Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Свобода за кокаиновия крал

Кокаиновият крал Евелин Банев-Брендо вече е на свобода, след като във вторник (18 март) Софийският апелативен съд (САС) промени мярката му за неотклонение от "задържане под стража" в "домашен арест". Така Брендо ще дочака на свобода края на съдебната си сага, която бавно и мъчително ще мине през всички инстанции, докато се чуе окончателната му присъда. Решението на САС, че няма основание за по-нататъшното му задържане, не може да бъде протестирано и Банев остава под домашен арест.


Основен аргумент на столичните апелативни магистрати бе, че разследването срещу Банев се е забавило много дълго и няма опасност той да се укрие. В интерес на истината Брендо престоя в ареста близо две години и половина. Той беше задържан на 16 май 2012 г. при показна акция на МВР, тъй като вътрешното министерство получило оперативна информация, че Брендо подготвя бягството си зад граница. Става въпрос за подслушан и записан разговор между него и бившата му съпруга Моника Добринова, в който той казва, че е готов да мине границата, дори и незаконно.


Причината Брендо да търси спасение зад граница бе разследването срещу него за пране на пари в съучастие с бившата му съпруга, балдъзата му Десислава Дишлиева и брат му Симо Карайчев. Прокуратурата ги обвини, че са престъпна група, която под ръководството на Брендо е изпрала 21.8 млн. лв. от наркотрафик. Заради разследването Брендо беше арестуван през април 2007 г. и след като прекара пет месеца в ареста, бе освободен под домашен арест. До май 2012 г., когато заради изпуснатата по телефона реплика към Моника Добринова се върна зад решетките. Тогава прокуратурата поиска постоянен арест за него заради опасенията, че ще се укрие. Това дело приключи в Софийския градски съд през февруари 2013 г., когато Брендо бе осъден на седем и половина години затвор.


Тази седмица апелативните съдии приеха напълно тезата на адвокат Ина Лулчева, която защитава Брендо , и поиска освобождаването му. Тя се мотивира с тълкувателно решение на Върховния касационен съд, според което когато даден подсъдим няма влязла в сила присъда, висящите производства срещу него не могат да се приемат за основание той да продължи да стои в килията.


Брендо вече беше обжалвал постоянния си арест през септември 2013 година. Тогава Софийският градски съд промени мярката му в домашен арест, но Брендо остана зад решетките, докато се произнесе окончателно апелативният съд. Съдия Костадинка Костадинова го освободи с мотив, че опасността да се укрие е намаляла за периода от първоначалния му арест през май 2012 г. досега. Тя се аргументира с европейската практика, според която колкото по-дълго подсъдим лежи в ареста, толкова по-малка е вероятността на свобода той да се укрие.


Европейската практика е твърде любопитна, но за съжаление на прилагащите я у нас тя се разминава с изискванията на Наказателнопроцесуалния кодекс. През август миналата година парламентът възстанови неговата глава 26 почти изцяло във вида, в който тя съществуваше до април 2010 г., когато бе отменена по инициатива на мнозинството на ГЕРБ в предишното НС. Тогава герберите изтъкнаха аргумента, че той позволява на престъпниците да избягнат правосъдието. След връщането на текста в НПК отново бе създадена възможност обвиняемият в досъдебното производство да поиска внасяне на делото му в съда, ако от привличането му като обвиняем за тежко престъпление са изтекли повече от две години или повече от една година в останалите случаи. Депутатите от 42-ото Народно събрание приеха също така и промени в чл. 63, ал. 4 и в чл. 234, ал. 8 от НПК. Според тях максималният срок на задържането под стража в досъдебното производство става година и половина вместо две години (при тежко умишлено престъпление), а в останалите случаи - не повече от осем месеца вместо една година. Така че Брендо имаше всички основания да протестира постоянния си арест и най-накрая се озова на свобода.


Междувременно Банев бе осъден в Милано на 20 години затвор за трафик на дрога. Присъдата не е влязла в сила, предстои гледането й на втора инстанция. След като беше осъден от италианския съд, Брендо бе конвоиран до затвора в София, за да изтърпи ареста по делото за пране на пари. Фактът, че делото срещу Брендо в Милано все още не е приключило и присъдата не е окончателна, не бе пречка той да напусне българския арест.


Българските власти имаха ангажимент да предадат Брендо за една година, в рамките на която да се довърши делото в Милано. Този срок обаче изтече през юли 2013 г. и сега единствената грижа на родната Темида е когато италианците поискат Банев да се яви отново в съда, неговото присъствие там да бъде осигурено. Това обаче може да стане и когато Брендо е на свобода, с мярка "домашен арест" с каквато вече е.


Евелин Банев е много желан и в съседна Румъния, където срещу него се води разследване за организирана престъпна група за международен трафик на дрога. Съдебните власти в Румъния за първи път поискаха Брендо в началото на миналата година. През юни обаче Софийският градски съд отказа да го прати там с мотив, че властите в съседната страна бавят необходимите документи и не дадоха категорични уверения, че ще върнат Банев в България.


С две думи - на т.нар. кокаинов крал все още му предстоят битки в съдилищата у нас и в Италия, за да бъде доказано категорично, че е дърпал конците на международен трафик на кокаин от Латинска Америка към Стария континент. И докато титлата му, с която бившият вътрешен министър Цветан Цветанов със замах го окичи, все още не е доказана с присъда, в началото на тази седмица стана ясно, че има и друг голям играч от този "бранш". В понеделник (17 март) медиите в Сърбия и в Черна гора гръмко обявиха, че е заловен един от най-издирваните наркобосове на Балканите - Дарко Шарич. Шарич бе обявен за мозъка на мафията на Балканите. Очаква се на 24 март той да се изправи пред Специалния съд в Белград, където се води дело срещу престъпната му група. Обвинението срещу него е за трафик на над три тона кокаин от Латинска Америка в Европа през 2008 и 2009 година.


През 2010 г. разследващите служби в Сърбия обявиха Шарич за основния балкански трафикант на дрога и му издадоха международна заповед за задържане. Очевидно на Балканския полуостров има място както за един кокаинов крал, така и за един мозък на мафията, занимаваща се трафик на наркотици. Каква е връзката между двамата е въпрос, който може би ще намери отговор на предстоящите процеси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във