Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТЕМИДА ИЗХВЪРЛИ ПОДКУПЕН КМЕТ ОТ ОБЩИНАТА

Точно един месец след като полицията в Русе си свърши работата и щракна белезниците на подкупния ветовски кмет Рейхан Хабил, съдилището излезе с адекватно решение. В сряда (4 март) Русенският окръжен съд отстрани от длъжност кмета на община Ветово заради обвинение за вземане на подкуп. Аргументът на магистратите бе, че като кмет Рейхан Хабил може да упражни натиск върху подчинентие си, а и тръжните документи се намират в общината. Решението може да се обжалва пред апелативния съд в тридневен срок.
Задържаният по обвинение за вземане на подкуп Хабил е в домашен арест, след като Великотърновският апелативен съд промени първоначално наложената му мярка задържане под стража. Сегашното искане на прокуратурата за отстраняването му от поста до приключване на процеса не попречи на адвокатите на Хабил да настояват домашният арест на клиента им да бъде заменен с още по-лека мярка. Кметът е и лекар, който практикува, заявиха те. Молбата им обаче не беше уважена, тъй като Хабил можел да се занимава с професията си, докато е в къщи.
Тридесет и девет годишният активист на ДПС Рейхан Хабил бе заловен от полицията на 4 февруари тази година в русенски ресторант с 2000 лева. Според обвинението той е взел парите, за да уреди покупка на имот, обявен на общински търг. Акцията е проведена по сигнал на рекетирания в областната дирекция на МВР, подаден на 2 февруари. Срещу Хабил е повдигнато обвинение за престъпление по чл.304 б от НК, който предвижда затвор до шест години или глоба до пет хиляди лева.
Това е второ поред деяние, което Рейхан Хабил е извършил в качеството си на кмет на Ветово, обясни заместник окръжният прокурор на Русе Валентина Личева. Това ще утежни чувствително нещата около него, коментира тя.
Междувременно наблюдаващият прокурор по делото Кремена Колицова се оттегли от случая. Мотивът е, че мъжът, с когото живее на семейни начала, работи в една кантора с един от адвокатите на Хабил. Става дума за бившия районен прокурор на Русе Свилен Стефанов, който напусна прокуратурата и сега адвокатства.
Активистът на ДПС бе първият кмет в Русенско, който заедно с чиновници от общината във Ветово бе осъден за присвоените пари, отпуснати за преодоляване на щетите от наводненията през 2005 година. Той и още осем души се признаха за виновни за изготвяне на документи за фиктивни действия при ползване на парите и подписаха споразумение с прокуратурата. Продължавам да твърдя, че съм невинен, бе коментарът на кмета по повод тази присъда. Отидох на това споразумение, защото се оказа, че юридически нямам друг вариант, каза той. Обвиняваха ни в злоупотреби, а в крайна сметка ни осъждат за неправилно оформени документи, каза още той.
Историята обаче сочи, че на 9 септември 2006 г. Русенската районна прокуратура внесе за одобрение в съда общо девет споразумения по делото за средствата от бедствията. Всички те бяха доброволно подписани от обвиняемите. За виновни в извършването на документно престъпление по чл.311 от НК се признаха кметът Хабил, заместникът му Ивелин Димитров, кметицата на Писанец Росица Антонова, представителят на русенската фирма Ремонтстрой ООД Огнян Иванов, шефът на Гражданска защита във Ветово Драгомир Петков, счетоводителката на общината и още трима общински специалисти. Адвокатите и прокуратурата се споразумяха тогава на всички да бъде наложена пробация. В нея бяха включени задължителна регистрация, срещи с пробационни служители и принудителен труд - тоест удръжки от заплатите им за срок от шест до десет месеца. Преди да бъде задържан за поредното си престъпление, кметът на считаната за бедна община Ветово назначи свой четвърти заместник-кмет по интеграцията на малцинствата. В закона няма ограничения за броя на заместниците, заяви Хабил.

Facebook logo
Бъдете с нас и във