Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Свиленградската митница: недалеко от Алеко

Шефът на митниците обяснява какъв професионалист е подчиненият му Тодор Караиванов (вдясно), когото ще награди със златен знак.
S 250 690ac0ef 692a 4367 bd05 57553434a422

Периодичните зулуми на Свиленградската митница и арестите на работещи там митничари са повече от красноречив пример, че тя, а навярно и останалите продължават да са корупционен цирей, който никоя политическа власт не се решава да спука. Ако имаше политическа воля за това, фейлетонът на Алеко "Разни хора, разни идеали" щеше да е само илюстрация за обществено-политическите тенденции преди близо 120 години, а не "евъргрийн" свидетелство за сходството им със сегашната действителност. Героят на Шастливеца продължава и днес да потрива ръце и да мърмори с блеснали очи: "Ех, да ти пипна аз тебе солунската митница и не ми трябва много: само две години, две годинки само да ме оставят управител или оценител на митницата, па ела хортувай ти сетне с мене."

Макар да не е Солунската, от 1897 г., когато е написан фейлетонът, нравите и на Свиленградската митница не са се променили. Пораснали са само мераците и апетитите на политическите партии и на техните мекерета, през чиито алчни ръчички минават товари и пътници. Последно доказателство за това е арестът на временно изпълняващия длъжността началник на Митница Свиленград Тодор Караиванов. Той бе прибран от ДАНС в сряда (28 януари) вечерта. От официалното съобщение на Върховната касационна прокуратура става ясно, че на 26 този месец ВКП е образувала досъдебно производство срещу Караиванов за престъплението „подкуп”. С постановление на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров делото е разпределено за разследване на Специализираното звено за борба с корупцията, създадено между Софийската градска прокуратура (СГП) и ДАНС.

Според ВКП, на 28 януари - в продължение само на 30-40 минути, Караиванов е получил два подкупа - един в размер на 600 лв., а вторият - от 600 евро. След него Караиванов е бил задържан, като при ареста е оказал съпротива. При претърсването на кабинета му в сградата на митницата е открит рушветът от 600 лв. и още над 12 000 евро. Отделно в жилището на митническия началник във връхните му дрехи са намерени 6000 лв. и три чувала с митнически документи (оригинали и копия).

След ареста бе изяснено, че за престъпните деяния на Караиванов, известен в Свиленград с прякора си Тошко Пая (от пай) - дял, още през миналата година е бил подаден сигнал до служебния министър на финансите Румен Порожанов. Вносителите на сигнала от Легия "Антимафия" свидетелстват, че не е имало никаква реакция от страна на министерството. Тогава те са пратили данните в прокуратурата и през август 2014 г. са преразпределени в ДАНС. Според данните от различни корупционни практики на митница Свиленград всеки месец се акумулират над 10 млн. лева.

Истински шок е, че на Международния ден на митниците (26 януари) Караиванов - главен герой в сигнала за корупция, е бил награден със златен почетен знак за проявен висок професионализъм и за значителен принос към дейността на митническата администрация. Наградата е връчена лично от шефа на агенция "Митници" Ваньо Танов.

Още по-шокиращо е, че по време на първото управление на ГЕРБ Караиванов оглавяваше Свиленградската митница и там бе проведена безпрецедентна спецакция на МВР и на прокуратурата. Това стана през май 2012 година. Тя бе наречена "Митници" и бе срещу корумпирани митничари на пункт "Капитан Андреево". Антимафиотите тогава спипаха цяла смяна митничари с купища пари, взети от преминаващи през пункта Капитан Андреево. Задържани бяха първоначално 32 души, а срещу осем служители бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група с цел вземане на подкупи, вещно укривателство и други. Акцията имаше и отзвук - повече от 270 митничари бяха подложени на тест за интегритет. Тогавашният директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов квалифицира резултатите като "плачевни". Според психолозите 90% от служителите бяха доказани като "неморални“, а 17 на сто се провалиха тотално на теста за лоялност.

По това време Караиванов вече оглавяваше митницата (от 1 февруари 2011 г.) след спечелен конкурс и 14 години стаж в системата. По ирония на съдбата след встъпването му в длъжност той обяви, че основните му задачи са борба с контрабандата, превенция на корупцията сред митничарите и повишаване на

квалификацията на кадрите.

Шефът на митниците Ваньо Танов, изглежда, много цени Караиванов като професионалист, защото след като през август 2013 г. го освободи от Свиленградската митница, го назначи като експерт в дирекция "Митническо разузнаване и разследване", където Караиванов не изпускаше от поглед електронната система. Както е известно, тя дава представа за потока на товарите и пътниците през митниците. А после, по времето на служебното правителство на Георги Близнашки, Танов го върна като шеф на отдела за наркотрафик в Свиленград, откъдето Караиванов скочи отново в креслото на началник, макар и като временно изпълняващ длъжността. 

Не е ясно как кариерата на Тодор Караиванов, пъпно свързана с митницата, е била проверявана при явяването му на конкурси и при назначенията му на отговорни постове в агенцията. След ареста му тази седмица Министерството на финансите, под чиято шапка е Агенция "Митници", пусна йезуитско становище, в което оценява неговите действия като недопустими."Изолираните случаи, какъвто е настоящият, няма да ни разколебаят да продължим да се борим с корупцията, независимо откъде се проявява тя - от страна на държавната администрация или от частния сектор. Случващото се е доказателство за усилията на цялата държава да се изкоренят натрупалите се пороци. За разработката и срока на реализация своевременно е бил уведомяван министър-председателят Бойко Борисов", се казва в становището.

Щом чак премиерът е бил запознат с разследването, е чудно как се стигна до награждаването на Караиванов?!

Историята на неговия заместник Георги Костадинов Георгиев също е много любопитна. Той пък бе арестуван през май 2014 година. В служебния му "Форд Фокус" бяха открити 910 г амфетамин на хапчета. Вещи в митническите афери заподозряха, че Костадинов е бил "ударен" заради това, че също не се е отчитал на когото трябва. Но през юни същата година Костадинов бе пуснат на свобода. А през януари 2015 г. бе преназначен в Свиленградската митница като началник на отдел "Митническо оформяне“. Според официалната информация още преди ареста той подал заявление, с което иска директорът на агенцията да го преназначи там. И тъй като прокуратурата прекрати наказателното производство срещу Костадинов, шефът му Ваньо Танов нямаше как да не изпълни молбата на още един доказан професионалист. Още нещо е впечатляващо - в средите на митничарите е известен с прякора си Вечния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във