Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Темида да се вслуша в тихия бойкот на лекарите!

Какво е общото между поговорките Болен здрав носи и Крадецът вика: Дръжте крадеца!? Ето какво: наличието на хитрец, който се урежда или оправдава на чужд гръб. Последното съдебно заседание по делото на Маргините на 21 октомври доказа за пореден път, че хитреци са магистратите, а поредната им изтривалка - лекарите. Прословутият тих бойкот, в който градският прокурор Николай Кокинов обвини медиците заради отказа им да изготвят съдебни експертизи на един от обвиняемите - Иво Карагеоргиев, е поредната индикация, че това дело е обречено и никой не вярва в желанието и във възможностите на прокуратурата да докаже тезата си. Порокът на този процес е не толкова в това, че обвинението вероятно е скалъпено, а в колективния цирк, който играят участниците в него. В този цирк най-големите илюзионисти са не Маргините, аверите им, нито техните защитници или лекарите, а съдът и прокуратурата.
В тон с
бомбастиката на новото време
държавното обвинение се вживява понякога в театрото дотолкова, че човек започва да се чуди чете ли закона. Заместникът на Кокинов Роман Василев се изцепи след края на въпросното заседание, че щом у нас няма лекар, който да изготви експертиза за състоянието на Георгиев, ще вика медици от Европа. Още преди някой да го е попитал защо това не е направено досега, началникът му поясни, че такъв трансфер всъщност не може да стане, защото евроекспертите не са регистрирани в списъка на вещите лица към Софийския градски съд. Едни и същи закони ли четат, говорят ли си двамата помежду си, или единият не е преглеждал скоро Закона за съдебната власт в частта му за вещите лица?
Защото според чл.396, ал.2 при необходимост за вещо лице може да се назначи и специалист, който не е включен в утвърдения за съдебния район списък. Тази разпоредба не поставя никакви ограничения за избор на вещо лице, което означава, че за такова може да бъде назначен и специалист от чужбина. Ако тази възможност беше използвана, все щеше да се намери авторитетен кардиолог зад граница, който да се произнесе за сърдечните проблеми на обвиняемия Карагеоргиев, заради които делото не помръдва близо две години. Вместо това прокуратурата ще търси тепърва медици от болницата на МВР, от Военна и Александровска болница. Ако и там не намери, което е много вероятно, ще използва чл.398, ал.3, според който при нужда може да се назначава вещо лице от списъците на други съдебни райони. Не е трудно да се отгатне дали лекари от провинцията ще си заложат главите, особено пък като и всичките им столични колеги са отказали.
Колкото до
същността на лекарския бойкот
той е привидно тих, но крещящо откровен и категоричен. Да изготвиш честна експертиза по обвинение срещу легендарните братя, закриляни години наред от всички власти в държавата, е абсолютно безсмислено, тъй като по нищо не личи да има воля за възмездие за техните деяния. При убийствената смесица от законови клопки и магистратски увъртания, които в немалко случаи са чиста проба отказ от правораздаване, поведението на лекарите е израз на всеобщата увереност, че престъпността е вплетена в държавната политика и отделни достойни постъпки не са в състояние да променят общото положение.
Това е видно от късите пасове на Кокинов и Василев, които подхвърлят редовно пред медиите отделни идеи и реплики с ефекта на кьорфишеци. Като тази, която градският прокурор извади на показ след предишното заседание по делото на Маргините на 30 септември. Според Кокинов делата за тежки престъпления ще се отпушат, ако законът позволи да им се дава ход и при отсъствието на подсъдимия, което сега е задължително. Дали е настоявал за такава поправка в чл. 269 от Наказателния кодекс (НК), както твърди, но не са го чули, или управляващите са си направили оглушки, не е работа на лекарите. Щом този текст е извор за процесуални злоупотреби, прокуратурата трябваше отдавна да проглуши ушите на законодателя с искания за промяна, а не да го нашепва под сурдинка при поредния провал.
