Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СВИДЕТЕЛИ БЕГЪЛЦИ СПЪВАТ ДЕЛО ЗА УБИЙСТВО

Близо седем години близките на убития издател Иван Пашалийски очакват възмездие. Но почти седем години Софийският градски съд (СГС) не може да приключи делото по различни причини. На няколко пъти съдът връща делото на прокуратурата за прецизиране на обвинението, още няколко пъти то се отлага заради неявяването на свидетели.
Поредното заседание бе насрочено за четвъртък (30 ноември), но тогава в съдебната зала се яви само един свидетел, други двама се укриха. Разпитът им обаче е бил особено важен за изясняване на обективната истина по делото.
На подсъдимата скамейка е изправен Свилен Вълчев-Сивия. Срещу него е повдигнато обвинение по чл.116 от Наказателния кодекс - за умишлено убийство. Наказанието е от петнадесет до двадесет години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
Според обвинителния акт Вълчев е убил Пашалийски (президент на издателска къща Артик 5, която е спонсорирала издаването на прочутите книги за българската мафия на покойния Христо Калчев), след като се скарали за неуредени сметки. Трупът на Пашалийски беше открит на 3 юни 2000 г. в апартамент в столичния хотел Хемус, където се помещавал офисът на фирмата на Вълчев СВ-Стийл. Тялото му е било във ваната с видими следи от насилие. Вълчев е задържан няколко дни след намирането на трупа.
Разследващите органи направили ДНК-експертиза, която показала, че кожата, открита под ноктите на жертвата, е на Свилен Вълчев. Въпреки обвинението в убийство Вълчев прекара само няколко дни в арест, след което бе пуснат под гаранция от 5000 лева.
В четвъртък бе разпитан адвокат Георги Гатев - този път като свидетел, а не като страна в процеса. Пред съда той разказа: Преди около 5-6 години ми се обади адвокат Ина Лулчева. Каза ми, че в офиса на неин познат в хотел Хемус имало труп. Попита ме дали мога да й помогна, като й съдействам да не бъде упражнявано физическо насилие върху нейния познат от страна на полицейските органи при следствените действия. Затова позвъних на следователя Емил Иванов от Националната следствена служба. Дадох му номера на Лулчева. След ден-два той й е звъннал с информацията, че вече е видял трупа. По него имало следи от насилие. След няколко дни разбрах от него, че имало съмнения извършителят на убийството да е някакъв Свилен.
Показанията на адвокат Гатев провокираха колегата му Стоян Терзийски, който представлява роднините на убития. Защитникът поиска съдът да назначи очна ставка между Гатев и Емил Иванов заради съществени разминавания в думите им. На 31 март 2004 г. следователят е споделил пред съдия какво всъщност му е казал Гатев при телефонния разговор: Свилен Вълчев в пияно състояние след побой вероятно е причинил смъртта на Иван Пашалийски.
Пред репортер на Параграф 22 адвокат Терзийски върна още по-назад лентата: Няма как Ина Лулчева да е разбрала за трупа в хотела, ако самият обвиняем не й е звъннал тогава, за да й каже каква глупост е направил. След това колелото се е завъртяло и телефонните разговори са проведени така, както каза Гатев.
Съдебният състав с председател Пламен Дацов прие искането и очната ставка ще бъде проведена на следващото заседание по делото на 17 януари 2007 година.
Като доказателствен материал в четвъртък беше приета и съдебно-медицинска експертиза от аутопсията на Пашалийски. Според резултатите, смъртта е настъпила вследствие на множество удари с тъп предмет по цялото му тяло. Те са нанасяни в продължение на часове. При това положение е било невъзможно да се установи точният час на смъртта му, но със сигурност тя е настъпила около 20-30 минути след последния удар.
Съдът обаче бе принуден да отложи процеса, тъй като в залата не се явиха свидетелите Борислав Попов и Свилен Конаров. Оказа се, че двамата са сменили адресите си и призовкарите не могат да ги открият. А те трябва да разкажат пред съда дали в офиса на Вълчев са влизали и други лица, освен Иван Пашалийски. Съдия Пламен Дацов разпореди органите на МВР да издирят двамата свидетели, да проверят дали все още живеят в България, или са се изнесли зад граница. Ако бъдат открити, Попов и Конаров ще трябва да се явят пред Темида.
Свилен Вълчев се прочу като спонсор на мемоарите на Тодор Живков. Той бе един от участниците в аферата „Акрам, останала в историята с източването на над 200 млн. лева от седем банки в страната в периода 1992-1993 година. Сивия си е партнирал с бившия шеф на Държавна сигурност във Велико Търново - о. з. полк. Радослав Радославов. По данни на МВР двамата въртели аферата Акрам в някогашната вила на МВР в Арбанаси и в апартамент на ул. „Христо Ботев № 13 в града.
Освен това, според информационна агенция Дакси, подсъдимият участва като собственик в цели осем фирми. Като съдружници на Вълчев в някои от тях изскачат все интересни имена. В Интер Прайм Тобако ООД сред четиримата съдружници до 7 януари 1998 г. е била и банкерката Цветелина Бориславова. Предметът на дейност на компанията е била търговия на едро с тютюневи изделия.
В същата фирма съуправител е и Арена-95 ЕООД, чийто собственик и управител е Румен Николов-Пашата. Тя от своя страна е специализирана в най-различни сфери, като например товарен автомобилен транспорт, вътрешен и международен туризъм, хотелиерство, ресторантьорство и други.
За кратко във фирмата СИВ-Инн. ООД Вълчев е съдружник и с бившия заместник-министър на икономиката в кабинета Сакскобургготски Димитър Хаджиниколов, който тогава отговаряше за туризма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във