Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Свидетели ще пременят Килърите в райе

Истинско зрелищно шоу с непрогнозируем изход се разиграва в Съдебната палата в Шумен, където се гледа един от най-шумните процеси у нас срещу групата за мокри поръчки Килърите. В началото на тази седмица представлението започна с фокуса Бъркане в адвокатски джоб - във вторник (22 ноември) защитниците на Килърите Марин Марковски, Димитър Марковски, Божидар Георгиев и Анатоли Дочев бяха глобени от съда с по 1000 лева. Магистратите с черни тоги се мотивираха с това, че поради отсъствието им подновяването на заседанието по делото е невъзможно. Оказа се, че в петото заседание, откакто то е почнало (на 27 юни т.г.), от залата отсъстват и упълномощените защитници на подсъдимия Петър Стоянов-Сумиста Николай Беров, Иво Найденов и Найден Цолов.


Дрескодът за обвиняемите Петър Стоянов-Вожда, Янко Попов-Туцо, Васил Костов-Васко Кеца все по-ясно се очертава в райе за дълго време. Причина за подобна фешън-прогноза са показанията на свидетелите в процеса, които тази седмица разкриха шокиращи факти за дейността и за мишените на групата. Свидетел трябваше да бъде и скандалният бизнесмен Христо Ковачки, но той не се яви в залата, за което отнесе 300 лева глоба и следващия път ще бъде доведен под конвой от Съдебна охрана. Ковачки ще трябва да разкаже за близките си отношения с Борислав Георгиев, който е сред предполагаемите жертви на Килърите.


Очевидецът Константин Бойков Найденов от столицата обаче върна позагубения напоследък живец на държавното обвинение, като разказа в детайли как са извършвани побои и палежи по нареждане на бившия му шеф Петър Стоянов. Оказва се, че във фирмата на Стоянов за бутилирана минерална вода Виста 1 ЕООД освен зареждане на бидоните от чешмите в Горна баня са се вършили и съвсем сериозни престъпления, а повечето от работещите там са изпълнявали и мокри поръчки. Свидетелят Найденов разкри пред съда, че служител от фирмата на Вожда по прякор Георги Космоса е участвал в следенето на изпълнителния директор на енергийната компания Атоменергоремонт Борислав Георгиев, преди да бъде разстрелян с два куршума в главата през април 2008 г. в столичния квартал Люлин. Физическият убиец на Георгиев е Васил Костов-Васко Кеца, потвърди пред съда Найденов, цитирайки разказа на Космоса.


Най-драматичен обаче се оказа поредният свидетел на прокуратурата, 43-годишният Борислав Богомилов Йорданов от София с прякор Боби Кърпата. В четвъртък (24 ноември) той се изправи пред съда, след като беше доведен със засилена охрана и окован с белезници. Това беше наложително, тъй като прекаралият пет години в чуждестранния легион Йорданов съчетава битието си на важен свидетел с това на затворник. Известно е, че Кърпата е лишен от свобода, задето е изнасилил доведената си дъщеря. Той беше арестуван на 2 декември 2009 година.


Попадайки в затвора на хора, Кърпата май е станал човек, тъй като изнесе шокиращи данни за действията на лошите Килъри. Изнасилвачът разказа, че е получавал мокри поръчки от подсъдимия Янко Попов-Туцо, но под различни предлози не ги изпълнявал. Между неизпълнените поръчки останало покушението срещу бившия президент на ФК Локомотив - Пловдив, Николай Попов-Мартеницата. За целта Туцо дал на Кърпата пистолет Макаров със заглушител и му показал къде живее Мартеницата. Бившият легионер обаче не свършил нищо. Все пак Мартеницата беше гръмнат, но на 1 март 2005 г. с три куршума в главата и два в капачките на колената в столичния квартал Овча купел.


