Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СВЕТЛИН МИХАЙЛОВ ПОГЛЕДНА КЪМ СТОЛА НА ИВАН ГРИГОРОВ

Най-накрая част от тройната коалиция е решила да предприеме мерки и да запълни парламентарната квота във Висшия съдебен съвет (ВСС). Източници на Параграф 22 твърдят, че БСП е избрала конкретно име. Става дума за председателя на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов. Червени активисти споделиха, че той ще бъде номиниран за член на ВСС. Неговата кандидатура обаче трябва да бъде одобрена от Народното събрание.
Светлин Михайлов трябва да заеме мястото на проф. Димитър Токушев. На 5 октомври 2006 г. Токушев бе избран за конституционен съдия от президентската квота. Така в съвета се освободи едно място, което трябва да бъде попълнено от парламентарната квота.
Не е ясно обаче дали номинацията на Михайлов ще събере необходимата подкрепа в Народното събрание, даже в тройната коалиция могат да настъпят разногласия по въпроса, тъй като според нашите източници НДСВ отдавна има резерви към това име.
През 2004 г. бяха приети поредните поправки в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Според част от тях всички председатели и заместник-председатели на съдилища, прокуратури и следствени служби трябваше да бъдат избрани и назначени наново, защото се въвежда петгодишен мандат за тези длъжности. В продължение на няколко месеца ВСС назначаваше новите шефове в съдебната власт.
За поста ръководител на Софийския градски съд бяха номинирани двама души - Светлин Михайлов, който по онова време беше съдия в Гражданската колегия на съда, и Галя Тонева, която е магистрат в Софийския апелативен съд. НДСВ било против назначаването на Михайлов по неизяснени все още причини. Въпреки всичко ВСС избра именно него и той оглави едно от най-големите съдилища в страната.
Така че БСП ще трябва да убеди своя коалиционен партньор не само в професионалните качества на своя фаворит, но и в неговия висок морал и етика, каквито са изискванията в ЗСВ.
Доколкото Параграф 22 успя да разбере, в желанието на Михайлов да стане член на съвета има по-далечен прицел. До края на мандата на този състав на ВСС остават по-малко от две години (през декември 2008 г. ще има рокада). Според ЗСВ сегашните членове нямат право на повторно избиране. При това положение някак странно звучи, че Светлин Михайлов ще довърши мандата на Токушев, вместо да изчака и да се кандидатира за член на новия състав на ВСС. Тук нашите източници дават друго тълкуване. На 20 ноември тази година изтича мандатът на Иван Григоров като председател на Върховния касационен съд (ВКС). Ще трябва да се избира негов наследник. А Михайлов имал големи амбиции да седне точно на този стол. Но той искал предварително да си осигури пътя до там. Като член на ВСС по-лесно би си създал лоби, и то не само в съвета, което би му съдействало той да оглави ВКС.
Трудно може да се прогнозира дали схемата е реалистична. Защото най-напред той трябва да стане член на ВСС. Освен това трябва да се пребори с част от магистратите във ВСС, които нямат добро мнение за него. Михайлов трябва сериозно да поработи, защото според сметките на някои магистрати тези членове май са болшинство и като нищо могат да отхвърлят кандидатурата му за поста председател на ВКС. Раздаването на картите тепърва предстои.

Facebook logo
Бъдете с нас и във