Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Тефтерчето на един антимафиот

Разследваният председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов е изпълнявал директиви как да постъпи с определени преписки и въпреки че прокуратурата засега мълчи по въпроса кой е дърпал конците му, всички следи водят към ГЕРБ. Изнесените от държавното обвинение тази седмица факти не оставят съмнение, че Златанов е контролиран изкъсо от бившите управляващи, които го назначиха на този пост. Ролята му в проверките за наличие на конфликт на интереси у проверяваните е била класическа - да оправя едни от тях и да удря други.


Ударът на прокуратурата срещу Златанов е на свой ред поразяващ. Разследването за длъжностни престъпления с цел набавяне на незаконни облаги срещу хора от комисията започна в началото на миналата седмица. Веднага стана ясно, че на мушката е именно председателят й Филип Златанов, тъй като беше съобщено, че с разрешение на Софийския градски съд служители на ДАНС и следователи от Софийската градска прокуратура са претърсили както офисите на комисията, така и апартаментите му в София и в Перник. Иззети бяха компютърни материали и документи, а главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че ако се повдигне обвинение, то ще е срещу длъжностно лице, заемащо много високо служебно положение.


Оказа се, че иззетото си го бива - Златанов беше привлечен тази седмица като обвиняем, наложена му беше мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лв. и беше внесено искане за отстраняването му от длъжност. На специална пресконференция заместник главният прокурор Борислав Сарафов и заместник градският Роман Василев съобщиха и подробности. Констатирани са шокиращо своеволие и поръчкова избирателност в провежданите от комисията проверки - определени преписки са забавяни, движението на други изобщо не е отразявано, а прокуратурата масово не е уведомявана. Очевидна е търговията с влияние, Златанов е приемал и изпълнявал поръчките чрез оказване на натиск върху едни и разпъване на чадър над други. Това се оказа убедително за Софийски градски съд да го отстрани от длъжност по искане на прокуратурата.


Особена роля в осветяването на манипулациите играе иззетият наред с другите документи и компютърни материали много интересен бележник на Златанов. В него той записвал дадените му директиви с кратки изрази и въпреки че някои от имената са ограничени до инициали, не остава съмнение, че командите са подавани от фамозната ексдепутатка от ГЕРБ Искра Фидосова. Явно ролята на И.Ф. е водеща. Златанов изпълнява дадената му директива - удар, отлагане във времето, забавяне, дори укриване на преписки. Голяма част от имената и абревиатурите от бележника не фигурират в изпратения от комисията до прокуратурата списък. Взимаме преписките, след това проследяваме движението им по дата, за да проверим дали така, както е отразявал в своя тефтер, това се е реализирало. Ще проверяваме в публичните регистри всички решения. Ще съпоставим с всички други доказателства, както и свидетелските показания, които имаме по делото. Ще проверим и имотното състояние на Златанов. Имаме версии и план-график, по който работим, заяви Сарафов. И призна, че не знаел в друга европейска държава да има подобна институция.


Заместникът на Цацаров каза още, че имало 100% съвпадение между написаното в тефтера и случилото се по тези преписки. Данните, които засега не можело да бъдат изнесени, също били интересни. Прокуратурата щяла да провери дори как е назначен Филип Златанов за председател на тази комисия. Ще бъдат разпитани всички лица, които са споменати в тефтера. Една от приоритетните задачи е да се установи има ли преписка срещу споменатия неколкократно в тефтера президент Росен Плевнелиев , проверката срещу когото била прекратена, но папката останала в кабинета на Златанов .


