Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Темида и недосегаемите политици

Чешкият премиер Петър Нечас подаде оставка тази седмица след шумен скандал за корупция и злоупотреба с власт. Неговото оттегляне беше предшествано от безпрецедентна акция на подразделението за борба с организираната престъпност, в която бяха обискирани и задържани седем високопоставени политици от управляващата партия, оплетени в мащабна корупционна схема. Оказа се, че в аферата е замесена шефката на кабинета на премиера и негова любовница Яна Нагиова. Тя подкупвала политици, използвала службата за военно разузнаване за незаконно следене на съпругата на премиера...


Възможен ли е подобен развой на събитията по нашите географски ширини?Твърдо не! В България такава афера заглъхва като в поговорката: всяко чудо за три дни. Иначе и ние не можем да се оплачем от липса на незаконни подслушвания, на следене, на корупция по високите етажи, но никой политик досега не е наказан за това.


Да не говорим за премиерски оставки. Ако някой европейски министър-председател, подобно на Сергей Станишев, беше затрил цяла дузина секретни доклади на специалните служби, които впоследствие се оказаха в ръцете на организираната престъпност, той сигурно щеше да получи някакво наказание. У нас за подобно провинение държавният чиновник не само не получава никакво наказание, но дори не се и извинява. Както е известно, бившият премиер по времето на тройната коалиция и сегашен депутат


Станишев бе обвинен

nbsp;


през 2010 г. за разгласяване на държавна тайна. Докато е бил премиер, изгубил седем доклада с информация, представляваща държавна тайна - три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО.


Разследването започна, след като бившият съветник в държавната агенция Алексей Петров занесе на министър-председателя Борисов доклад на спецслужбата, за който заяви, че е изчезнал от кабинета на бившия премиер. Миналата година делото бе върнато за трети път от съда с указания, които държавното обвинение се затрудняваше да изпълни. Мислехме, че прокуратурата вече е отписала този казус, но новият прокурор Сотир Цацаров явно е решил да вади скелети от повече гардероби, та, ако не друго, да изглежда, че има баланс и обективност.


Преди десет дни хора от градската прокуратура подхвърлиха, че лидерът на БСП е един от петимата депутати, на които вероятно им предстои разследване. Още тези думи не бяха излезли от устата на говорителя на градската прокуратура Румяна Арнаудова, и Станишев заяви обичайната си готовност да се откаже от депутатския си имунитети и подчерта, че винаги е на разположение на закона.


Нямало от какво да се страхува. От редиците на партията столетница досега комай само бившият министър-председател от Татово време Георги Атанасов лежа в затвора, а Андрей Луканов прекара известно време в предварителния арест.


Дори и на Балканите съдилищата взеха да стават по-строги - бившият румънски премиер Адриан Нъстасе влезе за две години в затвора за корупция, а експремиерът на Хърватия Иво Санадер бе декориран с десет години затвор, също за корупция.


Българската прокуратура обаче досега не е докарала нито едно дело срещу политик до победен край. Вероятно това обстоятелство кара всеки разследван държавник да не се чувства особено застрашен или, ако е народен избраник, без всякакво притеснение да се отказва от своя имунитет.


Подобно на политическия си опонент Сергей Станишев, и бившият вътрешен министър и сегашен депутат от ГЕРБ Цветан


Цветанов няма защо да трепери

nbsp;


пред перспективата скоро да застане пред Темида след незаконните подслушвания в МВР. Още повече че тази възможност вече започва да се размива и изглежда все по-малко вероятно бившият силов вицепремиер въобще да стигне до съдебната зала.


Разследването срещу заместника на Борисов започна още в предизборната кампания, когато лидерът на БСП предаде на главния прокурор Цацаров анонимния сигнал, който е получил за нередности в дейността на службата за подслушвания СДОТО. Прокуратурата тогава обяви, че разследва нейните шефове Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов, че не са изпълнили задълженията си по служба. Заедно с тях бе обвинен и Радко Димитров, за когото се твърдеше, че по време на банкет по случай юбилея му е отишъл с отвертка да разглобява техника, за да заличи част от направени записи.Разследването обаче беше спряно за известно време, защото Цветанов придоби имунитет като кандидат-депутат, а по-късно като избран за народен представител.Главният прокурор каза, че ще поиска тази защита, а бившият министър на два пъти депозира отказ от своя имунитет в деловодството на Народното събрание.


