Параграф22 Daily

§22 Анализи

Светлото бъдеще на прокуратурата е на един текст разстояние

Банално е, но ще го кажем: ако денят си личи по сутринта, 46-ото Народно събрание ще го бъде. Редовно избраното и пълноценно действащо правителство също. Хайде, няма да бъдем максималисти, но, ако не се изпокарат, т. нар. партии на протеста може да устискат фронта поне две години. И с подкрепата на БСП и ДПС, които имат да "бършат" достатъчно гузна съвест, да свършат две-три "неща", които никой не иска да свърши от 30 години. Нищо, че ни бодат очите всекидневно. 

След дълги препирни и разправии, в четвъртък (22 юли) народното представителство създаде три временни комисии:

- за ревизия на Бойко Борисовото управление през последните 5 години;

- за разследване на полицейското насилие и незаконното подслушване по време на миналогодишните протести;

- за разследване действията на полицията по време на миналогодишния десант на Христо Иванов и симпатизантите на "Да, България" на забранения плаж в бургаския парк "Росенец", където са прословутите летни сараи на Ахмед Доган. 

По същото време, но явно в измерение, където времето тече по-бавно и в обратната посока, кадровиците на Темида с висшегласие отказаха да се занимават с "реваншистките претенции" на служебния вътрешен министър Бойко Рашков към професионалните качества и юридическия интелект на главния прокурор Иван Гешев. 

С две думи, след близо 8-часови дебати, разправии, ласкателства и елегантни ругатни, членовете на Висшия съдебен съвет приеха, че изобщо няма да се занимават с искането за уволнението на Гешев, написано от Рашков и внесено в съвета от правосъдния министър Янаки Стоилов.

Решението бе формулирано така йезуитски, че спокойно може да послужи като доказателство, че кандидат-студентите по право може и да влизат в университетите с писмен изпит по български език и литература, но със сигурност излизат... тежко неграмотни и почти забравили говоримия и литературен български език:"Висшият съдебен съвет оставя без разглеждане като недопустимо внесеното предложение от министъра на правосъдието на Република България за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев".

Гласуването не беше почти никаква изненада: 12 от членовете на ВСС се възправиха в сляпа и беззаветна защита на главния прокурор, 8 от кадровиците гласуваха за стартиране на процедурата по обсъждане на мотивите за уволнението му, а останалите 5 свещени крави на Темида... някак си ги нямаше на полесражението.

Защо обаче е цялото това механично закарфичване на случилото се в парламента и във ВСС? Ами просто е - ако трите комисии свършат работата, за която са създадени, така, както данъкоплатците очакват от тях, резултатите със сигурност ще бъдат "връчени" на държавното обвинение за образуване на необходимия брой досъдебни производства и внасяне на доказаните престъпления в съда.

Ако през следващите 4-5 месеца Иван Гешев продължи да робува на собствения си инат и да обслужва интересите, за които е назначен на поста главен прокурор, трите комисии спокойно може да бъдат разформировани. Защото, ако държавното обвинение бъде оставено в сегашния му вид и отново бъде само сезирано, нищо няма да се случи. Така, както не се случи нито веднъж през последните 13 години.

Оттук нататък всичко ще прозвучи... Ами всеки да си решава сам как му звучи, ние - за разлика от други медии или политически сили, универсален акъл няма да даваме.

За широката публика, например, летния сарай на Доган може да е станал известен от миналата година, когато Христо Иванов и съпартийците му го вкараха в световния новинарски поток.

За четящите и помнещите обаче прокуратурата и парламента отказват да се занимават с този символ на задкулисието още от 2008 г., когато "сините" депутати Иван Костов и Атанас Атанасов внесоха сигнал срещу мръсните милиони на Ахмед Доган в Комисията за борба с корупцията. Сигнал, основан единствено на... публикации в независимите медии.

Пет години по-късно, пак медии бяха в основата на втория епизод от тази скандална сага. Дали първа е била телевизия "СКАТ" или златният медал принадлежи на колегите от "Биволъ" - няма никакво значение. По-важното е, че те проследиха и отразиха строителството на сарая от първа плоча до ключ...

