Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Телефон 112 и вредата от пиенето

Три години подред ръката на пловдивчанина Благой Бозов ще потреперва, колчем посегне към чашката. Суровото за тези географски ширини наказание не е наложено свише, а от Пловдивския районен съд - във вторник (8 декември) любовта на Бозов към водката му докара 10 месеца условна присъда, с три години изпитателен срок. Както е известно, до присъдата се стигна, след като, напук на името си, Благой се закани да убие премиера Бойко Борисов, след като междувременно вкарал около литър водка.
Обвинението срещу почитателя на руското питие беше повдигнато за това, че на 16 септември тази година Бозов позвънил от мобилния си телефон на единния европейски номер 112 и без да се представи, рекъл: Винаги мога да убия Бойко Борисов, защото просто така съм научен и като гледам в момента кадъра, ще го направя ....
Обаждането е регистрирано по електронен път в Националната система за спешни повиквания, адресът е локализиран, а по-късно е установена и самоличността на телефонния терорист. Развитието на историята е логично - на 12 ноември Районната прокуратура в Пловдив внася обвинителен акт в Районния съд срещу Бозов за две закани за убийство и за притежание на оръжие без разрешително. Освен това е обвинен и за хулиганство, което според магистратите се отличава с изключителна дързост.
Оказва се, че любовта към чашката не за първи път докарва 67-годишния пенсионер до умопомрачение. В началото на август тази година близо до училище Райна Княгиня в Пловдив Бозов размахвал газов пистолет срещу намиращите се наблизо двама души и крещял: Аз стрелям, Аз убивам, Сега ще стрелям по вас. Единият от заплашените успял да се обади в полицията, след което пристигнали полицаи и обезвредили Бозов. Газовото пушкало марка BLOW било без надлежното разрешително.
По време на съдебното заседание във вторник Бозов си призна, че е вдигнал телефона, след като изпил около литър водка. Той отрече, че имал някаква лична причина да заплаши премиера, нито пък имал лично отношение към него. Както не познавал и двамата, които заплашил през август, когато отново бил на висок градус.
По ирония на съдбата присъдата на Бозов дойде няколко дни след като обектът на заплахата му великодушно призова да не се налага акциз върху домашната пиячка. Засега няма яснота дали Бозов щеше да се провини по същия начин, ако беше поел литър от помилваната домашна гроздова. Но пък със сигурност в бъдеще 67-годишният пенсионер по-рядко ще посяга към промишлената водка - най-вече заради увеличения акциз.
Обаждането на Бозов е първата телефонна заплаха срещу премиера, откакто той пое държавното кормило. Втората се случи на 7 октомври и беше огласена от БНТ като новина за деня. И тогава случаят беше белязан от мистериозност и загадъчност, така характерна за мъглявината, причинена от злоупотреба с алкохол. Слава богу, оказа се, че този път спешният телефон не е бил атакуван от тукашен пияница, иначе бихме влезли в статистиката на ЕС като пример за лошо пиянство на един народ.
В следобеда на 7 октомври неизвестен мъж звъннал и се заканил, че чака Бойко Борисов да излезе от сградата на Министерския съвет, за да го застреля. Обяснил, че е облечен в черно и стои до фонтана пред президентството. Досущ като в уестърн дошлите на мига полицаи обградили фонтана и заловили мъжа в черно, без да му дадат никакъв шанс да открие огън срещу народния любимец.
Случилото се потвърди на следващия ден вицепремиерът Цветан Цветанов. Мъжът в черно беше 27-годишният софиянец Ивайло Пламенов, който поседя за кратко в ареста и беше пуснат на свобода. В отговор на въпроса какви са били мотивите му да заплаши Борисов вътрешният министър загадъчно обясни: Заяви, че бил чул някой да говори преди много месеци, но вчера решил да го каже на телефон 112.
Оказа се, че асансьорният техник Пламенов чул от таксиметров шофьор, че Борисов ще бъде убит, защото се намесил много надълбоко в нещо. По тази причина той решил да предупреди властите и звъннал на телефон 112. Така се стигна до уестърн сцената край фонтана пред Министерския съвет със залавянето на поредния терорист, за когото впоследствие от МВР се изплъзна информация, че всъщност бил с психически проблеми.
Явно единният телефон 112 ще наследи досегашната практика слушалката да става отдушник на помраченото от алкохолните пари народно съзнание или на пропуски в лечението на някои ментални проблеми. От друга страна, телефонът вероятно ще продължи да гарантира появата на поводи за пиар акции, каквато без съмнение и оповестяването на случката край фонтана.
Така се случи малко по-отдавна и с прословутото обаждане със смъртна заплаха срещу вътрешния министър Румен Петков, отправена до пресцентъра на МВР на 11 април чрез стационарен телефон. Последвалото светкавично разследване изясни, че автор на заплахата е бил почерпеният отец Емил Лилов от Златоград. Заваляйки, той казал: Ало, МВР-то ли е? Аз съм свещеник, ако до петък Петков не ми се обади за 15 секунди, ще го застрелям с пистолет.
Въпреки очевидната пиянска приумица все пак случката беше оповестена като заплаха срещу живота на вътрешния министър. Тогава Петков срамежливо заяви, че не иска около историята да се шуми, защото я смята за несериозна. И не искал да прилича на някои негови предшественици във високите етажи на вътрешното министерство.
По въпроса за приликата само ще отбележим, че и пияният поп беше пратен на съд, подобно на почерпения Бозов и на лишения от специализирана лекарска помощ 27-годишен младеж. Явно на везните на Темида тогава натежа и миналото му на терорист от Ал Кайда, което също беше доказано от регистрирано негово обаждане до оператор на М-Тел. Това се случи през юли 2004 г., когато след солидна почерпка отецът се обадил от името на Ал Кайда с предупреждение, че много хора ще умрат. За това деяние в пияно състояние тогава Лилов бе глобен с 500 лева. На терористичното поприще той се изяви месец-два по-рано, по време на Страстната седмица, когато се яви в полицейския участък и анатемоса всички полицаи. Нощта отец Лилов прекара в ареста, отдаден на размисъл и по-скоро на тежко главоболие от махмурлук.
И логично се стигна до решението на Районната прокуратура - Смолян, оповестено в лаконично и авторитетно, подобаващо на институцията, съобщение: Образувано е полицейско производство срещу отправилия телефонни заплахи свещеник Емил Лилов от Златоград. Със случая се занимава РЗБОП - Смолян, като дознанието е по чл.326 от НК за предаване на заблуждаващи обаждания.
Изглежда, всичко опира до качеството - и на пиенето, и на лечението. А количеството е просто част от статистиката...

Facebook logo
Бъдете с нас и във