За допустителство по служба, каквото е обвинението срещу Цветанов, в Наказателния кодекс е предвидено наказание от една до осем години затвор. Но напоследък все повече се чуват гласове, че бившият управник едва ли ще влезе в съдебната зала като подсъдим, че дори и като обвиняем. Преди дни бившият апелативен прокурор Иван Петров обясни в интервю, че има юридическа непълнота в повдигнатото обвинение срещу бившия министър и в обяснението на прокуратурата към него. Адвокати съзират също много пролуки в документите на обвинението.


И те, и Петров обясняват, че повдигнатото срещу бившия вътрешен министър обвинение е за допустителство някой друг да извърши престъпление. Но това изисквало първо да се докаже, че този друг е извършил престъпление и какво точно престъпление. Защо решиха, че тези хора са извършили престъпление, като дори обвинителният акт не е внесен в съда?!, пита се Петров.


Цветанов не е първият министър от кабинета Борисов, който е разследван. Пръв обвинение получи бившият здравен министър Божидар Нанев - за сключване на неизгодна сделка. С нея той ощетил държавата с 2.5 млн. лв., след като закупил скъпи лекарства - ваксината Тамифлу по време на истерията около разпространението на свинския грип (AH1N1) през есента на 2009 година.


Делото приключи с фиаско

за държавното обвинение. Нанев бе оправдан първоначално от Софийския градски съд, а впоследствие тази присъда бе потвърдена и от Софийския апелативен съд (САС). А сега остава да бъде окончателно оневинен и от последната инстанция - Върховния касационен съд.


Делото срещу Божидар Нанев стана пример за това как прокуратурата може да бъде използвана за уреждане на сметки на политическата сцена. Разследването срещу него беше претекст да бъде отстранен от министерския пост, а всъщност истинската причина да бъде сменен беше неуспешната здравна реформа.


Показателното в случая е, че наблюдаващ прокурор по това важно дело беше Маргарита Немска, която представляваше държавното обвинение и в друг знаков процес - срещу Мария Мургина. Първоначално бившата шефка на данъчните получи присъда от четири години за престъпления по служба, но на втора инстанция бе оправдана напълно. Миналия месец обаче последната инстанция - Върховният касационен съд, реши да отмени част от присъдата, която й наложи апелативният съд - за принуда, и върна делото за ново разглеждане...


Вторият министър след Божидар Нанев от кабината на Бойко Борисов срещу когото бе повдигнато обвинение, е бившият земеделски министър Мирослав Найденов. То е за подкуп, за принуда и злоупотреба със служебно положение. Но и тъмните облаци над Мировата глава започнаха да се разсейват. Държавното обвинение съобщи преди десет дни, че не вижда данни за престъпление в скандалния разговор между бившия премиер Бойко Борисов, бившия градски прокурор Николай Кокинов и Мирослав Найденов, проведен в дома на Борисов в Банкя. Една от обсъжданите теми в него е как да се повлияе върху разследването за корупция срещу бившия земеделски министър. Фактът, че тримата обсъждат и делото на Мирослав Найденов, вероятно е укоримо поведение, но престъпление не е извършено, заключи Софийската градска прокуратура.


Явно неслучайно добрата новина от прокуратурата за Найденов дойде, след като той стана свидетел на обвинението по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за незаконно подслушване в МВР. Остава да видим как ще се развие това разследване и дали ще има полза от свидетелствата на Найденов.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


Сагата с Масларова няма край
Сагата с дело срещу Емилия Масларова за престъпления по служба може да послужи като еталон за това как отговорните структури се борят с корупцията по високите етажи на властта. Съдът тази седмица за пореден път даде отсрочка на процеса срещу бившия социален министър за присвояване на над 11 млн. лв. при реконструкцията на социален дом в Стара Загора.Заседанието беше отложено заради липсата на едно от вещите лица. Следващия път ще бъде изслушана комплексна строителна експертиза, която е готова от една година насам, но още не е разгледана. Ще бъдат призовани за разпит и двама свидетели. Все пак беше изслушан един свидетел - Антоанета Дамаскинова, която се е занимавала със строителен надзор на обекта в Стара Загора. Тя обясни, че надзора са извършвали 14 специалисти, които били избрани по списък и работели на граждански договори към нейната фирма.Дамаскинова посочи, че не е констатирала нарушения нито по проекта, нито по изпълнението му. Пред съда беше представена и съдебно-счетоводна експертиза за суми, преведени по сметки във връзка с проекта. Експертът посочи, че един от подсъдимите - Михаил Методиев, е изтеглил от разплащателна сметка две суми по 50 хил. евро и една сума от 25 хил. евро. Самият Методиев посочи, че има всички необходими документи за сумите и че голяма част от тях са били разходвани за заплати, материали и външни услуги.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във