Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТЕЖКА КОАЛИЦИОННА ИНФЕКЦИЯ

Отдавна тегне подозрението, че ако БСП и ДПС се скарат, то ще е не за пари, а заради много пари. Икономически интереси клатят правителството, неуморно тръбят от няколко дни медиите по повод на корупционния скандал между министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и директора на Националната следствена служба Ангел Александров. Първият е заместник-председател на БСП, вторият отдавна върви за човек на ДПС. Кой как употребява сигналите за корупция за политически цели и какво печели от това точно преди изборите за български депутати в Страсбург? Дали ДПС не може да прости на БСП, че нейните депутати гласуваха текста за уседналост, или подозира, че червените имат пръст във вълненията около шефа на фонд Земеделие Асен Друмев? Все пак фондът си остава под шапката на Доган - лично министърът на земеделието Нихат Кабил посочи съпартийката си Ализан Якова за и.д. директор, докато нещата около Друмев се изяснят. В същото време ДПС блокира на правителствено ниво опитите на Овчаров да пусне Булгартабак за приватизация през борсата. Скандалът, тръгнал от Топлофикация - София, допълзя до тютюневия холдинг.
Всъщност чий човек е Ангел Александров?
Ако е така близък с ДПС, защо направи такава неоценима услуга на столичния кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, непосредствено преди неговата партия да се пробва за първи път на избори? Малцина вече си спомнят думите, с които Александров свърза Овчаров с пресните корупционни данни. В тях имаше една реплика: Прав беше Бойко Борисов... Следователят напомни за атаките на кмета към енергийния министър миналото лято непосредствено след ареста на бившия шеф на Топлофикация - София Валентин Димитров. После се появи онова сърцераздирателно писмо от Вальо Топлото, в което едни инициали Р.Овч. пак предизвикаха съмнения за топла връзка с енергийния министър.
Тези дни кметът Борисов се произнесе по скандала и с препоръката да си внесем прокурори отвън... А дали това е шега, или прогноза, че случаят ще се покрие, тепърва ще видим.
Свадата стана политическа и вече може да се каже, че ще е най-сериозното изпитание за коалиционното единство от съставянето на правителството на Сергей Станишев досега. Замириса на вот на недоверие, който също за първи път може и да не бъде с предизвестен край. Едно е сигурно - лидерите на тройната коалиция ще се съберат тези дни, може и без знанието на медиите. И друго е сигурно - ако случаят се потули, избирателната активност при евровота и на местните избори през есента ще е още по-катастрофално ниска. Особено ако правителството оцелее (или остане в същия състав) до октомври.
Социалистите не дават своя човек на никаква цена, поне засега
Председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков заяви на 3 май в парламента, че няма да има вътрешнопартийно разследване на Овчаров, защото атаката на Александров е политическа и от нея предизборно ще се възползва Бойко Борисов. Вярната на Овчаров Татяна Дончева също заподозря ГЕРБ, но в комбинация със среди от БСП. Според нея част от тези среди са представени в правителството, а други - на ниво ръководство в партията. Най-големите адвокати на Ангел Александров тия дни се оказаха Димитър Иванов и Цвятко Цветков. Чакам само Божидар Димитров да изока и така да се заключи картинката, коментира Дончева. Овчаров е под прицел, защото става дума за проекти за милиарди, продължи червената депутатка и намеси проекта Набуко, строителството на АЕЦ Белене, нефтопроводите Бургас-Вльора и Бургас-Александруполис. Тя смята, че няма противопоставяне между БСП и ДПС, а съвпадение на факти, които пораждат усложнения. Във всеки случай участниците във властта нямало да жертват политическата стабилност.
Това най-общо е прогнозата на червения лагер. Хората от ДПС мълчат. Единственото, което казаха, е, че оттук нататък думата има прокуратурата.
Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски благо призова тримата от съвета на коалицията да се съберат, когато е възможно. Това, което се случва в България в момента, много тревожи и притеснява всеки български гражданин. За щастие има институции, които да се заемат с решаването на проблема, рече царят на 3 май пред журналисти и прехвърли топката в следствието и в прокуратурата.
Какво каза главният политически бенефициент?
Този скандал е изцяло между БСП и ДПС и касае Булгартабак, Държавния резерв и тройната коалиция - отбеляза в четвъртък столичният кмет Бойко Борисов. - Смяната на Румен Овчаров, тази червена номенклатура, ще обслужи 99% от хората, които симпатизират на БСП. Защото не само от дясно и от центъра, но и все повече хора, разочаровани от БСП, хвърлят своите партийни книжки и се вливат в националния проект ГЕРБ, допълни градоначалникът.
Министър-председателят, който в най-напрегнатия ден от разправията се оказа на посещение в Португалия, обеща в радиовключване от Лисабон, че той и правителството ще окажат пълно съдействие на прокуратурата по скандала между Ангел Александров и Румен Овчаров. Според премиера интерес от скандала имат ГЕРБ и ДСБ. Някои искат един конкретен случай да бъде използван за тяснопартийни и личностни интереси, но той, Станишев, нямало да допусне това.
Междувременно БАНКЕРЪ научи, че депутати от опозицията (предимно от ОДС и близки до ГЕРБ) провеждат сондажи доколко царистите са склонни да се оттеглят от коалицията. Може би искането за вот на недоверие, за което ОДС търси подкрепа, ще бъде внесено още след изборите за евродепутати на 20 май. Дотогава със сигурност ще се събере и съветът на коалицията. В името на собственото си спасение тя ще се опита да замаже работата. Което обаче може и да не стане, ако някой от тримата се срещне преди това с Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във