Параграф22 Daily

§22 Анализи

Светлото бъдеще на "едни" агенции трябва да бъде преразгледано

S 250 60100745 bb7b 4b9b 9e50 c7ecfdfb0b1a

Ако продължим да живеем по законите и в държавата, с която Бойко Борисов не спира да се гордее, най-добре е да яхваме конете и да се връщаме в азиатската си прародина. Там поне всичко е ясно - властта се предава по наследство, докато дясната ръка на владетеля не вдигне бунт и не изколи роднините му до крак. Докато тук думата на владетеля се чува... според зависи.

 

По закон Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е под шапката на финансовото министерство. Това означава две неща: първо -  министърът на финансите е работодател и началник на директора на агенцията, и второ - директорът на АДФИ е длъжен да изпълнява всичко, което министърът му нареди да свърши и което не противоречи на закона и морала. Същото се отнася и до всички служители на АДФИ, защото така пише в Закона за държавната финансова инспекция. 

В администрацията на ГЕРБ и лично на бившия премиер Бойко Борисов обаче явно действат други писани правила и морални принципи. Казано в прав текст - от първата половина на май шефът на АДФИ Георги Начев е в отпуск по болест, а агенцията не е в състояние да свърши за пет пари работа. Не защото не може, а защото "някой" не иска.

"Повече от едномесечното отсъствие на директора на АДФИ в момент, когато от инспекцията се очаква да извърши проверки в ключови държавни институции и предприятия в енергетиката, здравеопазването, строителството, Българската банка за развитие и други структури силно възпрепятства работата на Министерството на финансите и изпълнението на възложените финансови инспекции", гласи позицията на финансовото министерство.

Кой е Георги Начев, че през 2017 г.

да спечели едновременно благоволението

на финансовия министър Владислав Горанов и на премиера Бойко Борисов? Според официално разпространената легенда, той бил с 13-годишен професионален опит в областта на икономическата и финансовата сигурност на държавата.

През 2003 година Георги Начев постъпва на работа в „Икономическа полиция" в РДВР-Плевен, от 2006 г. е служител в плевенското поделение на Национална служба „Сигурност" (НСС), а от 2008 г. до 2016 г. работи в Държавна агенция "Национална сигурност". Най-високият пост, който е заемал в системата на контраразузнаването е директор на специализирана дирекция.

Според служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, Начев е част от инсталирането на бивши и действащи "ченгета" от специалните служби в структурите на държавната власт. Като се започне от АДФИ, мине се през КПКОНПИ и се стигне до Бюрото за контрол на СРС.

По-големият проблем обаче е друг. Дори и да не беше в отпуск по болест, Георги Начев много трудно може да бъде уволнен от днес за утре. Просто, защото законът е такъв: имаш ли постоянен договор, дори господ не може да ти посегне,

задето не си вършиш работата

или пък я вършиш така, както на теб ти харесва.

Прост пример: принципалът на АДФИ - финансовият министър Асен Василев е разпоредил одит в самата агенция, защото има сигнал за тотално своеволие, благословено от най-високо място.

Описан накратко, скандалът е такъв, че заради него и самата агенция може да бъде разформирована и "пратена" под шапката на Сметната палата: през 2020 г. група служители си правят професионално сдружение - от типа на Съюза на съдиите и Асоциацията на прокурорите, получават прясно ремонтираната (за сметка на АДФИ) ведомствена почивна база в курорта "Албена" и вместо за служебни цели - семинари, обучения, квалификационни курсове и т.н. - учредителите на сдружението започват да печелят от хотелиерство.

Другата причина, поради която и Начев, и АДФИ скорострелно трябва да отгърмят в дефилето на историята е

чадъросването на безобразията около магистрала "Хемус".

Договорът, проверен от финансовата инспекция, е на стойност 2.729 млрд. лв., а легитимацията на далаверата е позната като  правителството възложи строителството "ин-хаус" на държавната фирма "Автомагистрали". И всичко си било окей - и договорът, и т. нар. процедура, и изпълнението на строителството.

За сравнение - според одитен доклад на Сметната палата се е случило точно обратното: след като е изсипала милиардите в бездънната каца "Автомагистрали", държавата "не е постигнала необходимата ефективност, конкуренция и прозрачност при разходването на публичните средства".

Дали е нужно да превеждаме какво са искали и какво са казали одиторите от Сметната палата? Или да си припомним медийните публикации от онова време, според които държавната фирма няма капацитет за строителство на такива обекти и затова шефовете й ще преразпределят държавните милиони "на тъмно", между богоизбрани и на калпак?

Едно само не познахме тогава: че нахалството на управляващите ще им позволи да изплащат аванси за изграждането на обекти, чиито

предпроектни проучвания още не са започнали,

камо ли да имат готови и одобрени проекти.

За разлика от Асен Василев, кахърите на правосъдния му колега Янаки Стоилов са си бели като сняг. Преди десетина дни той изпрати по искане на здравния министър инспектори в Агенцията по вписванията, а седмица по-късно фаворитката на ГЕРБ - Габриела Козарева, вече бе опразнила директорския кабинет.

Новият директор на Агенцията - Даниела Митева, е гърмян заек, защото до есента на 2009 г. заемаше същата длъжност и бе сред първите уволнени от Борисов и министрите му. А тогава, ако някой от днешните съратници на Борисов не знае, премиерът слънце уволняваше просто така, защото еди кой си не му харесвал.

Най-сериозният мотив, с който официално бе съпроводено изхвърлянето на Даниела Митева, звучи така: "Принципни рaзличия c ръкoвoдcтвoтo нa миниcтeрcтвoтo пo oтнoшeниe oргaнизaциятa нa рaбoтa, кaктo и пo oтнoшeниe cъблюдaвaнe нa финaнcoвaтa диcциплинa в Aгeнциятa пo впиcвaнията".

Докато заради две от констатациите на инспекторите, огласени от Янаки Стоилов, Габриела Козарева би трябвало и пациент на прокуратурата да стане: рез последните няколко години броят на подадените и необработени годишни финансови отчети е скочил близо 3 пъти - от 350 000 в началото на 2017 г. до почти 1 милион днес. Европейската комисия е започнала процедура заради свързването на Търговския регистър и системата на бизнес регистрите. То е трябвало да стане още преди четири години, но липсва на внедрен софтуер с отворен код, липсва на регистър на овластяванията и пълномощните..."

Тук му е мястото да открехнем още една лека вратичка. Преди две години "Атака" напусна управляващата коалиция ГЕРБ - Обединени патриоти, а Волен Сидеров - Народното събрание. Вместо съпартийците му, инсталирани от Борисов във властта, да бъдат изхвърлени или сами да напуснат - в знак на солидарност с лидера си,

кадрите на Волен Сидеров останаха по местата си.

Един такъв кадър е и Габриела Козарева, която оглави Агенцията по вписванията след изумителния срив на Търговския регистър, който през 2018 г. върза ръцете на бизнеса поне за половин година. А не само за 19 дни, както бе съобщено официално.

Какво точно е разбирала тогава Габриела Козарева от "разните" му там вписвания и регистри - най-вероятно никой не е знаел, защото предишните й две професионални битиета нямат нищо общо с тази материя - шеф на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, директор на Дирекция "Спортна инфраструктура и управление на държавното участие" в Министерство на младежта и спорта, заместник-министър на младежта и спорта.

Е, днес всичко е ясно, но кой точно ще плати и тези масрафи?

Facebook logo
Бъдете с нас и във