Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СВИДЕТЕЛИ СЕ ОТМЯТАТ ПО ДЕЛОТО СРЕЩУ ВИКЕНТИЕВ

Все още са пресни спомените от еуфорията, обзела прокуратурата в началото на годината, когато се похвали, че чисти редиците си от корумпирани обвинители. Повод за тогавашната гордост беше арестът на бившия заместник окръжен прокурор на Оряхово Димитър Викентиев.
На 12 февруари тази година той се оказа първият обвинител, окован с белезници по демократично време. Това стана възможно с влизането в сила на промените в конституцията, според които магистратите вече нямат имунитет срещу задържане.
Още тогава срещу Викентиев бяха повдигнати общо десет обвинения - няколко за длъжностно престъпление (чл.282 от Наказателния кодекс), за престъпление срещу правосъдието (чл.288 от НК), няколко за подкуп (чл.302 от НК) и за кражба (чл.194 от НК). Тогава под сурдинка обвинителите разправяха какъв голям бандит се оказал техният колега.
Днес, девет месеца по-късно, почти никой в прокуратурата не иска да си припомня радостта от задържането на Викентиев, защото тя се оказа... преждевременна. Част от събраните доказателства няма да могат да се използват по вина на следствието. Освен това свидетели започват да се отмятат от думите си. По какви причини никой не знае.
Първите индикации, че разследването ще се изправи пред редица трудности, се появиха още на 20 февруари тази година, само осем дни след ареста на оряховския прокурор. Тогава Софийският апелативен съд пусна Димитър Викентиев от ареста срещу 5000 лв. парична гаранция. Според магистратите част от доказателствата по делото са събрани неправомерно, други пък били стари като смъртта, а останалите са недостатъчни, за да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража.
Следващият неприятен сигнал дойде през лятото. Тогава Параграф 22 научи, че поради некомпетентността и некадърността на следовател от Националната следствена служба (НСлС) разследването е на косъм от провала.
Източници на Параграф 22 тогава посочиха, че въпросният следовател грубо е нарушил чл.161 от Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), в който се казва:
(1) В досъдебното производство претърсване и изземване се извършват с разрешение на съдия от съответния първоинстанционен съд или от първоинстанционния съд, в района на който се извършва действието, по искане на прокурора.
(2) В неотложни случаи, когато това е единствена възможност за събиране и запазване на доказателствата, органите на досъдебното производство могат да извършат претърсване и изземване и без разрешението по ал.1, като протоколът за извършеното действие по разследването се представя от наблюдаващия прокурор за одобряване от съдията незабавно, но не по-късно от 24 часа.
(3) В съдебното производство претърсване и изземване се извършват по решение на съда, който разглежда делото.
Накратко - в описвания случай следователят не е спазил 24-часовия срок, в който е трябвало да предаде в съда за одобрение протокола от изземването и претърсването в дома на Викентиев. Това означава, че вещите и документите, описани във въпросния протокол, не могат да бъдат приети от съда като веществени доказателства от съда и отиват по дяволите. А там бяха открити множество залежали преписки, дела и голяма сума в евро и в левове.
Тия дни Параграф 22 научи още една любопитна подробност - има голяма вероятност Софийската градска прокуратура да прекрати и обвинението в кражба срещу Викентиев. То бе повдигнато по повод случка отпреди две години, когато турски ТИР е спрян на ГКПП-Оряхово за проверка. В специален тайник в камиона са открити 15 кг недекларирано злато. Митничарите извикали следствените органи, за да опишат контрабандната стока и да образуват проверка. Но преди да пристигне следователят, на пункта се явил Димитър Викентиев. Тук е мястото да уточним, че според СГП част от митничарите били в много близки отношения с него и най-вероятно те са го извикали да помага.
По закон никой няма право да рови в намерена недекларирана стока. Оряховският прокурор, обаче влязъл в помещението, където се съхранявало златото, придружен от един митничар, и след кратък престой двамата излезли. Малко след това пристигнал следователят и започнал да описва контрабандата стока. Той установил, че в различни пакети са сложени общо 14 кг златни накити. За всеобща изненада в момента, когато чул цифрата, шофьорът на ТИР-а силно се възмутил. Пред митничарите той казал, че златото трябва да е 15 кг, а не с кило по-малко. За да си нямат проблеми с чужденеца, приближените на Викентиев митничари го накарали постфактум да попълни декларация за намерените бижута и после го пуснали по-живо, по-здраво да си ходи.
След ареста на Викентиев, наред с другите обвинения, прокурорите и следователите се заели и с този инцидент, като обвинили колегата си в кражба на килограм злато. Досъдебните органи узнали за случая с липсващите накити от митничари, принадлежащи към противниковия лагер на Викентиев. Те също били на смяна на ГКПП-Оряхово по времето, когато е намерено златото.
За да се върже доказателствената част, на обвинението били необходими показанията на шофьора. Дълго време обаче представителите на държавното обвинение чакали да получат информация кога водачът на турския камион ще мине отново през територията на България. Неговият разпит бил от особено значение, защото го смятали за основния свидетел.
В крайна сметка едва в края на лятото прокуратурата и следствието успели най-сетне да засекат чужденеца на наша територия и да го привикат на разпит. Те обаче изпаднали в шок, когато шофьорът отрекъл абсолютно всичко, което разказали митничарите. Той заявил, че никой не е взимал от накитите, напротив, количеството било точно 14 кг, колкото е констатирано при проверката на границата. Никакви обещания от страна на разследващите органи не помогнали, за да промени турчинът показанията си - той не се огънал даже когато му било казано, че няма да бъде обвинен в контрабанда или в друго престъпление. Шофьорът продължавал да твърди, че никой нищо не е крал от него.
Според информация на Параграф 22 Софийската градска прокуратура ще направи още един, последен опит да склони турчина да свидетелства. Ако не успее, то тогава СГП ще прекрати делото за кражба срещу Викентиев.
Другите обвинения - за длъжностно престъпление, за подкуп и за престъпление срещу правосъдието, обаче ще останат. И най-вероятно до края на годината СГП ще внесе обвинителния акт в съда.
В крайна сметка обвиненията срещу Викентиев няма да са десет, а девет. Ако обаче и те не издържат в съда, оряховският прокурор ще си тръгне чист като момина сълза, а нищо чудно да поиска и извинение. И тогава прокуратурата ще си зададе тъжния въпрос защо яде жабетата в началото на годината. (§22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във