Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТАНЦУВАЩИЯТ* С... МУТАНТ

Каквото и да си говорим, лидерите на управляващата коалиция Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, депутатите им в 40-ото Народно събрание и надпартийният им гуру - президентът Георги Първанов, би трябвало да останат в историята на България като идеолози и автори на (меко казано) най-... екстравагантния нормативен акт, приеман по време на българския преход към развито гражданско общество и пазарна икономика - Закона за Държавна агенция Национална сигурност.
От началото на юни, когато Сергей Станишев лансира за първи път необходимостта от създаването на подобна структура, Параграф 22 редовно следеше концептуалната еволюция на хората, избрани да претворят премиерската идея в дела, и още по-редовно информираше читателите си за недомислиците, които богопомазаните нормотворци смятат да вменят като правомощия на бъдещите агенти по национална сигурност и като задължения на всички останали.
За добро или за лошо, нашият опит да налеем малко ум и разум в нечии глави се оказа неуспешен. Досущ като опитите на останалите сериозни медии, неправителствени организации и експерти по проблемите на организираната престъпност и националната сигурност, които в продължение на половин година денонощно обясняваха, че реформата на специалните служби се прави така, както се строи жилищна сграда: наливат се основите, вдигат се носещите колони, зидат се стените, прави се покривът.
Верни обаче на болшевишките традиции, че с партията майка не се спори и че всеки, който не е съгласен с мнението на ръководството, е враг на народа, депутатите от управляващото мнозинство сториха нещо съвършено различно. Най-напред те гласуваха на първо четене едно смехотворно (в буквалния смисъл на думата) четиво. След това тържествено обещаха да подложат необходимостта от създаването на ДАНС на широк обществен дебат. А във вторник (11 декември) депутатите от управляващото мнозинство приеха окончателно на второ четене онова, което от Позитано 20 предварително им беше заповядано да приемат. Без каквито и да било публични дебати, без изобщо да обръщат внимание на някакви си там драсканици и хлевоустия по медиите.
От гледна точка на бъдещите очаквания крайният резултат от нормотворческото упражнение на червените, жълтите и лилавите е повече от жалък. Новата Държавна агенция Национална сигурност е структурен урод (без никакво извинение), какъвто не се среща никъде по света.
ДАНС е специална служба, но, за разлика от своите посестрими в нормалните и демократични държави по света, тя няма да се занимава само с информационно-аналитични дейности. Тъкмо обратното - агентите по национална сигурност имат право да подслушват, да следят, да извършват обиски, да задържат за 24 часа, да провеждат оперативно-издирвателни мероприятия, да събират доказателства и да изготвят веществени доказателствени средства.
По принцип ДАНС е афиширана като чисто контраразузнавателна служба. Нейните агенти обаче ще имат право да работят както на българска територия, така и зад граница, което въобще не е присъщо на колегите им от държавите членки на ЕС и САЩ. Нещо повече.
Поне до момента не е известно, че някъде в нормалния свят съществува стандартна контраразузнавателна служба, която като ДАНС да е орган по криптографска сигурност на класифицираната информация в дипломатическите и консулските представителства на България за придобиване, систематизиране и обработка на информация от чужди източници в интерес на националната сигурност. И да... организира и осъществява комуникациите на Република България с дипломатическите и консулските й представителства и крипторграфска сигурност на обменяната информация, като осигурява необходимия персонал във ведомствените звена и в дипломатическите и консулските представителства.
По закон агенти на ДАНС ще станат всички служители на Националната служба за сигурност, военното контраразузнаване и Агенцията за финансово разузнаване. Най-общо казано, това са хора, които цял живот са работили зад бюро, разговаряли са с пациентите си като равни с равни и имат професионално самочувствие на интелектуалци.
Пак по закон обаче от 1 април 2008 г. (тогава трябва да приключи преназначаването на служителите от НСС, ВКР и АФР в ДАНС) на тези работници на интелектуалния труд ще им се наложи да работят и... на терен, както се казва на професионален жаргон. Или казано на по-обикновен език, от април 2008 г. нататък те трябва да устройват засади, да преследват и да арестуват въоръжени престъпници. И, ако им се наложи - да участват в най-различни схватки, използвайки целия набор от помощни средства, регламентирани в Закона за ДАНС:
- белезници и усмирителни ризи;
- каучукови, пластмасови, щурмови и електрошокови палки и прибори;
- химически вещества, утвърдени от министъра на здравеопазването;
- служебни животни - кучета и коне;
- халосни патрони, патрони с гумени, пластмасови и шокови куршуми;
- устройства за принудително спиране на превозни средства
- устройства за отваряне на помещения, светлинни и звукови устройства с отвличащо въздействие;
- водометни и въздухоструйни машини;
- бронирани машини и вертолети.
По какъв начин бившите меверейски и военни контраразведки, както и техните колеги по неволя от финансовото разузнаване само за три месеца ще се научат да боравят с огнестрелно оръжие и да управляват бронетраннспортьори е пълна загадка. Още по-голяма мистерия е как те за 12 седмици ще усвоят тънкостите при боравенето с водометни машини, бронетранспортьори и хеликоптери.
Безспорно обаче най-странното е как само за 90 календарни дни хора, свикнали да работят предимно с документи, ще се научат да връзват усмирителни ризи и да респектират с щурмови палки по такъв начин, че след това озаптените - терористи, чужди шпиони и домашни вредители, членоразделно да обяснят кого са искали да взривят или на кого са разкрили най-съкровените секрети на България.
А защо Държавна агенция Национална сигурност е обида за щатското ФБР и защо Великобритания би трябвало да се засегне на тема Джеймс Бонд - четете в следващия брой.

-------------
ДАНС (бълг.) - Държавна агенция Национална сигурност;
DANCE (англ.) - танцувам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във