Втората мишена на Кърпата е трябвало да бъде самоковският войвода Юри Галев, поръчан отново от Туцо. За покушението Кърпата получил капаро от 4000 лв., а след изпълнението щял да вземе още 10 000 долара. Получил и пушка, но се отказал от поръчката, тъй като оръжието не ставало за нищо. Въпреки това старателно наблюдавал Галев, макар че не му сторил нищо. В крайна сметка неочаквано Кърпата бил арестуван на 2 декември 2009 г. за изнасилване. При разпит той разказал на прокурора от Софийската градска прокуратура Чавдар Ангелов и за мократа поръчка, но не последвала никаква реакция от представителя на държавното обвинение. Йорданов разказал с подробности как точно трябвало да бъде убит Галев: с автоматично оръжие и на определен участък от пътя. Янко ме мислеше за човек, способен на всичко, понеже съм служил пет години във френския легион, разказа Кърпата. Шест месеца по-късно Юри Галев наистина беше прострелян и в края на юни 2010 г. почина от раните си.


От разказите на свидетеля Борислав Йорданов става ясно, че всъщност вторият в групата на Килърите - Янко Попов-Туцо, изобщо не е бил цвете за мирисане. Изглежда, се е ползвал със сериозна репутация в подземните среди, тъй като е изпратил вестник и на видния варненски наркобос Веселин Жеков, по прякор Полицая. Неговото име пък нашумя в последните години покрай битката за разпределение на пазара на дрога във Варна между неговата групировка Фирмата и конкурентната Монопола, оглавявана от Валентин Желязков-Вальо Бандита. Името на Полицая се свързва с бившия общински съветник от ДПС и шеф на ФК Спартак Иван Славков, който бе сред обвиняемите по мегаделото срещу организираната престъпна група на Веселин и Христо Данови. Освен това Жеков е бил колега и бизнес партньор на още един виден, но все още недоказан пред Темида подземен бос, Златомир Иванов-Златко Баретата.


И точно на такъв човек Туцо изпратил наемен убиец. Според показанията на Йорданов той лично трябвало да гръмне Полицая във вилата му в Златни пясъци, където се намирал под домашен арест във връзка с досъдебно производство. Лично Туцо показал вилата на Кърпата, а след това му дал и 5000 евро за разноски. Кърпата отново отказал да свърши работата, защото нямало пряка видимост към сградата и поискал Туцо да му осигури лаптоп и камери за наблюдение. Вместо това Туцо го повикал в Самоков и му връчил два гранатомета. Кърпата отново се опитал да се измъкне, като казал, че оръжията са учебни и не стават за нищо. Туцо обаче го завел в една кариера край Костенец и гръмнали с гранатомета за проба. Тъй като Кърпата продължил да се дърпа, Янко Попов наел друг стрелец, който Йорданов докарал от Варна в Ихтиман.


Полицаят действително стана обект на покушение с гранатомет в средата на февруари 2009 г. - 11 месеца преди Кърпата да бъде тикнат в ареста за изнасилване. Жеков седял близо до прозореца в къщата си, която се намира във вилна зона Ален мак до курорта Златни пясъци. Дали заради липса на умение, или умишлено, но неизвестният убиец не успял да уцели Полицая. Тогавашният главен секретар на МВР Павлин Димитров коментира, че изстрелът може би е бил за сплашване, а най-вероятната причина за инцидента е борба за територии и на неуредени сметки.


Кои са истинските поръчители на Полицая и възможно ли е Килърите да са били вече с доказано име на убийци в подземния свят, предстои да разберем. Ако, разбира се, не се окаже, че свидетелят Йорданов е дал показания в резултат на сделка с обвинението. Защитата на Килърите веднага скочи и поиска прокурорският човек да не бъде разпитван и дори да бъде заличен от списъка на свидетелите. Мотивът им бе, че срещу групата на Килърите няма обвинение за убийството на Николай Попов-Мартеницата и това се е случило далеч преди инкриминирания период. Петър Стоянов-Сумиста пък заяви, че прокуратурата в три града досега не е хващала вяра на Йорданов и не разбира защо шуменската му оказва доверие. Прокурор Ася Петрова обаче пусна покрай ушите си въпроса му и отхвърли искането за заличаване на свидетеля Боби Кърпата, тъй като това би било сериозно процесуално нарушение. Така че шоуто в процеса Килърите продължава...

Facebook logo
Бъдете с нас и във