Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Темида и МВР: Money for nothing

Държавата хвърля луди пари за правосъдие и сигурност, но всуе - това сочат данните от изследването за цената на правосъдието в България, направено от институт Отворено общество за периода от 2009 г. до 2011 година.
Основните изводи в документа са, че съдебната система и сектора Полиция вътрешен ред и сигурност, включващ МВР, ДАНС, НСО и НРС, гълтат много средства, поддържат огромен персонал, но не заслужават нито парите си, нито мястото си.
Авторите на доклада са сравнили бюджетите, отделени от държавата за МВР, за съдебната система, Министерството на правосъдието, Комисията за отнемане на престъпно имущество и ДАНС, с ефекта от дейността им. Изчисленията показват, че българските данъкоплатци са се бръкнали най-дълбоко за комисията, наричана доскоро Кушлев. Там средният разход на зает месечно през 2011 г. е 1707 лева. За сравнение, в Министерството на правосъдието средният разход за заплата е 1101 лв., а в съдебната система - 1351 лева. Общо за 2011 г. за комисията са отделени 5 145 000 лева.
През тази година данъкоплатците са се изгърбили и са дали 541 млн. лв. за Темида. От 1998 г. досега парите за системата са се увеличили с 814 на сто - през 1998 г. те са били едва 59 млн. лева. За илюстрация: увеличението на бюджета за образованието например се е увеличило за същия период със 193 на сто.
Най-интересната част от изследването е констатацията, че голяма част от огромния бюджет за правосъдие отива за заплати и осигуровки. Общо 88.8% в съдебната система отиват за тази цел.
От доклада става ясно, че българската правосъдна система е много добре финансирана, но за сметка на това се радва на ниско доверие сред гражданите. Авторите на доклада са си направили труда да сравнят по този показател страната ни с останалите държави от Европа. Установено е, че България е на трето място по разходи за правосъдие на човек от населението.
От данните на Евростат става ясно още, че България е на първо място сред останалите европейски държави в заплащането на висшите прокурори като съотношение към средната заплата в страната. Разходите за прокуратурата, измерени чрез БВП на глава от населението, показват, че България дава за прокуратурата 45 пъти повече пари, отколкото Норвегия.
Освен че плащаме добре, плащаме и на доста хора, става ясно от изследването. По данни на Евростат през 2008 г. бройката на съдии на 100 000 души население у нас е 28.3. За сравнение - във Великобритания те са 3.5. Не са по-долу и прокурорите - на 100 000 души от населението се падат по 19.9 обвинители. Във Великобритания те са 5.3.
В същото време по показател доверие към съдебната система ние сме почти на дъното със 17 на сто одобрение. Под нас е само Молдова, ако това е утеха за някого.
Докладът очертава позната ситуация - съдебната власт и полицията у нас са с най-ниско доверие в сравнение с всички останали страни - членки на ЕС. При това хората не съобщават за всички престъпления, а броят на осъдителните решения срещу държавата в Страсбург остава висок.
В същото време държавата ни е на първо място в ЕС по размер на финансиране за МВР и за прокуратурата и на седмо място по финансиране на съдилищата. Страната ни харчи за полиция два пъти повече от средното ниво в ЕС и три пъти повече от страни като Дания, Швеция, Финландия, се посочва в изследването. Съпоставката с останалите европейски държави сочи, че ние сме сред шестте страни в ЕС с най-много полицаи на човек от населението (става въпрос за униформените полицаи, без Гранична полиция и антимафиоти). А сравнението с държави с близко по брой население пък показва, че у нас полицаите са повече, отколкото в Швейцария и в Швеция и с около една трета повече от Австрия.
По тази причина на шията на данокъплатеца виси бюджет от общо 1 214 000 000 лв., предназначен за полиция, вътрешен ред и сигурност. За МВР от тези пари отиват 88.7 на сто, за ДАНС - 7.1%, останалото е за НСО и НРС. През 2008 г. ние сме били на първо място в Европа по отделени пари за сигурност парите са били 4.6 на сто от бюджета. За сравнение, за полиция, вътрешен ред и сигурност на Острова през същата година са отделили 2.9 на сто от държавния бюджет.
За времето между 2008 и 2011 г. доверието към полицията не е мръднало много, макар че се отчита лек спад - сега то е 29.4 на сто (преди три години е било 31.2). За същия период съдебната система леко е качила рейтинга си - от 14% през 2008 г. до цели 17.5 на сто за тази година.
Има обратно пропорционална зависимост между доверието в полицията, бюджета й и количеството на заетите в нея. Страните с най-високо обществено доверие в полицията като Финландия и Дания са и с най-малобройна полиция. Там отделят малък бюджет за нея, заключават авторите на изследването.
Може по тази причина хората у нас се доверяват предимно на частни фирми, гарантиращи им повече сигурност и защита. Според данните от изследването половината от фирмите у нас плащат на частен СОТ, а близо 10 на сто от тях са си наели и охранителна фирма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във