Същата работа е и с комисията за ревизия на последните пет управленски години на Борисов и компания. Ако човек си направи труда и порови достатъчно задълбочено в интернет, ще установи, че всички сензационни разкрития на Комисията "Манолова" в 45-ото Народно събрание отдавна не са никаква новина.

За задкулисните възможности на "златното пиле" Иван Градуса се знае още от времето, когато Сергей Станишев беше премиер, лично му отиде на крака и заедно рязаха трикольорна лентичка на ново предприятие, строено и оборудвано с европари.

За зулумите на бившия ГЕРБ-ер и настоящ ДеПеСар Димитър Аврамов също. И то не от времето, когато го сбараха във Велико Търново и го закопчаха за "едни" 800 000 лв. ДДС, а от доста по-рано - когато с тогавашния министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев откраднаха обществената поръчка за защитната дига в Лом.

Историята е безумна, затова ще я разкажем с две-три изречения. През 2010 г. фирмата "Росилекс" е изхвърлена от обекта, защото документацията на поръчката била изчезнала от МРРБ. По това време е свършена 80% от работата, но са платени едва 40% сто от СМР-тата.  Тоест - поръчката е за около 6.5 млн. лв., свършена е работа за около 5 млн. лв., но държавата е платила на фирмата изпълнител около 3 милиона.

Финалният акорд е още по-абсурден: обявена е нова поръчка за довършване на дигата, а стойността й е около 4.5 милиона. Печели една от "северозападните" дъщерни фири на "Глабволагстрой", която довършва дигата и прибира полагащите й се 2 млн. лева. И никой не проявява интерес да установи в чии джобове или чекмеджета е потънала "горницата" от 2.5 милиона.

Но да се върнем на казуса "Гешев". За да бъде той уволнен, а прокуратурата обуздана като господар на досъдебното производство и на държавата, Народното събрание трябва да направи един единствен ремонт на Закона за съдебната власт.

Става дума за интерпретацията на конституционната норма, според която структурата на прокуратурата съответства на структурата на съдилищата. До момента всички корифеи, включително и конституционните съдии, тълкуват нещата така (образно казано).

Имаме 120 районни съдилища, 28 окръжни съдилища, 5 апелативни съдилища, Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Следователно трябва да имаме огледален брой прокуратури - 120 районни, 28 окръжни, 5 апелативни, върховна касационна и върховна административна.

От една страна ги имаме, от друга страна ги нямаме. Защото през 2006 г. бяха създадени 28 окръжни административни съдилища и нито една окръжна административна прокуратура.

Първо разминаване между закона и конституцията, което прави структурата на прокуратурата противоконституционна.

Второ, този път - фундаментално  разминаване.

Според всички тълковни речници - независимо от издателите им, годината на издаването им и носителя им (хартия или електронен вариант) думата "съответства" означава "еднакво". В нашия случай подобно нещо няма. Всяко съдилище е самостоятелно юридическо лице, което е независимо от всички останали. Включително и от върховните съдилища. Прокуратурата обаче продължава да е едно единствено юридическо лице, нищо че от 1991 г. конституцията повелява точно обратното.

Така че, ако новото парламентарно мнозинство продължава да иска обуздаване на прокуратурата и освобождаване на Иван Гешев чрез разтуряне на този Висш съдебен съвет, променя съответните текстове от Закона за съдебната власт и работата е свършена.

Който не вярва, спокойно може да попита или Бойко Рашков, или ген. Атанас Атанасов. А най-добре - лидерът на инициативата "Правосъдие за всеки" - адвокат Велислав Величков.

Всички те, през 1998 г. са участници в един от най-драматичните епизоди на най-новата ни история:

- ВСС избира Рашков за главен прокурор;

- президентът Стоянов заминава за Русия и не подписва указа за назначаването му;

- правителството на Иван Костов и управляващите депутати разбиват Националната следствена служба на 29 юридически лица;

- заради този ремонт разтурят Висшия съдебен съвет; 

- президентът Стоянов се връща от Русия и отказва да подпише указа на Рашков;

- новият ВСС отказва да потвърди избора му и главен прокурор става Никола Филчев. 

Така де, хубаво е от време на време да минаваме по утъпкана пътека, нали?

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във