Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Свидетели застрашават новото дело срещу Баретата

Простатата извади окончателно Златомир Иванов-Баретата от ареста, но педофилията му сви номер и върна делото срещу него в изходна позиция. Както се и очакваше, това се случи в сряда (10 ноември), когато Софийският градски съд трябваше да заседава по неговото дело - председателят на съдебния състав Петър Гунчев предложи то да започне отначало и отмени всичките предходни определения на съда.
До решението на магистрата се стигна, тъй като един от досегашните съдебни заседатели - Петър Георгиев, беше вкаран в ареста при международната полицейска акция Педофили. Георгиев, който доскоро защитаваше честта на Темида, в момента е с постоянна мярка задържане под стража заради перверзната си страст към малолетни.
Председателят на състава Гунчев заяви, че решението му не бива да се приема като позиция по въпроса за вината на този съдебен заседател. Но при наличието на мярката за неотклонение спрямо него той не може да изпълнява функциите си, каза съдията. Според него това хвърля съмнение върху обективността, законността и морала на съда. Не виждам друга процесуална възможност освен това дело да почне отначало, посочи съдията.
Ход на започналото от А иБ дело обаче така и не бе даден и ако не му мине котка път, ще трябва да тръгне на 22 декември. Междувременно наркодилърът Георги Симеонов е подал жалба срещу бившите си колеги от групата на Баретата, в която разказва как те са го пребили и му причинили телесна повреда. В резултат на жалбата наркодилърът е конституиран като гражданския ищец и частен обвинител, но се оказа че не е бил редовно призован. Според законите Георги Симеонов трябва отново да бъде конституиран като граждански ищец, тъй като делото срещу Баретата започва отначало. Друг въпрос е дали Георгиев изобщо ще се навие да дойде пак до съда, за да свидетелства срещу Барета. Това вече се случи с втория граждански ищец и обвинител Мария Петрова, която е съпруга на убития пернишки наркобос Румен Стефанов - Алф. Той беше разстрелян на 22 септември 2007 г. вечерта в центъра на Перник. По данни на Областната дирекция на полицията той е бил наследник на небезизвестния мафиот Васил Арарски - Райко Кръвта, разследван за трафик на дрога, за крадени коли и рекет, който пък беше убит на 12 октомври 2005 година. Една от версиите за покушението срещу АЛФ тогава бе, че е поръчан от известен софийски наркодилър, който искал да елиминира посредниците между вносителя на пернишкия хероин (между другото с изключително високо качество) и крайните му потребители в София.
Убийството на Алф беше вменено на Златко Баретата и на прословутата му Фирма заедно с обвинението, че е шеф на организирана престъпна група за разпространение на дрога. Вдовицата на перничанина се отказа и няма да подава иск срещу Баретата. В рамките на съдебното дирене тя трябва да се яви само като свидетел, но явно продължава да бъде неоткриваема за призовкарите.
Така че очакванията на прокуратурата тя да даде силни доказателства за дейността на Златко Баретата висят на косъм. Все по-силни са опасенията, че и частният обвинител Георги Симеонов ще се откаже от иска си. Общо 107 свидетели са призовани по делото досега. Някои от тях, между които и трима анонимни свидетели вече дадоха показания. Ще прибавим и свидетелствата на Димитър Вучев - Демби и Тихомир Георгиев - Боксьора, които се изправиха срещу Баретата в съда и го натопиха дълбоко. Доколко обаче те ще са последователни в атаката си срещу Иванов никой не се наема да прогнозира. При новата ситуация те ще трябва да препотвърдят досегашните си показания и в новия процес, ако обвинението иска да си върже гащите с доказателства за престъпната дейност на групата. Дали обаче и те подобно на вдовицата на Алф няма да размислят, докато Златомир Иванов е на свобода?
За разлика от притесненото обвинение, съдът взе мерки да не се повтаря историята с набедения в педофилия съдебен заседател. Магистратите избраха цели трима резервни, ако, не дай Боже, им се случи нещо. Предприетите мерки са доказателство, че в съда се готвят за тежката битка за изясняването на престъпната дейност на Златко Баретата, чиито първи залпове се очакват през декември.
Усмихнатият и спокоен на вид Иванов, появил се в залата в сряда, изглежда, също е готов за битката, по време на която му предстои и поредната, четвърта операция, на стеснения уретер. Проточилото се заболяване изнерви прокуратурата, която в понеделник (8 ноември) протестира срещу домашния арест на Баретата, определен му от Софийския градски съд заради здравословното му състояние. Подсъдимият Златомир Иванов е настанен в болница Токуда по изричен негов избор, което е прецедент по отношение на грижата за здравето на лица, търпящи мярка за неотклонение задържане под стража, се казва в протеста на обвинението. Обвинителите отново демонстрираха доверието си към болницата на МВР, като подчертаха, че разполага с необходимото отделение и специалисти, които могат да се погрижат за здравето на подсъдимия.
Прокуратурата призна, че доказването на обвиненията срещу Златко Баретата, ще бъде трудна работа. Има опасност той да окаже влияние на свидетели, предупреждават от държавното обвинение. Те припомнят, че това се случи с Тихомир Георгиев-Боксьора, който със заплахи за живота и здравето му беше натиснат да промени показанията си в хода на съдебното следствие. Според обвинението Димитър Вучев - Демби и свидетелят Марио Божков също са се разколебали и може би ще се откажат от показанията си в подновения процес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във