Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Свобода за Попов срещу 10 бона

Разследването за подкупа, който според МВР и прокуратурата е дал бившият военен министър Николай Цонев, за да се отърве от следователите, се мотае, констатира в четвъртък (27 май) Софийският апелативен съд. Негов състав заседава по мярката на бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов след протест на прокуратурата. Дали заради мотаенето, дали защото липсват убедителни факти по обвинението, но в крайна сметка апелативните магистрати решиха окончателно да освободят Попов срещу парична гаранция от 10 000 лева.
Той бе арестуван на 1 април тази година заедно с бившия министър на отбраната Николай Цонев и съдията Петър Сантиров. Тримата са обвинени, че са предложили 60 000 евро подкуп на следователя Петьо Петров, за да спре разследване срещу ексминистъра Цонев.
Петър Сантиров, според обвинителите, е бил посредник при подкупа. Той засега е в ареста. В своите обяснения досега Попов и Сантиров твърдят, че Цонев никога не е предлагал подкуп. От приложените до момента данни от специални разузнавателни средства пък се вижда, че съдия Сантиров изобщо не познава бившия министър Цонев. За сметка на това се познава добре с Тенчо Попов. Той пък отрича да е знаел за каквото и да е разследване срещу бившия военен министър Цонев.
Апелативният съд констатира, че се наблюдава известно забавяне в работата на разследващите по случая. Материалите за внасяне на обвинителен акт в съда отдавна са събрани.
Адвокатът на Тенчо Попов показа документи, според които през 2002 г. при ремонт в дома на Петьо Петров неговият тъст намерил цялата документация от досъдебно производство от 1999 година. Тъстът явно не изпитвал горещи чувства към Петров и решил да съобщи където трябва за находката - той подал сигнал във Върховната прокуратура. От това обаче не последвало нищо и чак до 2007 г., когато той се поинтересувал за съдбата на сигнала си, нищо не било предприето. Любопитното е, че бившият вече тъст на следователя лично занесъл намерените папки от разследването в прокуратурата. Мистерията около липсата на каквато и да е реакция около този сигнал адвокатът на Тенчо Попов разбули с думите: Очевидно, някой яко крепи Петьо Петров. По повод на описаните обстоятелства защитата на Попов обяви, че срещу следователя Петров трябва да бъде образувано дело за провокация към подкуп.
Преди седмица бе съобщено, че Тенчо Попов все пак е признал пред разследващите участието си в корупционната схема. Той казал на разпита пред прокурора и пред следователя, че е дал плик с 20 хил. евро на Петьо Петров и че това била една трета от предварително договорен подкуп. Според Попов той получил парите от неизвестно за него лице. Попов твърди още, че е бил притискан от следователя Петров, който даже му поставил ултиматум, че ако до Великден не получи тези пари, щял да внесе делото в съда.
Въпреки признанията на Попов съдебният процес не се развива в полза на обвинението. Както бе казано, на 19 май Софийският градски съд реши да пусне от ареста Тенчо Попов срещу парична гаранция от 10 000 лева. Съдът записа в мотивите си, че не може да се твърди категорично, че Попов е посредничил за подкупа. До този извод се стига от два записани разговора, от които се разбира, че Попов не е знаел какво е разследването срещу Николай Цонев. Тогава съдиите решиха, че няма опасност Попов да се укрие или да извърши ново престъпление, те сметнаха, че е абсурдно и да окаже влияние върху свидетели.
Тогава истинската бомба хвърли неговият адвокат Константин Симеонов, който пред магистратите цитира изследване на Института по криминалистика и криминология на МВР за отпечатък, открит върху плика с пари, даден на следователя Петьо Петров. От справка в информационните масиви на МВР се оказало, че отпечатъкът е на мъж с името Петьо Петков. Според документацията на МВР Петров и Петков са родени на една и съща дата, в една и съща година във Враца. Единственото, което ги отличава, е една буква във фамилното име и последните три цифри на ЕГН-то.
Новопоявилият се Петков обаче е регистрирано в системата на МВР преди време, което означава, че е бил проверяван за криминална проява, заяви адвокат Симеонов. Той каза още, че очаква от Етичната комисия на ВСС да провери дали е възможно Петков и Петров да са едно и също лице, и ако това се окаже вярно, как е било възможно човек с криминална регистрация да бъде назначен за следовател.
Въпросите около ролята на следователя Петьо Петров в цялата история с подкупа започнаха да се роят след заседанието на Софийския апелативен съд от 22 април, когато се решаваше каква да е мярката срещу третия задържан по процеса - съдия Петър Сантиров. Тогава апелативните магистрати го оставиха в ареста, въпреки представените медицински експертизи за необходимостта той да бъде подложен на лечение. Съдиите все пак отбелязаха, че подозренията за съпричастност на обвиняемия не се оборват от предоставените нови доказателствени материали. Според съда обаче може да се приеме, че от страна на следователя Петьо Петров е имало активно поведение като провокация за подкуп. Това не дискредитира събраните до момента доказателства, както и обосноваването на предположението за съпричастност при даването на подкуп, витиевато обясниха съдиите. В мотивите си те записаха още, че не може да се предположи, че следователят Петров е изнудвал тримата за подкуп. Но пред разследващите се появиха нови въпроси, отговори на които няма и до ден днешен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във