Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Темида флиртува и с Баджанака на Красьо

След вируса-мутант Красьо Черния нова афера със звучното име Баджанака разтресе българските съдилища само две седмици преди всеопрощаващата и свята коледна вечер.
Заради набиращия скорост скандал с Баджанака, назован за пръв път от депутата Яне Янев в началото на месеца, в четвъртък (10 декември) бе отложен изборът на нов председател на окръжния съд в Благоевград. По време на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) правосъдният министър Маргарита Попова, която председателства съвета, заяви, че след Красьо Черния се е появила и втора брокерска схема в Благоевградския съдебен район и че брокерът има прозвище Баджанака. Попова посочи също, че има политически брокери отвън, има професионални брокери отвътре, но най-опасни са брокерските назначения за административни ръководители. Още на следващия ден ВСС реши да командирова в Окръжния съд в Благоевград трима свои членове, които да направят пълна проверка по множество депозирани сигнали за корупционни практики на магистрати в Пиринско. Комисията, оглавявана от Божидар Сукнаров и с членове Капка Костова и Галина Захарова, трябва да приключи ревизията до 8 януари 2010 година.
В началото на декември Янев алармира в радиоефира, че съдии и прокурори в Пиринско участват в схема, аналогична с тази на Красьо Черния. Лидерът на РЗС разкри, че магистрати от благоевградския съдебен район са обект на проверка във връзка с т. нар. лобист в системата, познат с псевдоним Баджанака, без обаче да назовава точни имена. Имало образувани преписки срещу съдии от Благоевград и от други съдилища в района в парламентарната антикорупционна комисия. По тях и по постъпили множество сигнали срещу магистрати 15 представители на правораздаването, начело с председателя на окръжния съд Красимир Аршинков, са били призовани на 2 декември в Съвета за координация между комисиите за борба с корупцията и конфликт на интереси в 41-то НС и от етичната комисия към ВСС. Един от скандалните сигнали, по които се проверяват магистрати, е свързан с делото Пътни такси. По него са подведени държавни служители, ощетили хазната с милиони левове. Приложени са и специални разузнавателни средства и е установено, че представители на съда в Петрич са разговаряли множество пъти с въпросния Баджанак, който пък от своя страна бил свързан с част от подсъдимите по това дело бивши служители на ГКПП-Кулата. Баджанака трябвало да им съдейства за безболезнено протичане на процесуалните действия по делото, както и да им помогне за премахване на ограниченията да напускат страната, поясни Яне Янев.
Като носител на псевдонима Баджанака медиите нарочиха служителят на съдебната охрана в гр. Сандански Георги Дончев, който бил наистина баджанак на съдията от Благоевград Иво Харамлийски. Засега Дончев категорично отрича обвиненията срещу него.
Заради дисциплинарни производства за контакти с Красьо Черния ВСС отложи още три назначения за ръководители в съдебната система - за председатели на окръжните съдилища в Благоевград и Шумен, на Районния съд в Шумен, както и за окръжен прокурор на Плевен.
Междувременно, във връзка с назначената от ВСС проверка по случая Баджанака, сегашният председател на Благоевградския окръжен съд Красимир Аршинков, който се кандидатира за втори мандат, заяви, че подкрепя проверката по анонимни сигнали на граждани и че трябва да им се сложи край. Ще видим как ще се сложи този край, при положение че още не е приключено с корупционния скандал с Красьо. Много й дойде на Темида преди Коледа!

Facebook logo
Бъдете с нас и във