Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Театро с проверката в СГС

Съмнителните рокади на комисиите, които трябваше да проверяват Върховния административен съд (ВАС), Върховния касационен съд (ВКС) и Софийския градски съд (СГС) за спазването на принципа за случайно разпределение на делата, продължават да бунят съдебната система и неправителствените организации, които досега са участвали в подобни проверки.


Както е известно, в края на миналата седмица правителството на съдебната власт реши проверките да извършва ръководената от Румен Георгиев Комисия по информационните технологии, вместо да го направи Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и взаимодействие с Инспектората към ВСС. Начело на тази комисия е бившият представител на Инспектората на ВСС Незабравка Стоева. Решението на ВСС беше взето след безпрецедентен натиск от страна на председателя на ВАС Георги Колев, подкрепен и от главния прокурор Сотир Цацаров.


Шефът на ВАС протестира срещу състава на комисията, която на 18 март разръчка ръководения от него съд за разпределението на делата. Колев възропта, че от 10-те членове на комисията познавал единствено Незабравка Стоева от ВСС, Димана Йосифова от ИВСС и компютърния специалист от съвета Валери Михайлов. Останалите седем души, сред които представители на неправителствените организации, Българския институт за правни инициативи (БИПИ) и Програмата за развитие на съдебната система (ПРСС), му били непознати.


Колев запита председателя на комисията Стоева по какъв критерий от всички членове на Гражданския съвет към ВСС са били избрани тези две организации, по какъв начин са определени членовете от комисията към ВСС, които да участват в проверката. Според него в правилника на ВСС не са описани правомощия, на основата на които тя да извършва проверки за случайното разпределение на дела.


Председателят на ВАС бе подкрепен и от главния прокурор Сотир Цацаров. Според него членове на ВСС имат право да участват в проверките, но изрази съмнение дали е правомерно присъствието на представители на НПО. Тогава Цацаров заяви, че комисията всъщност иззема функциите на Инспектората към Висшия съдебен съвет.


Шефът на ВАС и главният прокурор, изглежда, са забравили, че в годишната програма на ВСС, приета в края на миналата година, е записано, че проверките за случайното разпределение на делата във ВАС, ВКС и СГС ще се извършват от Комисията за конфликт на интереси, съвместно с представител на Инспектората и на външни експерти. В тази връзка на 18 март проверяващите минаха през ВАС, а на 29 март и през ВКС, заедно с представители на двете неправителствени организации.


Комисията уточни, че решението за екипите, проверяващи ВАС, ВКС и СГС , е било взето на нейно заседание през февруари. Петимата членове на комисията Незабравка Стоева, Галя Карагьозова, Васил Петров, Калин Калпакчиев и Камен Ситнилски са теглили жребий кой къде да проверява. Според него Незабравка Стоева е трябвало да оглави екипа, проверяващ ВАС, ВКС се е паднал на Галя Карагьозова, а СГС на Калин Калпакчиев.


Колев обаче предложи в бъдеще ревизиите да извършва Комисията Професионална квалификация, информационни технологии и статистика. Предложението му бе прието с 15 гласа за. Така висшите магистрати от ВСС отнеха проверката от звеното на Стоева и я прехвърлиха в ръцете на оглавяваната от Румен Георгиев комисия.


Така де факто ВСС отряза висшия магистрат Калин Калпакчиев от възможността да диша във врата на шефката на Софийския градски съд Владимира Янева. Известно е, че Калпакчиев не изпитва горещи чувства към семейната приятелка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Именно заради намесата на изпълнителната власт в кадровите решения в съдебната система Калпакчиев се превърна в отявлен критик на Цветановото лоби в съдебните среди. По тази причина само той се осмели да критикува нравствените и професионалните качества на Сотир Цацаров при избора му за главен прокурор. Освен това Калпакчиев бе единственият кандидат на ръководения до миналата година от съдия Мирослава Тодорова Съюз на съдиите в България за членство във Висшия съдебен съвет. Калпакчиев се изяви и като защитник на уволнената от ВСС за забавени дела Тодорова, която влезе в тежка съдебна битка с бившия МВР-шеф Цветанов.


