Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Тежка битка за креслата в болярската Съдебна палата

Борбата за шефските постове в съда и прокуратурата във Велико Търново ще бъде изключително безмилостна и изпълнена с неизвестност до края й.
За председателите на Апелативния и Окръжния съд Йорданка Неделчева и Даниел Минов завършващият мандат е първи, а според Закона за съдебната власт те имат право на още по един. Апелативният съд обаче със сигурност ще има нов шеф. Това стана ясно, след като на 14 април ВСС публикува имената на тримата кандидати, допуснати до конкурса. Сред тях липсваше името на досегашния административен ръководител Йорданка Неделчева.
Мераклиите за поста й са апелативните съдии Илияна Попова и Милчо Ванев, и колегата им от Окръжния съд във Велико Търново Пламен Борисов. Според запознати най-големи шансове да стане председател на ВТАС има единствената дама сред кандидатите - Илияна Попова. Тази прогноза се основава на факта, че именно тя е номинирана лично от председателя на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев. А за всеки е ясно, че при обявения избор на големия шеф новият кандидат ще влезе в борбата като пръв сред равни. По-информираните добавят още един аргумент - че г-жа Попова е била предпочетена от проф. Груев, защото двамата навремето били състуденти.
Каквито и слухове да се носят, безспорно е, че единствената кандидатка притежава необходимия организационен стаж и опит да ръководи една толкова важна и отговорна институция, каквато е Апелативният съд. Тя е бивш председател на районните съдилища в Павликени и във Велико Търново. След това четири години е работила като адвокат, а от 1999 г. е в състава на ВТАС. От 2006-а тя има и най-високия ранг - председател на отделение във ВКС и ВАС.
Вторият кандидат за шеф на Апелативния съд в Търново, чиято кандидатура всъщност беше първата подадена във ВСС, е Пламен Борисов. В момента магистратът работи в по-долната окръжна инстанция, където дойде също от Павликени. Той е млад и амбициозен и фактът, че кандидатства за шеф на апелацията, без да има стаж и опит в нея, явно не го плаши. Атестацията за съдия Борисов е образцова. През изминалата година той няма ненаписани в срок дела, името му никога не е било забърквано в конфликти и скандали. Дори нещо повече. Преди няколко години бе номиниран за великотърновец на годината, защото оправда мъж, гръмнал крадец при неизбежна самоотбрана. Човешката присъда, а не сляпото и буквалистично спазване на закона тогава издигна изключително много окръжния магистрат в очите на търновци.
Третият, който ще премери сили в борбата за административен ръководител на ВТАС, е съдията Милчо Ванев. Неговата кандидатура също не е за подценяване. Той е един от най-опитните съдии с голям стаж - изцяло натрупан в храма на Темида, където преминал последователно през всички стъпала на служебната йерархия. Съдия Ванев е и председател на юридическото сдружение Номос, което работеше по програмата за развитието на съдебната реформа у нас на Американската агенция за международно развитие. Милчо Ванев беше и един от тримата апелативни съдии, които решиха да бъде възобновено и върнато за доразследване делото за мистериозно загиналия през 2006 г. в Испания габровец Атанас Предов. По време на предишните избори през 2004 г. името на Милчо Ванев беше завъртяно в публичното пространство като бъдещия нов апелативен прокурор на Велико Търново. Говореше, че зад гърба на Ванев стои много мощно бизнес лоби от старата столица, което ще го изстреля на шефския пост. Тогава това не се случи. Дали сега той ще успее да се пребори с фаворитката на шефа на ВКС и с младия си колега от ВТОС ще стане ясно след малко повече от месец.
В Окръжния съд нещата като че ли не са толкова объркани. Според Закона за съдебната власт новият председател на Апелативния съд ще трябва да предложи на ВСС името на колегата си от окръжната инстанция. През изминалите пет години сегашният председател Даниел Минов направи изключително много за издигане на авторитета на търновския съд и за модернизирането на съдебната палата. Съдия Минов уверява, че има сили и иска да продължи започнатото и че ако не бъде номиниран от бъдещия апелативен председател, може и сам да издигне кандидатурата си. Уважението, с което съдия Минов се ползва сред колегите си като че ли изключва вероятността от конкуренция. Самите магистрати в окръжния съд споделят, че е много трудно да излезеш в двубой с човека, който през последните години превърна великотърновската съдебна палата в европейска и образцова, разчиствайки натрупалите се през годините забравени прашасали дела.
В районните съдилища в областта особени сътресения също едва ли ще има. Във Велико Търново и Горна Оряховица сегашните административни ръководители Десислава Чалъкова и Павлина Тонева все още не са изкарали и първия си мандат. Затова и там изборни страсти няма да има. Нови ръководители ще има в останалите три съдилища - Свищов, Павликени и Елена. Кои ще са те обаче ще стане ясно чак наесен, когато изтичат мандатите на сегашните.
В прокуратурата в региона нещата като че ли са доста по-ясни. Досегашният дамски триумвират в трите инстанции във Велико Търново май няма да се съхрани. Сегашният апелативен прокурор Аня Димова със сигурност ще изкара още един мандат на поста си. Това стана ясно, след като в началото на месеца главният прокурор Борис Велчев изрази огромното си задоволство от работата й и предложи отново кандидатурата й.
В Окръжната прокуратура досегашният шеф Таня Недкова обаче е приключила два мандата и ще трябва да сдаде поста. Засега за единствен неин наследник се сочи името на колегата й Емил Денев. През последните години бившият следовател има изнесени и приключени с осъдителни присъди не едно и две тежки наказателни дела. Той бе прокурор по делото Лим, както и по още няколко тежки дела с обществен интерес. Освен правото другата страст на прокурор Денев са колите и високите скорости. Той е и многократен победител на автомобилни ралита у нас и в чужбина.
Тази година поста си ще трябва да оваканти и районният прокурор на старата столица Антоанета Чакърова. За неин наследник там засега се сочи младият прокурор Йордан Кожухаров.
Конкурс ще има и за шеф на Окръжната следствена служба във Велико Търново. За мястото на дългогодишния й шеф Радко Йончев документи са подали двама кандидати. Единият е местен кадър - Тихомир Стоев, а вторият - Вергил Богданов, идва от съседно Габрово. Самите следователи от ОСС смятат, че по-голям шанс да стане техен шеф има Стоев, тъй като е от региона и познава по-добре и в детайли проблемите на службата. Както е известно обаче, изненади винаги са възможни и не е изключено прогнозите на търновските следователи да се окажат погрешни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във