Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Таралежът, четката за дъски и обсегът на органите

Опа, грешка!, казал таралежът и слязъл от четката за дъски.
графит

Животът е далеч по-многообразен, отколкото можем да си представим - опитът на таралежа от графита е показателен за това. Въпросът е подобни грешки да не станат системни (в статистиката така се обозначава крайният резултат, получаван при неточност в уредите за измерване).
В желанието си да ни обладае сигурност и защитеност вътрешното министерство прави една системна грешка, която също е резултат от неточност - било в уредите за наблюдение, било в методите на разследване. Тя се нарича полицейско насилие и обикновено след нея ситуацията се развива като в цитирания графит. Друг е въпросът стига ли им на пострадалите едно Опа....
Поднасяме дълбоки извинения към тези, които без някаква вина са попаднали в обсега на органите на реда, каза в сряда (1 юни) вътрешният министър Цветан Цветанов по повод поредното погрешно нахлуване на полицаи в дома на невинно варненско семейство.
Тези, които без никаква вина попаднали в обсега на органите, всъщност кротко си седели в дома си в квартал Аспарухово. Дори и не подозирали, че в момента в морската столица се развива спецоперацията на МВР Играчите, насочена срещу престъпна група, занимаваща се с незаконна банкова дейност. Изневиделица маскирани полицаи разбили вратата на семейство Стефанови, нахлули вътре и пред очите на синовете му, на възраст 4 и 11 години, закопчали бащата с белезници, както си бил по хавлия.
След като разбрали, че всъщност е трябвало да нахлуят в съседен вход, полицаите се изнесли, а отстъплението им дори било заснето с любителска камера.
Всяка операция, след приключването й, се анализира. Там, където са допуснати слабости, веднага се предприемат мерки по отстраняването им, заяви в извинението си МВР-шефът Цветанов. Според него такива случаи са много малко на брой, но предизвикват силен медиен шум. Стараем се да не ги допускаме, обясни той.
От пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна още във вторник (31 май) съобщиха, че по заповед на директора й комисар Димитър Димитров е наложено дисциплинарно наказание писмено предупреждение на ръководителя на операцията Играчите. За семейството пък била осигурена специализирана помощ от психолози.
Същата системна грешка - да попаднат в обсега на органите на реда, миналата година преживяха и семейство Айсел и Сабахтин Мустафови от Кърджали. В резултат пострада дъщеря им, а в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург трябва да чакат поредното дело срещу България за полицейско насилие.
По сметки на Българския хелзинкски комитет (БХК) досега държавата е похарчила близо 906 000 лв. обществени пари за обезщетения на пострадалите от полицейски безчинства. Според статистиката на БХК, разгласена през февруари, от 1998 до 2010 г. ЕСПЧ е произнесъл 27 осъдителни решения срещу България по 26 дела за полицейско насилие. В 23 от тях държавата е осъдена и заради бруталността на полицаите, и заради последвалото неадекватно разследване. В девет от случаите е причинена смърт, а убитите в резултат на полицейското насилие са общо 10 души. Повечето от пострадалите са млади: три деца на 14 г. и 17 г.; 16 са младежи на възраст между 19 и 29 г.; четирима са млади хора между 30 и 36 години. В три случая жертвите са възрастни хора (72 г., 67 г. и 62 г.).
Един от основните изводи в решенията на ЕСПЧ досега е, че разследването по делата за полицейско насилие е било неадекватно, няма нито един ефективно осъден полицай по тези случаи.
Неефективното разследване на инцидентите, при които служители от МВР проявяват бруталност, коментира в сряда (1 юни) и главният прокурор Борис Велчев. Той призна, че дори ако се съди само по статистически данни, полицейското насилие е реален проблем в обществото ни. През миналата година са заведени 238 дела срещу полицаи, като 72 от тях са за насилие над граждани, съобщи обвинител №1. Според него решението на проблема е разследването на престъпленията, извършени от униформени служители на МВР, да се върне във Военната прокуратура. Не сме на едно мнение в ръководството на прокуратурата по този въпрос, но личното ми усещане е, че случаите на полицейско насилие бяха по-малко на брой, когато тези дела бяха разследвани от Военната прокуратура. Когато се измени последствеността и тези дела започнаха да ги наблюдават прокурори от съответните граждански прокуратури, които работят с колегите от МВР по други дела, това като че ли създаде проблем ,заяви Велчев.
Главният прокурор вече е решил да постави въпроса за подсъдността на полицаите пред народните представители. Решението да се увеличи или да се запази във вида, в който е компетентността на Военната прокуратура, е политическо решение, коментира Велчев. Според него през есента вероятно ще бъде създадено специално звено във Върховната касационна прокуратура, което ще обобщава практиката по тези дела и ще ги наблюдава.
Ако идеята на обвинител № 1 се реализира, това ще бъде връщане към статуквото от декември 2008 г., когато Народното събрание прие предложението на тогавашния вътрешен министър Михаил Миков за промяна на Наказателния кодекс. То се състоеше в това полицаите у нас да бъдат съдени от граждански съдилища. Основанието бе девоенизирането на структурите в системата на вътрешното ведомство след влизане в сила на новия Закон за МВР. След приемането му и агентите от ДАНС вече ще се изправят пред цивилни съдилища.
Заслужава си да припомним, че още от 2003 г. Европейската комисия настоява българските полицаи да отговарят за престъпленията си като всички останали граждани - пред цивилен съд. За полицаите трябва да важат същите закони, които важат и за обикновените граждани, категоричен бе Димитър Куркулас, тогава постоянен представител на ЕК у нас, в писмо до ръководството на МВР.
Е, да сме живи, да видим дали идеята на Велчев ще промени с нещо ситуацията. Защото според ЕСПЧ и преди 2008 г., и сега... таралежът си е все този, четката за дъски - също.

Facebook logo
Бъдете с нас и във