Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Театро в делото за източване на САПАРД

Борбата срещу измамите с пари от еврофондове съвсем се обезсмисли, след като знаковото дело за източване на програма САПАРД от бизнесмена Марио Николов и още осем души попадна в предизборния водовъртеж и се загуби. На поредното заседание на Софийския градски съд в сряда (17 юни) процесът беше спрян поради станалия напоследък много популярен в средите на подсъдимите кандидатдепутатски имунитет, какъвто извади и обвиняемият Иван Иванов. Той представи документ, че на 13 юни е бил регистриран от Централната избирателна комисия като кандидат-депутат от партия ЛИДЕР.
Стопирането на процеса беше съпроводено с показна драматичност и театралност. Преди съдът да се оттегли, за да обсъди искането за прекратяване на делото, от пресцентъра на партия ЛИДЕР и Новото време свириха отбой на кандидата Иванов. Бе съобщено, че в РИК - Пловдив, е внесено искане за изваждане на Иван Иванов от листата на двете партии. От разпространеното съобщение стана ясно, че той бил представил чисто свидетелство за съдимост, но е спестил пред партийните си другари факта, че има висящо съдебно производство.
Градусът на напрежението се покачи, след като съдът реши да направи справка в 17-а Районна избирателна комисия в Пловдив, където е регистриран Иванов. От проверката излезе, че до обяд в сряда в комисията не е постъпвало искане за изваждане на подсъдимия Иван Иванов от кандидатдепутатската листа на партиите ЛИДЕР и Новото време. Този факт даде основание на съда да затвори папката на съдебното производство както срещу Иванов, така и срещу останалите осем подсъдими. Магистратите отмениха наложените им мерки за неотклонение, както и забраната те да напускат страната. Според определението на СГС делото влиза във фризера до отпадане на обстоятелството, причинило замразяването му - кандидатдепутатския имунитет на Иванов. Определението на Софийския градски съд подлежи на обжалване в седемдневен срок.
Основният подсъдим за източването на 7.5 млн. евро по програмата Марио Николов разигра в съда театро на ниво, влизайки в ролята на шокиран от новината за решението на Иванов да се хвърли в предизборната баталия и така да сложи прът в колелото на процеса. Пред събралите се журналисти Николов обяви, че е за продължаване на делото и неговото бързо приключване.
Ако това наистина беше така, то с помощта на подсъдимите Марио Николов, съпругата му Мариана, Григор Главев, Иван Иванов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Валентин Ангелов и Лазарина Георгиева процесът можеше да тръгне с пълна газ още на 20 октомври миналата година, когато СГС му даде ход. Тогава обаче всичките обвиняеми заявиха, че са невинни и отказаха да дадат обяснения.
На следващото заседание на 11 декември бяха призовани 21 свидетели, 9 от които обаче не се явиха в съдебната зала. Тогава защитата пожела да се редуцира броят на разпитваните свидетели с оглед ограниченото време. Така пред съда се изказаха само седем свидетели. Сред тях бе италианският бизнесмен Еудженио Дел Олио, доставял машини на българските фирми, обвинени за източването на близо 7.5 млн. евро по програма САПАРД. Италианецът заяви, че има доказателства за това, че внесените машини са нови, и така подкрепи тезата на обвиняемите за невинност.
Едва ли може да се твърди, че обвиняемите в процеса са направили всичко по силите си той да тръгне бързо и през тази година. На 8 януари делото бе отложено поради нередовно призовани подсъдими, на 23 април също, този път защото подсъдимият Петър Главев бил опериран от херния в Пирогов. Очаква се, ако Иванов не влезе в парламента, делото да бъде възобновено най-рано след съдебната ваканция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във