Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Телефонни измамници остават без къщи и коли

Шестима телефонни измамници от горнооряховското село Камен ще останат без луксозните си палати и лъскавите си лимузини. Техните имоти са обявени за продан от частен съдебен изпълнител, а парите от продажбата им ще отидат за заплащане на имуществените щети, които са причинили чрез престъпленията си. Преди повече от 10 години петима от престъпниците завлекли с над 10 000 лв. Добрин Борджов от гр. Търговище.
След като мошениците били разкрити, пострадалият завел срещу тях граждански иск за сумата, която с лихвите вече била набъбнала на 25 000 лева. Измаменият спечелил делото в съда и се обърнал към търновския частен съдия-изпълнител Виктор Георгиев, който наложил възбрана върху къщите и автомобилите на петимата измамници.
Дело срещу телефонен измамник от Камен е спечелил и друг потърпевш - Стойчо Стойчев. Над 600 кв. м земя и постройка, собственост на измамника Илия Стаматов, вече са обявени за публична продан с начална цена 3750 лева. Мургавите престъпници от село Камен и колегите им от горнооряховския квартал Калтинец са едни от създателите и пионерите на телефонните измами у нас. В схемата участват цели семейни кланове - от децата до бабите и дядовците.
Едните набират жертвите по телефона, други ги уговарят... За прибиране на парите обикновено се изпращат непълнолетни, тъй като дори ако ги арестуват, те не могат да лежат в затвора. През последните няколко години за по-сигурно престъпниците започнаха активно да използват за получаването на парите таксиметрови шофьори, които често не знаят, че са съучастници в престъпление. През последните 15 години повечето от мошениците вече са се превърнали в крупни бизнесмени и ромски барони. За да узаконят парите от престъпната си дейност, те отворили магазини в центъра на Горна Оряховица. Въпреки натрупаните солидни печалби обаче хората от Камен и Калтинец все още продължават активно да припечелват от телефонни измами.
Голяма част от тях имат солидни криминални досиета в полицията и в съда. Въпреки това нито един досега не е изпратен ефективно в затвора, а се разминават само с условни присъди или с пробация. Това дава основание на хората да подозират, че забогателите роми инвестират солидни суми в наемането на сериозни адвокати и в купуването на местни магистрати. Досега единствено Комисията Кушлев предприе по-сериозни мерки срещу телефонните измамници, налагайки възбрана върху част от имотите им или продавайки някои от тях.
Докато имуществото на гореописаните престъпници се обявява за разпродажба, полицаи задържаха на 12 май (сряда) четирима мъже, докато получават пари по използваната в Русенско схема за телефонна измама. На възрастен човек от с. Ряхово се обадил неизвестен мъж, който се представил за полицай. Той разказал на дядото, че синът му е направи катастрофа, при която е пострадал човек, и за да бъде освободен, са необходими 500 лева. Парите трябвало да бъдат оставени до табелата с името на селото. Възрастният мъж подал сигнал в полицията. Служителите на реда отишли на уговореното място. Заподозрените се появили с лек автомобил Опел Вектра с русенска регистрация. От задната врата на колата слязъл мъж, който се насочил към табелата, но когато чул разпореждане на полицейски служител да спре, не се подчинил, а бързо се качил обратно в автомобила, който потеглил с висока скорост. Полицаите открили стрелба по гумите му, но въпреки това той не спрял. Започнало преследване, което продължило около 4 километра. Накрая измамниците били застигнати и спрени. Задържани са четирима души, които са пътували в колата. Те са на възраст от 16 до 22 години. Екшънът се разминал без пострадали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във