Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Светлина от Сърбия по атентата срещу Бай Миле

Сръбските магистрати са на път да изпреварят българския съд при разплитането на убийството на сикаджийския бос Милчо Бонев-бай Миле. Това се разбра във вторник (30 ноември), когато Специалният съд в Белград разпита чрез видеовръзка със Загреб свидетел по делото за убийството на известния хърватски журналист и издател Иво Пуканич.
Свидетелят Томислав Марянович заяви пред магистратите, че убийството на престъпния български бос Бай Миле на 30 юли 2004 година е било поръчано от Слободан Джурович-Кардинала, кум на известния наркобос Сретен Йосич. Поръчката е направена след арестуването на Йосич в България и екстрадирането му в Холандия. Ликвидирането на Бонев е било поръчано от Джурович като отмъщение за това, че Бонев не попречил на екстрадацията на Йоца Амстердам, както е прякорът на Йосич. Джурович ни даваше пари, наемаше квартири, той поръча няколко убийства, каза Марянович пред съда.
След убийството на сикаджийския бос Слободан Джурович поел неговата работа с наркотиците, търговията с оръжие и ликвидации, твърди свидетелят. Самият той започнал да работи за клана на Сретен Йосич в България през 2004 г. - когато е убит Бай Миле. Марянович е потвърдил и че Сретен Йосич и неговият кум стоят зад убийството на хърватския издател Пуканич. Сръбската прокуратура обвини Йосич, че е организирал престъпната група, извършила убийството на Пуканич и помощника му Нико Франич на 23 октомври 2008 г. и платил за екзекуцията 1.5 млн. евро чрез Джурович.
В хърватската част от групата на Йосич са участвали Роберт Матанич, Лука Матанич, Амир Мафалани, Боян Гудурич и Джурович. Всички те бяха осъдени тази година в Загреб за убийството на Пуканич и Франич. Присъдите им варират от 15 до 40 години затвор. Роберт Матанич беше разследван и в България, но след като прекара девет месеца в ареста, през 2008 г. беше освободен поради липса на доказателства.
У нас делото за убийството на Бай Миле се точи без никакъв напредък. За покушението срещу Бонев и петте му охранители подсъдими са Тихомир Дочев - Мравката, Анатолий Мънков-Плъха, Илиян Георгиев-Мишока и Георги Стефанов. Всички те минават за физическите извършители на покушението, което стана посред бял ден в ресторант-градина Славия в София преди шест години.
Съдебното дело започна през 2006 г., но все още няма никаква яснота кои са поръчителите на атентата. В процеса бяха разпитани множество свидетели, важни фигури от бившата групировка СИК, футболни босове, даже сегашният министър-председател Бойко Борисов. Процесът се забави с близо две години, защото през това време се чакаше Турция да осигури показанията на истанбулските бизнесмени, братята Хамди и Сафет Санджаклъ. През цялото това време те бяха сочени за ключови свидетели, но в крайна сметка техните показания, дадени пред следовател в Истанбул, не хвърлиха никаква светлина върху разследването. Не бе открита и сръбската връзка. За нея се говори не от вчера, но едва сега тя бе потвърдена от свидетеля в Сърбия.
За връзка на Сретен Йосич с убийството на Бай Миле се заговори преди време след полицейската акция Килърите. Тогава бе огласено, че соченият за лидер на групата за мокри поръчки Петър Стоянов-Вожда е близък на Сретен Йосич, който дори му бил кум.
Още през ноември миналата година хърватските власти обявиха, че разполагат с информации за това, че Роберт Матанич заедно със сътрудниците си е извършвал убийства и отвличания в България, следял е конкуриращите се престъпни групировки и се е опитвал да ги скара, за да започнат да се избиват помежду си. Има сериозни доказателства, че Роберт Матанич, един от обвинените за убийството на хърватския журналист Иво Пуканич, е участвал и в три убийства в България.
