Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СВИДЕТЕЛ ВЕСЕЛИ МАГИСТРАТИ ПО ДЕЛОТО БАЙ МИЛЕ

Цирк в съда. Така накратко може да се определи поредното заседание на Софийския градски съд в сряда (14 май) по делото за убийството на Милчо Бонев - Бай Миле. Бившият футболен деятел и бос на СИК бе застрелян заедно с петима от бодигардовете си на 30 юли 2004 г. в ресторант-градина Славия. Подсъдими по делото са Георги Стефанов, Анатолий Мънков-Плъха, Стилян Георгиев-Мишока и Тихомир Дочев-Мравката, които се явиха чинно в съдебната зала. Там обаче не присъстваха многократно призоваваните вече свидетели, включително и турските бизнесмени братята Хамди и Савет Санджаклъ, въпреки че за тях беше предвиден и преводач.
След като стана ясно, че българските свидетели ще трябва да бъдат доведени принудително, а за турските ще се търси съдействието на тамошните власти, съдия Петя Крънчева бе на път да закрие заседанието. Тогава в залата, макар и със закъснение, се появи цял-целеничък жив свидетел. Това се оказа 46-годишният Бойко Кръстев Грозев. Според документите от предварителното следствие, той е присъствал на огледа на автомобила Нисан Примера, за който се предполага, че е използван от убийците в деня на покушението.
Всичко разбирам, само не ми е ясно защо съм тук, откровено призна разчорленият и небръснат жител на самоковското село с. Долни Окол. Първоначално Грозев заяви твърдо, че не е присъствал на никакви действия по оглед на кола и не е подписвал никога в живота си каквито и да било протоколи.
Отчаяна, че не може да изкопчи нищо от единствения появил се свидетел, съдийката започна да му задава насочващи въпроси, които лека-полека проясниха паметта на човека. Дотам, че Грозев смътно си спомни как преди две-три години, когато беше много топло, униформените спрели фирмения камион, с който той превозвал строителни материали в района на Красна поляна.
Без да му дават обяснения, ченгетата му взели му книжката и го накарали да чака около два часа в колата заедно с шофьорчето на возилото. В същото време полицаите оглеждали някакви коли на около 100 метра от него. После ме накараа да са подпиша на един лист - май беа нарисувани некакви дървета и ми върнаа книжката и книжката на шофьорчето, спомни си строителят. Съдийката влезе в ролята на преводачка и препредаваше диалекта на самоковлията на чист български, за да може стенографката да отрази думите му в протокола.
Присъствието на ценния свидетел не даде отговор на въпроса дали рисунката с дърветата е визираният от съда важен документ по делото за кървавото убийство. Съдиите показаха на изпадналия в обяснима амнезия Грозев въпросния протокол, но той отрече там да забелязва своя подпис, с което окончателно срази съдиите. Така съдът си загуби около два часа с този моноспектакъл, за да установи в крайна сметка, че показанията на поемното лице са неизползваеми.
Следващото заседание бе насрочено за 11 юли тази година, като за турските свидетели се дава резервна дата през октомври, ако не могат да дойдат през лятото. Братята Санджаклъ не можели да бъдат разпитани чрез видео-конферентна връзка, тъй като с Турция нямаме споразумение за такава съдебна процедура, обясни прокурорът.
Един от адвокатите на подсъдимите предложи съдът да отскочи на разноски на прокуратурата до Истанбул. След комедийния моноспектакъл, изнесен от свидетеля Грозев, това предложение не беше прието насериозно.
На следващото заседание ще се навършат четири години от жестоката касапница в ресторанта до стадион Славия. До момента обаче обвинението не е извадило никаква уличаваща подсъдимите улика, която да подкрепи твърдението, че те са разстреляли бай Миле и охраната му. Изглежда, това е причината с всяко изминало съдебно заседание те да влизат все по-самоуверено в залата и да позират с охота пред фотообективите и камерите на присъстващите журналисти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във