Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СВИДЕТЕЛКА СЕ ЖАЛИ ОТ АДВОКАТСКИ НАТИСК

Русенски адвокат е оказвал натиск върху бивша своя служителка, за да я накара да лъжесвидетелства. Това стана ясно от показанията на свидетелката Янина Николаева, дадени във вторник (27 март) пред Русенския окръжен съд.
На подсъдимата скамейка са четирима души - бившият младежки лидер на СДС в града Юлиян Спасов, баща му Сашо Спасов и дядо му Иван Михайлов, както и Емил Каракашев. Срещу тях е повдигнато обвинение за измама в големи размери, като за целта са използвани фалшиви документи.
Свидетелката Янина Николаева е работила в кантората на русенския адвокат Димитър Рътков, но напуснала и започнала работа като дознател в районното полицейско управление във Ветово. В средата на март адвокат Рътков я посетил на работното й място и я помолил да излъже пред съда, като каже, че друг е извършил престъпленията, а не споменатите обвиняеми.
Как и с какво адвокатът я е заплашил не е ясно, но преди да напусне кабинета й Рътков заявил, че Янина ще получи допълнителни инструкции на по-късен етап. До втора среща обаче не се стигнало, защото жената написала и подала докладна до началника на полицейското управление.
Във вторник адвокатът, който присъства в залата, заяви, че не си спомня подобно нещо. Районният прокурор на Русе Борислав Велков обаче потвърди за сигнала и допълни, че държавното обвинение вече е започнало проверка срещу Рътков. Той е разследван за опит за оказване на влияние върху свидетел по делото срещу Спасов и компания. Борислав Велков допълни, че прокуратурата разполага с половинчасов запис на разговора между Рътков и дознателката, направен на мобилен телефон. Проверката ще приключи до месец, обеща районният прокурор на Русе.
Според обвинителния акт адвокат Рътков (въпреки че той не е подсъдим) е изготвил част от фалшивите документи за реституция, с които Юлиян Спасов и останалите трима са извършили измами с имоти в крайдунавския град. Освен това Спасов се е сдобил с фалшиви нотариални актове на множество скъпи сгради в Русе и София. Сред тях са столовата на Министерството на отбраната на ул. Шести септември в столицата, на старата сграда на ул. Алабин, която на 20 септември 2006 г. се срути и уби две момичета, на централни градски частни и държавни здания в Русе.
Дядото на Юлиян Спасов - Иван Михайлов, пък се е сдобил с нотариален акт за централен магазин в Русе, собственост на бившия посланик на Израел Емануил Зисман. Чрез друг документ незаконно са реституирани две русенски сгради за 800 000 лв. по цени отпреди пет години. Чрез фалшиви банкови бордера пък Юлиян Спасов присвоил сгради и пари на русенските дружества Труд и Топливо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във