Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТЕМИДА КЛЕКНА И ПРИЗНА ДОН МИТЬО ОЧИТЕ

Детрониран ли е Димитър Желязков - Очите от поста си в йерархията на черноморското подземие - това е въпросът, който така и никой не зададе по време на шумния финал на процеса срещу наркобоса и групата му. Другият въпрос, който се прокрадва в публичното пространство, е: за чий авторитет в крайна сметка работи издадената вече присъда срещу човека, който от години разиграва Темида като циганин мечка.
На пръв поглед от сряда (30 януари) Очите не е вече наркобос на ъндърграунд средите по Южното Черноморие. Той е първият официално признат шеф на организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение на дрога в страната. Прецедентът се случи в залите на Бургаския окръжен съд (БОС), след като председателят на съда Даниел Марков одобри на заседание и след леки поправки споразуменията между Окръжна прокуратура - Бургас, Желязков и 11 от най-приближените му хора.
Макар че от години е общоизвестен факт, Димитър Желязков дочака официално да бъде признат за лидер и организатор на престъпна група. Самият той се легитимира като такъв, отговаряйки на въпросите на обвинението, като същевременно си отвори и вратата, водеща към затворническите нарове.
Да, признавам се за виновен. Да, разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с него. Доброволно подписвам това споразумение. Тези думи, изречени точно в 10.10 часа в сряда в една от най-охраняваните зали на БОС бяха и отправната точка в пътя на Очите към бургаския затвор. Престоят му там обаче ще бъде по-кратък от предвиденото, след като му се приспадне излежаното вече зад решетките. А ако дон Митьо се държи добре, може да напусне зандана и след изтичане на половината от присъдата.
Срещу произнесени пет бързи да Желязков получи възможно най-леката присъда от четири и половина години лишаване от свобода при първоначално общ режим. Повдигнатото срещу Очите обвинение бе по чл.321, ал.3, т.3 във връзка с ал.1, във връзка с чл.93, т.20 от НК - за организирана престъпна група. От присъдата на несебърския бос ще бъде приспаднат срокът, който той е излежал в ареста от първото заседание на 5 април 2007 г., на което му е била определена мярката за неотклонение задържане под стража, досега. В полза на държавата ще му бъдат отнети мобилни телефони, нож и сумата от 18 000 долара, иззети при извършения първоначален обиск в дома му. Желязков ще трябва да заплати и 3450 лв. разноски по делото, постанови съдия Даниел Марков.
Другият авторитет и мозък на групировката Янко Гюров - Поморийския получи четири години и четири месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието. Преди да пристане на затворническата участ, той също изрече заветните пет да само за 10 минути. Повдигнатото срещу него обвинение бе по член, идентичен с този на Очите. От Поморийския в полза на държавата бяха отнети 9 броя мобилни телефони и сума в левове, евро и долари - средства, използвани за извършване на престъплението или придобити вследствие на него, както посочи определението на окръжната прокуратура в Бургас. Гюров ще трябва да заплати съдебни разноски в размер на 2575.74 лева.
Общо 12 споразумения одобри съставът на БОС. Всички те бяха събрани в едно дело, заседанието по което продължи повече от 7 часа. Двама от групата - Стефан Хаджиев - Котката и Петър Петров, изненадващо получиха по-големи присъди и от двамата си босове. Лейтенантите на Очите се сдобиха с присъди от по пет години лишаване от свобода при първоначално строг режим и драстични глоби в размер съответно на 50 и 20 хил. лева. Те бяха обвинени по чл.321, ал.3, т.2 във връзка с ал.2, във връзка с чл.93, т.20 от НК. Срещу двамата бяха повдигнати и още обвинения - за притежаване на незаконно огнестрелно оръжие, водене на подгрупа в наркопирамидата, държане на взривни вещества в големи количества и наркотици. Точно те наклониха везните към по-тежката им присъда.
Георги Джендов и Йордан Георгиев - Данчо Лайфа ще лежат по три години и половина в затвора, Диньо Динев, сочен за касиер на наркоструктурата - две години и девет месеца. При обиск у Динев бе намерена тетрадка, в която прилежно били отбелязвани всекидневните приходи от дрога, както и дължимите от наркодилърите суми. Черният тефтер бе приложен като веществено доказателство по делото.
Йордан Балабанов получи две години и половина, Димитър Стоянов Желязков, адаша на Очите и съратникът му Йордан Кънев - по две години. Най-малко - само година лишаване от свобода, БОС отсъди за 24-годишния Иван Радев. Според обвинителния акт той е бил член на наркогрупата за малко време и не е бил на ръководна длъжност в нея. От присъдите на мръсната дузина ще бъде приспаднато времето, прекарано от тях в затвора при изтърпяване на мерките за неотклонение.
Станимир, най-верният гард на Митьо Очите, и майката на боса Станка прилежно изчакаха 17 часа, когато в съдебната зала съдията по делото Даниел Марков изчете окончателния вариант на споразумението с прокуратурата, неподлежащо на обжалване. В залата се мернаха и още няколко лица от престъпния свят, за които има подозрения, че са били от структурата на Очите на по-ниските нива.
От съратниците на Очите липсваше Новак Купенов, който в момента се намира в затвора и изтърпява поредната си мярка задържане под стража. Броени дни преди споразумението на Очите с прокуратурата Новак се опита да промени мярката си за задържане, но съдът отхвърли искането му. Пред представители на медиите Новак призна, че никой не му е предлагал сключване на споразумение. Разследването срещу него и срещу други четирима от хората на Очите, задържани при спецакцията на полицията на 2 април 2007 г., продължава.
Според запознати, именно Новак Купенов, сочен за един от най-жестоките лейтенанти на Митьо Очите, стои в основата на разбиването на наркоструктурата. Той е човекът, предизвикал вътрешната ревизия и трусовете в групировката на Желязков и Гюров при последното си излизане от затвора. Тогава Купенов недвусмислено заявил намерението си да поиска един от най-високите постове в йерархията. Лежал съм заради мафията. Напълно го заслужавам, твърдял Купенов.
По време на няколкото последователни гледания на мерките му за неотклонение в съда Купенов разигра болнична мелодрама в стила на шуменския бандит Христо Илиев- Големия Зевс - придвижваше се с патерици, бе влачен на ръце от съдебната охрана и пролежа цяло заседание на БОС на скамейката в съдебната зала…Никой не ми дава лекарствата, не мога сам да отида даже до тоалетната, а когато имам нужда от спешна помощ, отказват да пратят линейка, жалваше се Купенов.
За нас нямаше изненади по време на заседанието. Всяка една от страните се изправи и заяви, че поддържа споразумението, коментира минути след края на делото заместник окръжният прокурор на Бургас Светлозар Костов. Така той сложи финалната точка на едно от най-мащабните дела срещу организираната наркомафия в страната. А официално признатия Дон Митьо Очите пое към затвора. За кратко...

