Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТЕМИДА Е ПИПАЛА КУЗОВ С КАДИФЕНИ РЪКАВИЦИ

Първото доказателство, че разправията около депутата Кузов е изкуствено раздухана, се крие в споменатите вече отговори на прокуратурата до Европейската комисия. Разделът, в който са описани Кузов и още седем негови колеги, се казва: Висящи досъдебни производства срещу народни представители от 39-ото и 40-ото Народно събрание. Прави обаче впечатление, че докато всички останали са обвиняеми по следствени дела, срещу името на бившия националист пише следното: Дознание № 152/2005 г. по описа на СДВР срещу Владимир Първанов Кузов - за престъпление по чл.157, ал.2 от НК. Дознанието е спряно, тъй като същият е народен представител и се ползва с имунитет.
Доколкото стана известно, въпросното дознание е било образувано през май 2005 година. Но защо то не е приключило в двумесечния законов срок - не е известно. По-интересното е, че ако по онова време дознателят от СДВР и наблюдаващият прокурор от Софийската районна прокуратура са имали поне една десета доказателство за вината на Кузов, те съвсем спокойно са могли да го пратят на съд, нищо че е имал кандидатдепутатски имунитет.
Хватката е изумително елементарна, но явно никой не се е сетил да я приложи. Иначе прокурорът по делото просто щеше да напише официално писмо до лидера на Коалиция Атака и да го уведоми каква змия държи в пазвата си. Какво би се случило по-нататък е ясно: Волен Сидеров се вбесява, а Владимир Кузов изхвърча от кандидатдепутатските листи на Атака. За да попадне - по законен път, право в хладните обятия на полицията и на прокуратурата.
За най-голямо съжаление на демокрацията и правосъдието обаче през май 2005-а прокурорът, наблюдаващ педофилското дознание, не е могъл да напише на Сидеров подобно писмо. Просто защото спрямо Владимир Кузов никой никога не е прилагал разпоредбите на НПК, регламентиращи поведението на участниците в наказателното производство.В случая - на дознателя и на прокурора (от една страна), на жертвите и съучастниците на Кузов (от друга) и на самия деупутат (от трета страна).
Колко и да се надвикват през глава лидерът на Атака Волен Сидеров, неговият най-виден депутат с висше юридическо образование - Павел Чернев, вътрешният министър Румен Петков и неговият правосъден колега Георги Петканов, до момента никой не е казал какво е било процесуалното качество на Владимир Кузов, когато дознанието е било прекратено заради имунитета му: заподозрян в извършване на престъпление или уличен за извършено престъпление?
И това не е случайно, защото във втория случай служителят на СДВР е бил длъжен да спази чл. 409, ал.3 от НПК и да разясни на Кузов за какво трябва да отговаря пред закона и каква наказателна отговорност може да понесе. Освен това дознателят е длъжен да обясни на пациента си, че има право да не дава обяснения и да му осигури възможност да се свърже с адвокат.
Доколкото Параграф 22 успя да разбере, през май Владимир Кузов е бил викан в СДВР само един път, а разговорът между него и ченгето не е имал нищо общо с правилата за водене на досъдебно производство, описани в НПК. Най-напред не му е била снета самоличността, както се казва на професионален жаргон. След това той не е бил разпитван официално, а служителят на МВР го е нахокал, че прави глупости. А накрая, когато Кузов е взел да повишава тон и да се фука с кандидат-депутатството си, дознателят просто го е отпратил и го е посъветвал горе-долу следното: Айде, айде, да не започнем да се следим, щото ще вземем да се докажем.
От три години и половина Параграф 22 например следи развитието на едно друго педофилско дело - срещу Бойко Бозуков, Славе Джуджето, Ники Мелницата и т. н. Въпреки че по него са събрани достатъчно доказателства за съществуването на хомосексуална педофилска мафия, то бе внесено в Софийския районен съд като предварително производство срещу най-обикновени похотливци. И съвсем естествено завърши трагично: с по една-две години затвор за дребните риби и с пълно оневиняване на останалите.
По-важното обаче е друго: от лятото на 2002 г. нито един висш магистрат, МВР-началник или правозащитник с будна гражданска съвест не пожела да похвали дознателите, камо ли да коментира делото по същество. Това също не е случайно, защото там наистина става дума за хомосексуална педофилска мафия, която си плаща като поп по три начина - с пари в брой, с услуги в натура или чрез сделки, уредени от приятели на нашите приятели. Докато депутатът Кузов е съвсем друга и... безалкохолна бира. И понеже в предишното си битие той се е занимавал с безобиден бизнес - фолкпесни и телевизионни предавания, днес не е никакъв проблем да бъде стъпкан. Белким докажем на Европа, че имаме воля да изметем най-високите етажи на властта от такива изроди, като ги хвърляме през прозорците надолу с главата.
Най-тъпото в случая е, че Владимир Кузов може наистина да е такъв, за какъвто го смятат. Но оттук нататък никой вече не може и с пръст да го пипне, защото уликите срещу него (ако има изобщо такива) са тотално компрометирани. Всичко останало са приказки, които нямат нищо общо със закона, въпреки че са казани от хора, които трябва да прилагат закона или да бдят за неговото прилагане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във