Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТЕХНИЧЕСКА ГРЕШКА ПРАТИЛА ФАРАОН ЗАД РЕШЕТКИТЕ?

Делото срещу бившия шеф на Пеков-Популярна банка - Румен Пеков, може да се обърне на 180 градуса. В сряда (15 ноември) пред Бургаския апелативен съд (БАС) адвокатката на фараона Ина Лулчева извади на бял свят нарушения на магистрати, които могат изцяло да оневинят клиента й.
Срещу Пеков са повдигнати общо четири обвинения - две за длъжностно присвояване (чл. 202 от Наказателния кодекс), за безстопанственост (чл. 219 от НК) и за причиняване на щети чрез развиване на банкова дейност без разрешение (чл. 252, ал. 2 от НК).
В сряда адвокат Лулчева заяви пред въззивната инстанция, че постановената от Бургаския окръжен съд в средата на декември 2005 г. присъда е незаконосъобразна. В мотивите си съдът е вписал, че престъплението е започнало през 1993 г., а тогава в НК не е съществувал текст, който да криминализира банковата дейност без разрешение от БНБ. Такава разпоредба е въведена едва през 1995 година, каза адвокат Лулчева.
Това е техническа грешка и тя трябва да бъде поправена, заяви прокурорът по делото. Според него нечия ръка е трепнала и вместо петица е сложила тройка, затова е 1993 г., а не 1995 година. Представителят на държавното обвинение допълни още, че става дума за недоглеждане, но не коментира, че заради такава грешка Румен Пеков е осъден на 10 години затвор.
Адвокат Лулчева обаче му опонира, че техническа грешка в наказателен процес не може да има и Пеков следва да бъде оправдан. Тя допълни, че действията не са на подсъдимия, а на самата кооперация - Пеков-Популярна банка. Според защитника не може да се говори за никакво присвояване, защото няма лично разпореждане с повереното имущество. Делото е пълен хаос по прилагане на материалния и процесуалния закон. Законът е напълно игнориран, заяви още Лулчева.
На 14 март 1993 г. Румен Пеков учредява Кредитно-спестовна кооперация Пеков-Популярна банка. Пет дни по-късно Бургаският окръжен съд регистрира дружеството и то започва за функционира. В предмета му на дейност е записано, че се занимава с покупко-продажба на ценни книжа, валута и левове, приемане на поръчителство и други финансови операции.
Пеков-Популярна банка е регистрирана и по Закона за кооперациите. Скандалът, че дружеството няма лиценз от БНБ за извършване на банкова и финансова дейност, гръмва през 1994 година. Тогава Пеков завежда гражданско дело в Бургаския районен съд срещу ЕТ Рустар - Стоян Русев заради неиздължен кредит. Районните магистрати отхвърлят жалбата на Пеков. Причината - липсващ лиценз в кооперацията да извършва подобен род дейност.
Румен Пеков е задържан в Бургас през май 1996 година. Пет месеца по-късно мярката му за неотклонение задържане под стража е променена на домашен арест. Едва през 2003 г. той е пуснат срещу подписка. На 12 януари 2004 г. фараонът е изправен пред Бургаския окръжен съд (БОС). Срещу него са повдигнати четири обвинения.
Според разследващите органи ...в качеството му на длъжностно лице и при условията на продължавано престъпление Пеков без разрешение е извършвал банкови сделки, като е сключил 104 договора за депозит в левове и валута и е причинил значителни щети в размер на 5.68 млн. неденоминирани лева...
В средата на декември миналата година БОС прочита и присъдата си. По обвинението за извършване на банкови операции без разрешение фараонът е осъден на две и половина години зад решетките, за безстопанственост получава шест години затвор.
По двете обвинения за длъжностно присвояване (едното в размер на 815 600 стари лв., а другото - за 1 881 750 неденоминирани лева) Пеков е осъден на по 10 години лишаване от свобода - Наказателнопроцесуалният кодекс предвижда за случая най-тежкото наказание.
В рамките на 30 дни ще се разбере какво ще е решението на Бургаския апелативен съд. Вариантите могат да бъдат няколко - да уважи искането на защитата на фараона и да го оправдае, да потвърди осъдителните присъди, да ги измени или да върне делото за ново разглеждане от друг състав на Окръжния съд в Бургас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във