Калпакчиев начело на екипа на проверяващите СГС очевидно би било притеснително за шефката на съда Янева. Вероятно си е отдъхнала, когато е видяла, че в ръководения от нея съд влиза екип проверяващи, сред които го няма Калпакчиев. В навечерието на проверката председателката на СГС разигра истинско театро , като се направи на принципна и разреши в проверката да участват представители на НПО. Тя реагира йезуитски на писмо до нея, изпратено миналия петък от 19 съдии от СГС във връзка с последното решение на ВСС за проверките. В изложението си съдиите пишат, че са запознати с методиката на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, използвана при досегашните проверки във ВАС и ВКС. Убедени сме, че използваната досега методика и най-вече участието на представители на неправителствените организации и независими компютърни специалисти гарантират установяването по ефективен начин на системата за разпределението на делата в СГС, пишат съдиите. Според тях общественото доверие в правосъдието изисква откритост на процеса за разпределение на делата за гражданите, която от своя страна предпоставя достъп до наблюдение върху начина на функциониране на съответната компютърна система.


В отговор на писмото на 19-те Янева допусна в понеделник (8 април) Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) и специалист по ITда правят ревизия. Проверяващите са обещали да изготвят собствени доклади за риска от манипулирането и на системите за случайното разпределение на делата в СГС, ВКС и ВАС. Пред Параграф 22 Христо Иванов описа ситуацията като сложна и динамична най-вече заради неяснотите около съставянето на самите доклади. Тръгнахме за проверката съвместно с ВСС, но впоследствие съветът се отказа. Ние продължаваме, но съветът се опитва да я спре, заяви представителят на БИПИ. Ситуацията се усложнява и поради факта, че единственият представител на ВСС Незабравка Стоева иска да състави собствен доклад. Христо Иванов от БИПИ каза, че в момента се правят уточнения и се надява до четвъртък следващата седмица да има доклад с резултатите от проверката.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


Обичайният заподозрянПрез февруари тази година Софийският градски съд отново бе подложен на проверка, но този път от Инспектората към ВСС заради забавени дела от съдия Мариян Марков. Инспекторите са хващали Марков в няколко издънки по този повод. Последно се оказа, че Марков е пропуснал да обяви в срок мотивите по делото срещу Александър Томов за източване на Кремиковци и мотивите в процеса срещу бившия шеф на Булгартабак Христо Лачев и съпругата му по обвинение за укриване на 128 000 лв. от данъци. Марков вече е наказван за пропуските си през 2009 г. с 25% намаляване на заплатата за срок от шест месеца. При проверката на ИВСС в СГС през 2011 г. пък беше установено, че за периода януари 2010 - юни 2011 г. Марков е забавил представянето на мотиви по 23 дела, а в 46 дела е насрочил обявяването им, след като пропуснал тримесечния срок. Тогава ИВСС предложи на шефката му Янева да го накаже с порицание или забележка, но тя предпочете само да му обърне внимание.nbsp;


Проверяват КрънчеваВ началото на седмицата Етичната комисия към ВСС разгледа сигнал срещу заместник-председателя на СГС Петя Крънчева по повод на информацията за антидатирани от нея дела. Повод за заседанието бяха постъпили актове на Инспектората на ВСС за проверки в СГС и конкретен сигнал срещу съдия Крънчева. Комисията реши да изиска от прокуратурата пълната информация за проверките по сигналите срещу Крънчева за антидатираните дела. Върховната касационна прокуратура (ВКП) е проверявала няколко сигнала срещу нея, но всички проверки са прекратени, защото не били установени данни за нарушение. Председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров си е направил отвод и не е участвал в дебатите около поведението на Крънчева. Двамата се познават от години и за да няма спекулации, че я прикрива, той е напуснал заседанието на комисията, когато е започнало обсъждането.

Facebook logo
Бъдете с нас и във