Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТЕЖКО НАЧАЛО НА НОВИЯ СЕЗОН ЗА ВСС

За разлика от стотиците столични първолаци, които ще запомнят прощъпалника си в училище с това, че им тръгна по много вода, първият учебен ден на Висшия съдебен съвет не бе толкова оптимистичен. Висшите магистрати стартираха новия си сезон след лятната отпуска в понеделник (15 септември).
Прът в колелото на очертаващия се след заслужената почивка прогрес пъхна самият ВСС. Пред придобилите здравословен тен магистрати трябваше да се яви за обяснения скандалната финансистка на съвета Илиана Накова. Както е известно, в края на август тя прекара гумите на джипа си Сузуки Витара през стъпалата на наша съгражданка с германски паспорт на улица в курортния комплекс Слънчев бряг. След това наперената дама категорично отказа на полицаите да даде алкохолна проба, размахвайки служебна карта от Висшия съдебен съвет.
Това обаче не беше всичко. Накова хвърли няколко банкноти от по 20 лв. в патрулката, с които ченгетата трябвало да изпият по едно за нейно здраве. До почерпка не се стигна, тъй като номерът на ВСС-финансистката не мина пред полицаите.
Съвсем предвидливо след съдебното развитие на случая пишман-служителката на съвета си беше взела болнични до 7 септември. Ето защо не трябваше да има проблем в понеделник тя да се яви на първото заседание и да даде обяснения за грозната случка.
Още в началото на сбирката обаче стана ясно, че Накова е продължила болничния си отпуск с още месец - до 7 октомври. Основание за новия болничен лист била тежката депресия, в която Накова изпаднала. А без да са взети писмени или устни обяснения от нея, няма как да бъде уволнена. В молба до главната секретарка на ВСС Славка Каменова Накова настояла да се защити устно, но след като излезе от черната дупка на депресията.
Очевидно след разкритията за преживяванията на Накова трудовият ентусиазъм на членовете на съвета се поизпари, чувството им за справедливост - също. От това развитие на първия работен ден остана доволен задочно прословутият ямболски следовател Господин Герджиков. (Параграф 22 вече писа за пишман-магистрата, който цели четири години не смогна да образува дело за катастрофа, при която тежко пострадаха две момичета.) Членовете на съвета сметнаха, че най-справедливото наказание за провинилия се магистрат е да му отрежат с 15% заплатата за една година.
Така че след заседанието Герджиков имаше основание да почерпи, а индексът на репутацията на ВСС тръгна да пада още в самото начало на работата му.
Ще припомним, че инцидентът, заради който Герджиков стана център на внимание, се разиграл през далечната...1999 година. Две момичета били пометени, докато пресичали на пешеходна пътека. Чак през 2004 г. магистратът сколасал да образува дело, което било приключено едва през май тази година, и то от прокурор. Тъй като става дума за тежко престъпление, давността му все още не е изтекла, иначе случаят щеше да отшуми, сякаш не е станало нищо.
Единствената хубава новина в първия работен ден за ВСС беше фактът, че членовете му ще спестят 25 000 лв. разходи за хартия, тъй като отсега нататък ще следят дневния ред на заседанията с новозакупени лаптопи. Системата е без пари и е разработена от служители на ВСС.

Борислав Радославов

ТПС - Фотоархив - 84089
Членовете на ВСС няма да следят дневния ред на лист хартия, а на лаптопи.

КАРЕ
ЗАРАДИ СЛАБАЦИ ПРАВЯТ НОВ КОНКУРС ЗА НОТАРИУСИ

Едва 110 от кандидатите за нотариуси минаха успешно писмен и устен изпит и ще бъдат взети на работа. Бройката е наполовината на вакантните 227 места, за попълването на които беше направен конкурсът. За непопълнените 117 бройки ще има нов конкурс.
Това стана ясно след излизането на окончателните резултати от устния изпит на кандидатите, който се проведе от 12 до 14 септември. Непопълнени остават местата в Горна Оряховица, Свиленград, Пазарджик, Гоце Делчев, Айтос, Видин. А за две места в София на финала са се състезавали девет човека.
Над 1100 юристи участваха в тазгодишния конкурс, обявен от правосъдното министерство. До устно препитване достигнаха кандидатите, които са издържали писмения изпит поне с добър (4). Едва 133 от желаещите бяха допуснати до него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във