 12 април бе повишена за обвинител във Върховната касационна прокуратура) прекратява делото. Но Светият синод е разочарован от нейното решение и обжалва пред по-горестоящата прокуратура, т.е. апелативната.
Преди около два месеца апелативните обвинители стигат до извода, че работата на колежката им и на Националното следствие е перфектна, и потвърждават прекратяването на делото срещу Инокентий.
Светият синод обаче не се отказва. Юристите му пишат жалба до Върховната касационна прокуратура (ВКП). Настояват делото да се върне за доразследване и Инокентий да бъде изправен пред съда.
Най-вероятно до 5 май ВКП ще се произнесе по жалбата, заяви за Параграф 22 заместник главният прокурор и шеф на ВКП Христо Манчев. Тогава ще стане ясно дали ще има и второ дело срещу софийския митрополит.
Неволите на Инокентий започнаха на 21 юли 2004 година. Тогава по разпореждане на окръжните прокурори в страната и с благословията на тогавашния главен прокурор Никола Филчев полицаи атакуваха около 250 храма, обитавани от разколниците. Операцията продължи до полунощ, но приключи успешно.
Ден след акцията, по заповед на Филчев, Върховната касационна прокуратура образува следствено дело срещу алтернативния синод на Инокентий за незаконно владеене на чуждо имущество, самоволно действие и самоуправство.
Едното обвинение срещу разколниците е за обсебване от страна на алтернативния синод на църковно имущество и вещи, принадлежащи на Българската православна църква (БПЦ) - чл. 206 от Наказателния кодекс. Освен това те са обвинени и за използване на идентични наименования като това на БПЦ - име, печат и документи (по чл. 274, ал. 2 от НК). Делото бе поето от Националната следствена служба.
През март 2005 г. разследването по второто обвинение приключи. На 19 юли прокуратурата внесе обвинителния акт в Софийския районен съд (СРС). Подсъдим е само Иван Стоянов Петров. Процесът започна на 31 януари тази година. И все още не е приключил на първа инстанция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във