Миналата година хърватската полиция обяви, че възнамерява да изпрати тези информации на колегите си в България, за да бъдат изяснени някои от убийствата у нас. Качеството на информацията за отделните убийства, до която е стигнала полицията, е добро и с голяма точност, писа хърватската преса.
Самият вътрешен министър Цветанов посети Белград в началото на месец октомври т.г., където се срещна със сръбския си колега Ивица Дадич. Двамата обмениха информация, свързана с оперативната работа по лица от сръбската организирана престъпност. Нашият министър заяви след посещението си, че е запознал Дадич със случая Килърите и заяви, че двамата работят за разкриване на връзки между дейността на мафиота Сретен Йосич и на тартора на групата за убийства Петър Стоянов.
На този фон вероятно трябва да очакваме сръбският Специален съд да направи решителните разкрития около убийството на Бай Миле. Нека припомним, че това, както и други тежки дела лежат на крехките плещи на съдия Петя Крънчева. Тя съди също Златко Баретата и бившия прокурор Славчо Кържев. Неговото дело също се точи от доста години. Името на Крънчева се появи в скандално СРС, което бе изслушано в съда миналата седмица по времето на делото срещу бившия министър Цонев. В записа се чува, че тя е получила рушвет от 200 хил. евро, за да пусне Златко Баретата под домашен арест.

ХРОНИКА НА СЪДЕБНИТЕ ЗАСЕДАНИЯ
30 октомври 2006 г. Даден е ход на делото за убийството на Милчо Бонев-Бай Миле. Разпитана е вдовицата на убития Силвия Панагонова, която заявява, че не е била наясно с бизнеса на мъжа си.
12 декември 2006 г. Показания пред съда дава бившият охранител на Милчо Бонев - Иван Лозанов, който обяснява, че бодигардовете му носели куфарче с неизвестно за тях съдържание.
14 февруари 2007 г. Делото за убийството е подновено с разпит на свидетели. Заседанията продължават три дни, но призованите Младен Михалев-Маджо и президентът на футболен клуб Славия Венцеслав Стефанов не се явяват. Разпитани са лидерът на ДСБ Иван Костов и Румен Николов-Пашата.
16 май 2007 г. Съдебната палата е под обсада заради разпита на Младен Михалев-Маджо по делото за убийството на бившия му съдружник. По време на разпита се разбира, че Маджо и Бай Миле са се виждали за последно няколко часа преди кървавия разстрел. Показанията на Маджо обаче не допринасят за разкриването на истината в процеса.
31 октомври 2007 г. Красимир Маринов-Големия Маргин не се явява на разпит по делото за убийството на Милчо Бонев поради заболяване.
14 април 2008 г. Красимир Маринов дава показания като свидетел по делото за убийството на бившия си съдружник. Той отрича да е имало конфликти между него и Бай Миле.
14 май 2008 г. Делото се отлага поради неявяване на свидетели, сред които и турските футболни мениджъри братята Хамди и Сафет Санджаклъ. Те последни са разговаряли с Бонев преди неговата смърт.
20 март 2009 г. Пред съда са представени показания на братята Санджаклъ, но дадени пред нотариус в Турция, което според прокурора ги прави негодно доказателство.
13 юли 2009 г. Изслушани са осем вещи лица и са приети няколко експертизи. Съдът най-сетне приема и протокол от показания на турските граждани Хамди и Сафет Санджъклъ, дадени пред турски следовател.
30 октомври 2009 г. Пред съда е представена експертиза на косъм, намерен на мястото на убийствата, което доказва, че по Бай Миле е било стреляно от непосредствена близост - не повече от метър.
21 декември 2009 г. Делото е отложено за изслушване на техническа експертиза.
25 октомври 2010 г. Прокуратурата иска назначаването на нови експертизи по делото за убийството на Милчо Бонев-Бай Миле. Прокурорите искат и разпит на полицаите, направили оглед на местопрестъплението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във