Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Светкавична присъда за Жоро Инкасото

Пловдивският окръжен съд осъди в сряда (31 юли) на осем години затвор прословутия охранител Георги Енев, по-известен като Жоро Милионера заради откраднатите от него близо 1.5 млн. лева. Но като се приспадне времето, което той е прекарал в следствения арест, му остава да излежи седем години. Наказанието ще изтърпи при първоначален строг режим. Преди това прокуратурата поиска 20 години затвор за него, тъй като престъплението се определя като особено тежко.


Милионера получи ниска присъда, защото се призна за виновен за изчезването на внушителната сума. Това му осигури съкратено съдебно производство, отпадна и необходимостта да бъдат разпитвани свидетели. Фактът, че по време на обира не са пострадали нито служители на фирмата, нито който и да било друг, адвокатът на подсъдимия Георги Кутрянски изтъкна като основание за иска на по-леко наказание за клиента си.


Защитникът хвърли вината за обира върху управата на инкасо фирмата. Според него мениджърите й сами предизвикали Енев, като не спазвали вътрешните й правила. Кутрянски даде пример с наличието на един- единствен ключ за разблокиране на сейфовете в инкасо автомобила, който трябвало да стои в регионалния мениджър, а всъщност обикалял из джобовете на всички шофьори.


Вина имал и колегата на Енев, който не е трябвало да напуска автомобила и да ходи да купува дюнери. Според адвоката утежняващо вината обстоятелство е само големият размер на сумата.


Последните думи на Енев пред съда бяха: Съжалявам за извършеното от мен, признавам се за виновен. Милионера обаче продължава да мълчи по най-важния въпрос - къде е скрил пачките.


Както е известно, Георги Енев отмъкна миналата година огромната сума от инкасовия микробус, който трябваше да охранява. По-късно майката на крадеца намери на прага пред къщата си 25 000 лв., оставени неизвестно от кого. Изчезналите пари от инкасото отдавна са възстановени на трите банки, чиято собственост са били, от застрахователните компании.


Съдът наложи и конфискация на цялото имущество на Енев, но то се оказа един-единствен мотоциклет. Но Милионера и бездруго няма къде да бръмчи с возилото през близките седем години, ако и останалите съдебни инстанции - Апелативният съд в Пловдив и Върховният касационен потвърдят присъдата му.


По делото са разпитани 39 свидетели и са извършено шест експертизи, след които и две ДНК-изследвания. По този начин категорично се доказва, че Енев е извършител на престъплението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във