Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Технологията на доноса Драшков и мръсните танци в ДАНС

Един стар бедуин, като усетил, че земните му дни са на привършване, отишъл най-напред при стадото камили. Искам ви прошка за всичко лошо, което съм ви причинил..., започнал той. Водачът им го прекъснал: ...Прощаваме ти боя, глада, жаждата, лошото отношение. Но едно няма да ти простим - че ти вървеше напред с едно магаре, а ние цял живот те следвахме.
Арабска мъдрост

Подменихме системата в последните 20 години, но не пипнахме подхода и философията на работа на специалните специални служби. Оставихме ги такива, каквито бяха по времето на ДС и на Народната милиция. Останаха такива, защото една партия си въобрази и още си въобразява, че може да управлява държавата, както е я управлявала Българската комунистическа партия.
ДАНС се превърна в скандален белег за техните възможности. Толкова могат. Това са формите, методите и средствата на работа. Човеко-ненавистни. Затова умирам от смях, когато някой пита: Къде е държавата. Както казват англичаните: Who care. Тези служби, хората в тях си мислят и имат самочувствието, че те са държавата. Кой да им каже, кой да им покаже, че нещата стоят малко по-така. А и никой не пожела да реформира из основи и по европейски службите за сигурност и полицията. Били си отишли не знам си колко от ДАНС и, видиш ли, битката за властта там била приключила. А кой ще изхвърли онези от ДС? Защото, както е казвал един римлянин: Кой ще ни пази от стражите. И поради това - един по-особен поглед към историите около ДАНС.

Писали ли сте някога донос ? Не си и помисляйте, че е лесно? Сядаш, напраскаш куп щуротии и глупотевини, кой с кого е спал и кой споменава величеството ? Недостатъчно.
Той, доносът, трябва да е едно елегантно творение, изтънчена гадория при находчив подбор на двусмислени обстоятелства. Да носи романтиката на една долна, но изстрадала душа (разбирай тази на доносника), която жертва собственото си благополучие, за да разобличи в името на нещо си някой мракобесник и ретрограден тип, който не пасва на изтънчения инструментариум от възвишени помисли.
Тази изящна словесност и граматическа култура намерих в 26- те страници, оформени като Справка относно действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и държавни структури. Там главните герои са френският възпитаник Петко Сертов- председател на ДАНС, за когото част от подчинените му казваха, че е с манталитет на ресторантьор от годините на социализма. Под вещото му ръководство трябваше да се осъществи прелом в борбата с корупцията и организираната престъпност.
Уви, собственото му произведение вече съсипа кариерата му и е на път да го прати и в затвора. Натам се е упътил и работодателят му и идеолог на творбата ДАНС Сергей Дмитриевич. Не го казвам аз, казва го президентът. Важно, откъдето и да го погледнеш в този документ, е мястото на значимия в един и периферен в други случай, както се изразява Иван Драшков. Няма да пропусна и лоялния гражданин Петров, в чиято каса потъва като в черна дупка и въпросната справка, преди по странен начин да изтече в пространството. И да се озове в пощенската кутия на в. Галерия, собственост на доскорошната съветничка в ДАНС (?!) Зоя Димитрова. Не са подминати и куп агенти от две групи, които имат претенции да представляват и да са големите професионалисти в една велика агенция. В професионализма им се убедих през лятото, но понеже съм им подписал декларация да не ги набеждавам, ще пропусна засега тази прелюбопитна и скандална история.
Да не забравя лобиста Гамизов. Изключително близък до шестака Цветко Цветков, дори и нещо повече. Но да не избързвам. Както казваше моята баба - всеко нещо с времето си. Не се е разбързала и прокуратурата, за да оцени подобаващо различна справка от станалите вече известни справки на ДАНС. В нея са описани други дела и кръгове на Стефан Гамизов. Завъртяни около енергийния министър Милко Ковачев, Константин Сирлещов и неговия шеф по онова време Веселин Близнаков. И други знайни и незнайни лобисти...
ДАНС е странна космическа дупка - по подобен начин там потъва и разработката Лиани. Касата е на заместник-председател - на Николай Методиев, известен с близките си контакти с ДПС, а и не само с тях.
Но да се върна на въпроса за технологията на доноса. В учебниците на професионалистите пише още, че доносът трябва да е оригинален и автентичен, да се чете леко и непринудено и ако това произведение попадне в ръцете на жертвата, не да си каже много важно!, глупости!, или кой идиот е писал това?, а да побледнее, да изпъшка и да се хване за сърцето, да потърси първа помощ, да лапне нитроглицерин. И ако все пак прескочи трапа, поне шест часа да псува до възбог, сразена от аргументацията в доноса, да се чуди как изобщо е възможно нечие възпалено въображение да роди подобно нещо.
Нещо подобно става, когато бившият председател на великата агенция Петко Сертов е повикан в кабинета на Станишев, за да се запознае с написаното от Иван Драшков. Както по късно признава пред една телевизия и самият Драшков: ... нито ще потвърдя, нито ще отрека факта, че това, което се тиражира в медиите, в сайтове, то не е доклад, а справка, която ... аз съм писал, тъй като, ако това нещо го направя, аз ще издам класифицирана информация. Втората ми уговорка... е да не коментираме конкретни данни, вътре от доклада, защото не мога нито да потвърдя, нито да отрека.
Ако си мислите, че това са пълни глупости, бръщолевения и дезинформация, или, както се казва, оперативно мероприятие, лъжете се. Всичко там си е чистата истина. Е, вярно е, че липсват четири страници, но в тях не става дума за корумпирани министри и корумпиращи олигарси. И не си мислете, че целта на справката са разкрития за махленските кавги между няколко ченгета, които искат да докажат кой е по голямо ченге и има повече власт. Скрита е действителната причина, поради която се раздават крошета, а тя е кой да държи ръка върху чувалите с парите. Толкова много, колкото не можете и да си представите. От цялата контрабанда. Истинските вълци са далеч назад в картинката, изпъстрена с министри, номенклатури, олигарси и агенти на руските служби в България!
Иван Драшков се е опитал да си запази мястото и ресурсите, които му осигурява мястото на заместник-председател на великата агенция. Когато научил, че Гамизов спи в кабинета на министър-председателя, разбрал, че главата вече му отрязана. Много преди да го уволнят на 9 октомври 2008-а. Още през юни.
Изобщо доносът не е за всяка уста лъжица. Така злощастно завърши във филма Лудостта на величието и Луи дьо Фюнес, ако си спомняте - нали питаше краля: Ваше Величество, получихте ли моя анонимен донос?

Facebook logo
Бъдете с нас и във