Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТЕМИДА БЕЗСИЛНА ПРЕД ДЕДЕСАР С 13 ВИСЯЩИ ДЕЛА И ТРИ ПРИСЪДИ

За втори път от началото на годината Великотърновският окръжен съд отлага делото срещу 35-годишния Петър Тонков, признат за един от най-големите дедесари в областта. Обвинителният акт срещу Тонков е внесен в съда в края на 2005 г., но и двата опита на търновските магистрати да стартират процеса срещу него се оказаха неуспешни. На 10 февруари делото бе отложено заради проблеми на подсъдимия със сърцето, а на 24 февруари се оказа, че адвокатката му е пипнала остро респираторно заболяване. За да даде възможност на Петър Тонков и на защитата му да си стъпят на краката, съдебният състав, начело с председателя на Великотърновския окръжен съд Даниел Минов, насрочи следващото заседание за 24 март.
Според обвинителния акт по делото, Петър Тонков трябва да бъде съден за това, че в периода 1 септември 1999 г. - 30 април 2000 г., като управител на ЕТ България - Петър Тонков, е водил счетоводна отчетност и ползвайки първични счетоводни документи с невярно съдържание - с цел да осуети установяване на данъчни задължения в големи размери. Иначе казано, той е въртял бизнес с фирми фантоми, издавал е фалшиви насрещни фактури и за осем месеца е успял да източи от държавата ДДС в размер на 3. 396 млн. деноминирани лева.
Успоредно с дедесарския процес във Великотърновския окръжен съд се очаква да започне още едно дело срещу Петър Тонков. На 10 януари държавното обвинение в старопрестолния град внесе втори обвинителен акт срещу него, този път за спестяване на 16 000 лв. в данъчната му декларация за 2000 година.
ЕТ България - Петър Тонков е регистрирана през 1994 г. и е заличена от търговския регистър през 2001 г., въпреки че едноличният търговец има зад гърба си общо 11 висящи предварителни производства за най-различни престъпления, плюс три присъди за престъпления от общ характер. В момента Петър Тонков е на свобода срещу парична гаранция от 1000 лв., защото по документи той страда от остра форма на диабет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във