Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Театрото с имунитетите

На пръв поглед депутатският имунитет в България няма особена стойност- всеки политик е готов да се лиши от него във всеки един момент. Доказателство за обезценяването на имунитета са последните действия на новоизбраните за депутати в новия парламент и лидери на двете основни политически сили Сергей Станишев и Цветан Цветанов.


Крак в това модерно българско начинание - да си дадеш имунитета, преди още някой да ти го е поискал, повлече лидерът на социалистите. Десет дни преди изборите той обяви, че е готов доброволно да се откаже от имунитета, с който се ползва като кандидат-депутат, за да може прокуратурата да разследва без ограничения подадения от ГЕРБ сигнал срещу него. Във вихъра на предизборната надпревара тази партия поиска прокуратурата да провери как е възложена обществената поръчка и коректен ли е изборът на фирмата изпълнител за подмяната на документите за самоличност по време на управлението на кабинета Станишев. Тя е спечелена от фирма Сименс ЕООД с оферта за 116 млн. лева.


В сигнала пишеше, че има връзка между Сименс България и съпругата на тогавашния председател на групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Европарламента Ханес Свобода и избора на Сергей Станишев за председател на ПЕС. В сигнала си сега ГЕРБ настоява да се изясни дали Станишев не си е купил поста на лидер на европейските социалисти срещу въпросните 116 млн. евро.


Лидерът на БСП на свой ред призова заместник-председателя на ГЕРБ Цветанов да направи същото заради незаконното подслушване.Държавното обвинение обяви, че в хода на проверката по случая са събрани


достатъчно данни

nbsp;


за извършени от бившия вътрешен министър престъпления. Но досъдебното производство бе спряно именно заради кандидатдепутатския му имунитет - не могат да бъдат повдигнати обвинения срещу него.


Е, сега срещу бившия шеф на МВР могат да бъдат повдигнати всякакви обвинения. А в деня, в който положи клетва като народен представител, Цветанов депозира в деловодството на парламента отказа си от депутатски имунитет. В уникалния си словесен стил лидерът на ГЕРБ уточни пред репортерите, че прокуратурата все още не е входирала искане за снемане на депутатската му защита, но той направил изявлението си като знак за морален акт.


Натрупани са обаче поне няколко казуса, по които държавното обвинение би могло да образува досъдебно производство срещу бившия министър, та не е ясно за кой от тях ще си загуби имунитета. Според юристи ситуацията е абсурдна. Един депутат не може да се откаже от имунитета си по принцип - отказите важат за всяко разследване поотделно. Така че изпреварващият отказ от конституционна протекция на Цветанов е по-скоро театрален жест, който с нищо не отменя ангажимента на главния прокурор, ако има основания да изпрати искане до парламента, като посочи и какви данни са събрани срещу депутата и по кои точно членове от НК ще се води досъдебното производство срещу него, за да му се иска имунитета. Така че и на народните избраници ще им се наложи да гласуват за свалянето на защитата на Цветанов, независимо от неговата инициатива.


Най-пресният спомен за подобна процедура е неколкократно исканият имунитет на депутатите от ДПС в предишното Народно събрание Митхат Табаков и Гюнай Сефер. Искането отправи тогавашният прокурор Борис Велчев. Срещу двамата депутати се водеха няколко дела, но на практика няма как имунитетът на един депутат да бъде свален еднократно и за неопределен период от време, а трябва това да се прави за всяко конкретно ново дело.


Засега


най-грандиозният скандал

nbsp;


по който може да се подхлъзне Цветан Цветанов и да му искат имунитета, е незаконното подслушването на политици, бизнесмени и магистрати. Държавното обвинение обяви, че Цветанов съзнателно е допускал шефовете на СДОТО да нарушават правилата при прилагането на специални разузнавателни средства. Досега бившият вицепремиер е викан два пъти да дава обяснения като свидетел в прокуратурата - веднъж заради съмненията, че МВР подслушва хора незаконно, и втори път за скандала с бюлетините в Костинброд. Но има и други гафове на МВР, по които може да се възобнови разследването като например аферата, известна като Тановгейт, историята с окаляните от министъра пред цяла България медици от Горна Оряховица по аферата бебето от фризера и др.


Всъщност с отнемането на депутатските имунитети нищо не се решава, практически не е последвано от никакви санкции. Отказът от тях не придвижва знаковите дела, които се водят срещу народните избраници, и те се точат безрезултатно години наред. Лидерът на левицата Сергей Станишев, който сега демонстративно иска да се откаже от имунитет, вече го е правил по искане на главния прокурор. Това стана през 2010 г., когато срещу него започна разследване заради загубени лично от него (в качеството му на министър-председател) доклади с гриф Строго секретно. В крайна сметка и до ден днешен никой не разбра къде са секретните материали, делото бе прекратено, а соцлидерът от обвиняем се превърна в обвинител и започна да разнася компромати до прокуратурата.


Макар и съвсем беззащитна, без имунитет, но в отлично състояние на духа се чувстваше и бившата червена депутатка и бивш социален министър Емилия Масларова. Според прокуратурата уж имаше доказани по безспорен начин злоупотреби за десетина милиона лева. Уж всичко беше ясно като бял ден, доказателствата бяха категорични, свидетели обясняваха как разнасяли пачки с пари до министърката. Главният прокурор поиска имунитета й още през далечната 2009 г., по времето на предишния парламент. Оттогава досега се проведоха не повече от три-четири заседания по делото - средно по едно на година. Оказа се, че сваленият имунитет на народната представителка


е най-малката пречка

nbsp;


за напредъка в процеса. Делото затъна в безкрайни експертизи, в отлагания за щяло и не щяло...Така се стигна до поредното заседание в началото на този месец, когато Масларова заяви, че вече е забравила за какво я съдят. Сега госпожата вече не е депутат, така че няма да се налага да мисли за имунитета си. А май и за изхода на делото.


Шампион по губене на депутатския си имунитет е бившият земеделски министър Венцислав Върбанов. За последен път той се отказа от тази защита заради възобновено през март 2010 г. старо дело срещу него. Върбанов бе обвинен, че през периода 1998-2001 г. като министър на земеделието в кабинета на Иван Костов и като председател на управителния съвет на Държавен фонд Земеделие причинил вреди на държавата за близо 660 хил. лева. За четвърти път се отказвам от депутатския си имунитет, делото се точи от 2001 г., изпъшка Върбанов. В миналия парламент той беше избран за депутат от листата на Синята коалиция в Добрич след решение на Конституционния съд, с което беше обявен за незаконен изборът на трима други депутати. Като се върна в парламента, бившият министър напусна парламентарната група на Синята коалиция и стана независим депутат.


След десетгодишен процес, през април 2011 г., съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд (СГС) оправда Върбанов, обявявайки, че срещу него не е било събрано нито едно уличаващо доказателство. Поведението на Върбанов е било изключително добросъвестно!, коментира съдия Крънчева при прочитането на присъдата преди две години. Върховният касационен съд (ВКС) пък през март тази година окончателно оправда бившия земеделски шеф по обвинението за умишлена безстопанственост и за длъжностно престъпление. И хората за пореден път се запитаха - за какво беше цялата дандания, продължила повече от десетилетие. А сега театрото с имунитетите продължава с нови актьори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във