Реакцията му за случващото е показателна - водел си лични бележки, чието съдържание вече не помнел. Златанов използва и обичайния аргумент, че комисията е колективен орган, който взема решенията си на общи заседания, което говорело за прозрачност. Дали обаче партийният уклон няма да хвърли сянка върху действията на прокуратурата? Във всеки случай тефтерът на Филип Златанов говори достатъчно за конфликта на интереси, в който комисията е плувала, докато установява... конфликт на интереси. Както каза Роман Василев: Ние ще изложим фактите, вие си правите изводите.


nbsp;


nbsp;


Безочието няма граници. Това е изводът от реакцията на уличената за инструктор на Златанов Искра Фидосова. Пред медиите тя изтърси, че прочела в медиите за някакъв тефтер, но не се разпознала в цитираните инициали. Класната на ГЕРБ не била водила разговори с когото и да било член на комисията, включително и с председателя, по отношение на преписки, свързани с работата й. Фидосова припомня обаче, че като председател на правната комисия в 41-ото Народно събрание водила процедурата по създаване на комисията. Това обаче било заради препоръка на Европейската комисия, а вносител на промените било правосъдното министерство. Фидосова призна все пак, че имало само и единствено работни срещи с представители на КПУКИ, свързани с публична информация. Ден по-късно тя хвърли оставките си като партиен шеф и депутат.Като ужилен реагира и президентът Плевнелиев. Броени часове след пресконференцията на прокуратурата пресслужбата му излезе с позиция, че е имало сигнал срещу него в комисията, но той така и не получил информация за хода на проверката. Кореспонденцията се развила през септември миналата година, когато Плевнелиев вече имаше търкания с тогавашните управляващи. Комисията поискала да разберат от кой момент той е предприел действия за освобождаване от длъжност в органите на управление на търговските дружества, в които е участвал, преди да бъде избран за министър на регионалното развитие и благоустройството. В отговора си Плевнелиев представил доказателства, че не е изпадал в конфликт на интереси, и посочил, че тази информация е публична от първия му ден като президент. Сега той настоява цялата преписка по случая да бъде публично оповестена.nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


Записките на един антимафиот

Какво да правим с Ранкова и Президента;Румен Арнаудов да се оправи;Дела - Венета Марковска;Апост. Апостолов - важно е, ако дойде;Ап. Ап. не е човек на ИФ;На 7 ноември от ДАНС са входирали писмо с искане за резултат от проверката с/у Ранкова. Да дам на ИФ (Делата) - 7-те, к. съм дал на Г. Колев на 7.112012 г. - списъка е при ИФ;Комисията на Яне Янев и гледала на заседание въпроса за Вяра Петрова;Двама депутати - за глоба от Бойо Великов - санкция;Н. Зеленогорски - да се удари - става приоритет;Гугушева - готова за прекратяване;ВСС се е произнесъл, че е чиста?;Решенията за Ранкова и президента все още не съм ги пуснал - другата седмица ще се коментира;Сред другите имена, споменати в тефтера:Да се изкарат хората от улиците - 19.02;ДКЕВР - бързо!!!;Незабравка Стоева, Ситнилска;Не е среща с Фидосова -gt;;Е. Димитров - стоп;Цеков ни е казал, че няма правомощия;Надзорника на касата - нито по определяне на цените, нито по скл. договори;За Ранкова във вторник;Е. Д. ще се удари след около месец и половина (вече не е фактор в ГЕРБ);Вяра Петрова -gt; м.д. да се удари;Относно ЦИК - дали са лица, заемащи публична длъжност;Вече се прави проверка на кабинета (служебния);Семерджиев е ударен;Продължават проблемите със съда;Имаме проблеми с ВСС;Д-р Пейкова шеф на Здравна каса Шумен: Сметна палата - следва фин. Одит. Д-р на фин. Одит. ИФ ще го оправи;Разговор с Дянов по повод Димана Ранкова - нормално поведение;Винаги да се уведомява ИФ за обаждания от първите мъже на държавата + председатели на комисии ИФ - ЦЦ - ББ.В 17.30 ч. да се публикува решението за Ранкова без президента в заглавието - gt; Решение за прекратяване на Плевнелиев;Росен Плевнелиев - сигналът е прекратен, да не се качва в интернет;Кмета на Кръстева - да има конфликт;Да пускаме Горанов, Захариева, Иво Маринов да се преговорят дружествата;Илич Томински - да се удари;Е. Димитров - внимание, първо трябва да се съгласува с ИФ;Ок - Президента - нека си стоят, да се гледа всичко;Е. Димитров - не се бърза за цигарите;

Facebook logo
Бъдете с нас и във