Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Свободата, Сако...

Ако Санчо узнава, че свободата се намира на върха на бойното копие, както му разкрива странстващият рицар Дон Кихот, Сако - не без помощта на халюциониращата прокуратура, за радост я намира в портфейла си. Оперетният спектакъл Наследникът на Таки, по либрето на МВР и прокуратурата, претърпя пореден провал. Ромският бос Стефан Бонев - Сако, посочен от държавното обвинение като продължител на делата на небезизвестния Христофорос Аманатидис - Таки, отново бе пуснат на свобода, този път срещу парична гаранция от 6000 лева.
Това стана на съдебно заседание във вторник (24 ноември), до което се стигна след като Софийската районна прокуратура протестира срещу предишното решение на Софийския районен съд (СРС) от 17 ноември. Както е известно, тогава СРС трябваше да определи мярката за неотклонение спрямо задържания на 13 ноември ромски бос. Магистратите прецениха, че няма нито едно категорично доказателство в подкрепа на тезата на обвинението, че Бонев е отправил срещу скандалния радиоводещ Боби Цанков заплахи за живота му. И в резултат на това Сако се озова навън срещу гаранция от 1000 лева.
И на това заседание държавното обвинение не получи това, което толкова горещо желаеше - постоянна мярка за неотклонение на Сако задържане под стража. Прокуратурата пак настоя за най-тежката мярка, но съдебният състав отново не уважи гледната й точка.
Според магистратите в червени тоги Сако е обвинен за престъпление по чл.144, ал.3 от Наказателния кодекс (Ако деецът се е заканил с убийство или деянието е извършено от лице по чл.142, ал.2, точки 6 и 8, наказанието е лишаване от свобода до три години или пробация.)
Съдиите обаче допуснаха, че дори и да се стигне до някаква присъда, в случая ще бъде приложена разпоредбата на чл.78 а от Наказателния кодекс, Сако ще бъде освободен от наказателна отговорност и ще му бъде наложена административна санкция - глоба.
Освен това съдиите посочиха, че няма опасност Бонев да се укрие, докато тече производството, има постоянен адрес, работи и се грижи за семейството си. Той не може да изчезне и зад граница, тъй като още на 18 ноември Софийска районна прокуратура издаде постановление, с което забранява на Стефан Бонев-Сако да напуска пределите на страната.
За да не остават държавното обвинение съвсем безутешно, съдиите прецениха, че 1000 лв. гаранция е малка за Сако и я увеличи на 6000 лева. Решението на съдът е окончателно и не може да бъде обжалвано.
Тези събития бяха предшествани от шумно задържане на Сако на 13 ноември, след сигнал в ГДБОП, че той е заплашвал радиоводещия Боби Цанков. Според разпространената от самия водещ версия Сако го подгонил с колата си. Всичко започнало в южния край, където автомобилът на Цанков бил притиснат от черен скъп автомобил Ауди. По твърденията на Цанков колата била бронирана. Радиоводещият дал газ, но Ауди-то го последвало и продължило да го притиска. По време на гонката Цанков видял че зад волана на Ауди-то седи Стефан Бонев - Сако. Сако изкрещял отвътре: Ще те убия, ако не спреш да пишеш. Преследването продължило до мола срещу хотел Хемус и после по улица Крум Попов. Там Цанков свил към Четвърто РПУ, на което място Сако духнал. Последвала среща на Цанков с шефа на антимафиотите Станимир Флоров, по някое време на крака дошъл и генералният комисар на МВР Калин Георгиев. Веднага било организирано издирването на Сако и той бил доведен в полицията, където признал, че е преследвал Цанков.
Срещу Сако е повдигнато обвинение в заплаха за убийство и е задържан в ареста за 72 часа. Веднага изтече информацията за близките връзки на Сако със спасилия се в чужбина Христофорос Аманатидис-Таки. МВР го сочи като най-близкия човек на изчезналия през 2003 г. висаджия Методи Методиев-Мето Илиянски. От известно време в писанията си Боби Цанков уточнява, че собственоръчно е предал на Мето Илиянски документите, с които преди години той е напуснал страната. Точно този разказ предизвикал заплахите на Сако, твърди Цанков.
В хода на първото заседание на СРС за постоянна мярка задържане под стража на ромския бос обаче се оказа, че между показанията на Цанков и реалността има някои противоречия. Например, че при последния инцидент той е шофирал брониран джип, чиито прозорци се отварят при определени условия. Освен това съдиите установили и противоречиви факти при описанието на екшъна. Глухи останаха съдиите и за прокурорските вопли, че Сако има трайно изградени престъпни навици и оперативните данни на МВР го изобличават като наследник на изчезналия Таки. Тези твърдения обаче не бяха подкрепени с аргументи.
Това даде основание на СРС два пъти да прецени, че не са налице достатъчно доказателства Сако да бъде оставен постоянно в ареста.

Facebook logo
Бъдете с нас и във