Илиян Василев, адвокат на Димитър Желязков - Очите:
Адвокат Василев, вие ли посъветвахте Димитър Желязков да сключи споразумение?
- Аз винаги съм бил против това споразумение. Твърдя, че срещу Димитър Желязков няма грам доказателства. Твърдя, че в доказателствата, записани със СРС - та няма и думичка, разменена между Димитър Желязков и Димитър Янков. Твърдя, че в доказателствата няма и думичка за предлагани 100 000 лева на магистрат, че по делото няма нито дума за засечени разговори на Митьо с политици - неща, с които се спекулираше в публичното пространство. Неточни бяха и пуснатите в пространството думи, които Димитър уж е произнесъл по отношение на Маргините: На Маргините мога да МИ правят…. Ясно се чува на записа, че Митьо казва: На Маргините могат да МУ правят….. Да, аз бях категорично против той да сключва споразумение. Решението е негово. За втори път правя това. Първия път беше по делото на Рали Пенков. Там абсолютно невинни хора сключиха споразумение с прокуратурата. До момента Димитър има година и половина арести по дела, приключили с оправдателни присъди. Сами си направете изводите…
Тогава как да си обясним, че въпреки вашето нежелание Очите сключва това споразумение? Сам ли взе това решение?
- Да, сам. Той е изключително разумен човек. Беда е, че лица като него са пращани в подобна житейска позиция. Едно такова дело срещу 15 човека само на първа инстанция се точи поне по три-четири години. Върху решението му са повлияли и десетте месеца в изолатора.

Светлозар Костов, заместник окръжен прокурор на Бургас:
Прокурор Костов как ще коментирате двата процеса в Бургаския окръжен съд?
- Днес е особен ден, защото съдбата реши да събере на едно място в една сграда и в един ден две знакови дела. Първият прецедент е наказателен и исторически - по делото срещу Димитър Желязков и хората му. До момента няма такова дело и не се е стигало до подобен развой по никой процес.
Какво се очакваше да бъде наказанието срещу Очите и хората му, ако не бяха предложени тези споразумения?
- По закон наказанието на Очите, според обвинението, може да бъде между 5 и 15 години затвор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във