Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Свиленградски хроники

Прочутата свиленградска митница отново е в криминалната хроника. Поне шестнайсет нейни служители вероятно са с фалшиви дипломи, сочат резултатите от проверка на Агенция Митници за истинността на документите за образователен ценз на работещите във ведомството. Но законът изисква държавните служители в системата на митниците да имат висше образование със степен бакалавър или магистър. В свиленградската митница работят 285 души, от които 246 са със статут на държавни служители.


При проверката е установено, че десетима митничари са били на работа в деня, когато трябвало да положат държавния си изпит, а шестима го издържали след нощно дежурство. От агенцията поясниха, че невинаги информацията за цялото образование на служителите е стопроцентово невярна. В някои случаи дипломата им за бакалавър била истинска, а тази за магистър - фалшива, или обратното, имало и подправяни оценки в академичните справки. Сега образователното министерство трябва да каже валидни ли са тапиите на уличените.


Ръководството на Агенция Митници уверява, че прошка за фалшивите висшисти няма да има. В края на ноември миналата година били освободени двама служители от митницата на Летище София, един от столичната митница и един от свиленградската. Дипломите им носели клеймото на УНСС, на Бургаския свободен университет и на Шуменския университет. Сред съмнителните ВУЗ-ове е и Югозападният университет в Благоевград.


Поголовно кадрово прочистване в системата на митниците обеща шефът й Ваньо Танов в средата на миналата година. Законодателно това беше уредено с промени в класификатора на длъжностите, който дотогава изискваше само средно образование за позициите главен митнически специалист, митнически дознател, младши митнически специалист и митнически сътрудник''. Мярката беше предприета, след като в операция Цигараджии бе заловена цяла смяна, която действала като организирана престъпна група в събирането и разпределянето на рушвети. Срещу осем от митничарите бяха повдигнати обвинения, а те на свой ред обясниха на разследващите, че намерили парите в тоалетната. Пред съда пък представиха документи, че страдат от сърдечни заболявания.


Последва бомбастично изявление на Ваньо Танов, че митницата в Свиленград може да бъде закрита, а дейността й да поемат от други пунктове, включително и такива във вътрешността на страната. Танов се мотивира с проведени на място психотестове, резултатите от които се оказаха плачевни. Седемнайсет процента от служителите се провалиха тотално, а други 40% психолозите определиха като контрапродуктивни. В препитването за лоялност те признали, че са нарушавали закона между пет и десет пъти.


Опасността да бъде закрит прославеният митнически пункт сащиса местните управници. С аргумента за запазване на работни места областният управител на Хасково Ирена Узунова се разшета и убеди Танов и финансовия министър Симеон Дянков да дадат последен шанс на тамошните митничари. Решено беше пунктът да бъде подложен на тримесечно специално наблюдение, а персоналът да бъде обучаван и подлаган на различни тестове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във