Големият проблем, който никой не решава от години, е за цялостна преработка на законодателството, уреждащо дейността на вещите лица. Дългогодишното мълчание на магистратите и на правосъдното министерство навежда единствено на мисълта, че
слабостите в нормативната уредба са умишлено поддържани.
Ключови участници в процеса, чиито експертизи решават често делата, стоят разкрачени между разхвърляния в няколко закона и куп наредби статут, изкушенията да взимат рушвети и предвидената, но рядко реализирана наказателна, имуществена и дисциплинарна отговорност. Без обаче тя да бъде реализирана ефективно и в трите й аспекта, ще продължат да се трупат безкрай повторни, тройни и петорни експертизи, каквото чудо в такива размери едва ли има някъде.
Че се работи на парче доказа дори въвеждането на прословутата забележка в болничния лист, която изрично да удостоверява, че пациентът не е в състояние да се яви в съдебната зала. Тя беше представена като панацея срещу лекарския произвол при издаването на тези документи, но за кратко време се видя до какво доведе в процеса срещу групата на Маргините. Получи се верижна реакция, която заби делото в сегашната задънена улица. Прокуратурата повдигна обвинения срещу седем медици, издали съмнителни болнични листове по него. И колегите им, на които беше възложено да изготвят експертизи на Карагеоргиев, отказаха да го направят. Не изрично, а по заобиколен начин. Един нямал опит в изготвянето на експертизи, друг излязъл в болнични, после в отпуск, трети и четвърти били служебно ангажирани. Обратното би означавало да изобличат в престъпление своите колеги и да станат заложници на магистратите, в чието желание да осъдят Маргините явно не вярват.
Специалисти в областта на съдебната експертиза настояват не от вчера за пълна преработка на института и за приемане на специален Закон за съдебната експертиза или Закон за вещите лица. В него трябва да се регламентират изчерпателно статутът, дейността, квалификацията, възнаграждението и контролът върху дейността на вещите лица, да се систематизира и уеднакви уредбата на различните видове експертизи, да се приемат етични стандарти. Това е разумно, след като отделни юридически професии като адвокатите, нотариусите и частните съдебни изпълнители работят на основата на свои закони, а същото искат и юрисконсултите. В края на миналата година влезе в сила и Закон за независимите оценители, които оценяват само обекти, оценявани в пари. Вярно е, че вещите лица обикновено не са юристи, но дейността им е ключова във всички клонове на правораздаването - наказателно, гражданско, административно, и дори извън него. Ако задълженията и отговорностите им бъдат уредени и контролирани от съответна камара или на някакъв централен орган, прокуратурата просто ще си подава заявката пред него, а няма да търси лекари из цялата страна. В повечето развити страни
съдебната експертиза е уредена със закон
Такъв беше приет и в Русия през 2001 г. и се смята, че е обобщил най-добрите чуждестранни модели. В Германия пък няма специален закон, но дейността на съдебните експерти не създава проблеми.
Процеси като този срещу групата на Маргините поставят и въпроса за въвеждането на специална защита на вещото лице подобно на защитения свидетел. Неговото заключение, което не е в угода на обвиняемия, е не по-малко рисковано от показанията на свидетеля в полза на обвинението. Необходима е и промяна в института на принудителното довеждане, като уважителните причини, които го изключват, каквото е влошеното здравословно състояние, се установяват непосредствено преди съдебното заседание. Какво пречи в екипа, който довежда принудително обвиняемия, да има медицинско лице, което да установи на място пред свидетели състоянието му и да потвърди заключението си в съдебното заседание? Да не говорим, че съдът, незнайно защо, не ползва възможностите на чл.262 от Наказателнопроцесуалния кодекс, който позволява съдебното заседание или отделни съдебни действия да се провеждат извън помещението на съда. Колкото до болничните на Маргините и компания, ако те удостоверяват неверни обстоятелства, няма спор, че лекарите, които са ги подписали, трябва да бъдат осъдени. Защо ли обаче никой не вярва, че обвинението ще се справи поне с тази задача?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във