Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Таки избягал в дубайска приказка

Беглецът от правосъдието Христофор Аманатидис-Таки е живял в истински лукс в последните години след като офейка от страната през 2008 година. Обитавал е разкошна вила на изкуствения остров Палм Джумейра в Дубай, разкри в телевизионно интервю главният секретар на МВР Калин Георгиев. Професионалист 'b9 1 окончателно разби слуховете, че Аманатидис се е предал сам на Интерпол . Таки е бил арестуван, уточни Георгиев.


Според последната информация от МВР Таки не е използвал фалшив паспорт, а е използвал собственото си тескере. В момента тече процедура за изпращането му в България, каза главният секретар. Хубавото е, че всеки престъпник си намира майстора, потупа се по рамото Георгиев. Той изрази надежда, че след евентуалната екстрадиция на Таки, която прокуратурата вече поиска, престъпникът ще бъде предаден на съд.


Главният секретар на МВР показа завидно самочувствие и обеща, че ще хване и братята Избегалеви . Аз мога да кажа само, че ще ги намерим. Както това се случи с Брендо, с Таки, отсече Георгиев.


Според прокуратурата срещу Христофорос Аманатидис-Таки не е отправено обвинение за организиране на група за трафик и за разпространение на наркотици. Но човекът, който отговаряше за мръсния бизнес на групировката ВИС-2, по всяка вероятност ще се сдобие и с такова обвинение. Но трябва, първо, да бъде арестуван, а след това да бъде подведен под съдебна отговорност, обясни миналата седмица градският прокурор на София Николай Кокинов.


Прочутият висаджия, от който трепереха всички столични мутри, успя да се покрие в чужбина часове преди да бъде арестуван през 2008 година. Голяма част от наказателната бригада на Таки, известна като Бандата на Чуковете, обаче нямаше късмета на шефа си и пое към съда. Групата на Таки и дясната му ръка Христо Вертерян-Ицо Исуса бяха закопчани на 31 май 2009 г. при спецакция в София и Кюстендил. От полицейската хватка се изплъзнаха Алексадър Симеонов Пацов, Даниел Димитров Душков и Лъчезар Илиев Димитров, които подобно на босовете си са в неизвестност.


На 3 май 2010 г. Софийската градска прокуратура внесе в Софийския градски съд обвинителен акт срещу седем души от организираната група на Таки: Цветан Миленов-Църи, Асен Китанов- Психото, Любомир Костадинов-Младежа, Васил Бекиров-Доктора, Илия Илиев-Илийката, Васил Христов и Владимир Иванов-Късоръчко. Обвинени са за престъпление по чл. 321, ал.3 от НК (участие в организирана престъпна група).


Бандата на Христофорос Аманатидис дълги години всяваше ужас в подземието с жестоките наказания за провинили се дилъри - рязане на уши, чупене на крайници, побои. А лидерът на Чуковете, Любомир Симеонов - Чука по някакво стечение на обстоятелствата остана извън полезрението на МВР и на прокуратурата и в момента е истинска звезда на ринга за свободен бой.


Изчезването на Таки все пак не попречи на държавното обвинение задочно да го сложи на съдебната скамейка с обвинение за организиране и ръководене на престъпна банда, занимаваща се с рекет и побоища. С бягство се отърва и дясната ръка на Аманатидис - Христо Вертерян-Ицо Исуса, който и досега е в неизвестност.


Освен за трафик и за разпространение на дрога полицията издирва Таки и като обвиняем по дело за побой и за нанасяне на телесна повреда. Той и неговите мутри пребиха тежко Недко Балабанов на 21 ноември 2001 г. в София. Според обвинителния акт Аманатидис е причинил средна телесна повреда на Балабанов, съпроводена с мозъчно сътресение и с трайни затруднения при дъвчене и говор.


nbsp;


Приказката Палма Джумейра


Изкуственият остров, където Таки си е живял живота цели четири години след 2008-а, е една от перлите на Дубай. Островът представлява стилизирана палма, която е разширила брегова линия с 520 километра. В сърцето на палмата е разположено стъблото, представляващо ивица, дълга два километра. Върху нея са разположени луксозни жилищни сгради, магазини за търговия на дребно и развлечения. Вилите и частните домове, разпръснати по седемнадесетте листа на палмата, се обслужват от подводен тунел.


Изкуственият остров Палма Джумейра е създаден от компанията Накхел , която е собственост на дубайското правителство. Амбицията е мястото да стане реален конкурент на световните столици на развлечения и да се превърне в международен бизнес център.


Хората, закупили жилища там, започнали да се местят в имотите си в края на 2006 г., пет години след като започва разпродажбата на парцелите. Проектът е завършен през 2010 г. и върху изкуственото късче земя вече има 50 луксозни хотела, 2500 къщи, 2500 апартаменти във високи блокове, десетки магазини, увеселителни паркове, бизнес центрове и др.


По последни данни изкуственият остров има поне 60 000 жители и ще дава работа на около 50 хиляди. Статистиката сочи, че сред обитателите на Палмата преобладават най-вече британци, след тях са руснаците и богатите иракчани. Сред най-известните собственици на имоти тук са Хамид Карзай, футболистите Анди Коул, Дейвид Бекъм и др. Цените на жилищата започват от 100 000 лири за спалня и общ басейн и стигат до над 3.8 млн. лири за парцел от 9000 кв. м в края на всяко от листата, като в тази сума не се включва къщата.


Палма Джумейра се оценява приблизително на 14 млрд. долара. Островът е погълнал 94 млн. куб. м пясък и 7 млн. т камъни, донесени от 17 различни кариери в Обединените арабски емирства. Той е обграден с вълнолом, дълъг около 10 км, който може да устои на вълни с височина над 3.5 метра. При проектирането на Палма Джумейра са извикани специалисти от Холандия, за да се гарантират най-добрите условия островът да бъде защитен от зимните бури и всекидневната морска ерозия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във