Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ТЕМИДА НАГРАДИ ДВУЧАСОВА ГАВРА С 20 ГОДИНИ ЗАТВОР

Две момичета от Германия със сигурност повече няма да стъпят в България, каквото и да им разказват за европеизирането на милата ни татковина. Миналото лятото студентките по ландшафт и орнитология Мелани Глазер и Андрея Балцер са изнасилени зверски от трима роми и вместо милите спомени за Бургас, морето и неговите трудови хора те отнесоха със себе си мисълта, че във всеки храсталак по Южното Черноморие дебне по един изверг. Още в деня на пристигането си двете германки брутално са изнасилвани и бити в продължение на два часа от трима цигани, а по време на делото единият от служебните защитници определи инцидента като... сблъсък на две култури.
Мелани и Андрея пристигат в Бургас на 12 август 2005 г. сутринта, за да проведат годишната си практика в Природозащитен център Пода, който се намира на няколко километра от областния град в една блатиста местност. Според предварителните им планове момичетата трябвало да прекарат по Южното Черноморие четири месеца и, заедно със свои колеги от различни европейски държави, подробно да се запознаят с особеностите на местния ландшафт и с разнообразието на пернатите в региона. Ето защо те решават да изкарат един прекрасен ден в цивилизацията и до десет часа вечерта обикалят Бургас, радвайки се и на морето, и на неговите трудови хора.
Около 22. 30 часа Мелани и Андрея хващат такси до Природозащитния център Пода, където трябвало да пренощуват. За тяхна зла участ обаче шофьорът се оказва... грубиян, отказва да си цапа колата из блатата и ги оставя на пътя Бургас - Созопол, на около километър и половина-два от сградата.
Нямайки какво друго да правят, двете германки нарамват багажа си и тръгват пеша. По едно време ги настига каруца с трима мъже в нея. Те любезно питат момичетата накъде са тръгнали и след като разбират, че трябва да стигнат до Пода, още по-любезно ги канят да се качат в каруцата.
Двете жертви вероятно са възприели поканата и случката като поредна екзотична българска атракция и нито за миг не са и помислили, че може да им се случи нещо лошо, ще коментира по време на процеса в Бургаския окръжен съд адвокат Димитър Любенов, служебен защитник на една от обвиняемите.
Вместо към Природозащитния център обаче ромите подгонват каруцата към морето по един от многобройните черни пътища. Германките усещат, че нещо не е наред, и започват да викат за помощ, но безрезултатно. Каруцата спира на около половин километър от корабостроителния завод Илия Бояджиев и на десетина метра от плажа, след което... гаврата с момичетата започва.
Най-възрастният от тримата - 50-годишният Тодор Трошев, издърпва 25-годишната Мелани Глазер, замъква я на плажа, пребива я за назидание и я изнасилва три пъти - веднъж във водата и два пъти на пясъка. Като периодично принуждава жертвата да мълчи с юмруци в главата или с ритници по тялото.
В същото време другите двама роми - 38-годишният Христо Михайлов и 21-годишният Радко Михайлов, се забавляват с 23-годишната Андрея. Пръв пробва мъжествеността си Христо, който пребива момичето с идеята да прави... френска любов с нея. След като тя отказва, циганинът отново пуска в ход юмруците си, вика Радко да се включи в купона и двамата дружно продължават да бият момичето и да се гаврят с него.
След един по-силен удар Андрея симулира припадък, но видът на безжизненото й тяло сякаш удвоява усърдието на двамата цигани. Нещо повече - стига се дотам, че по някое време тримата разменят жертвите си: Тодор отвежда Андрея на плажа, където - далеч от чужди очи - я изнасилва още няколко пъти, докато съучастниците му правят същото с Мелани.
Гаврата с чужденките продължава два часа. След това ромите се качват на каруцата и изчезват. Около един часа през нощта насинените и окървавени момичета успяват да се доберат до природозащитния център и да уведомят полицията за инцидента.
На 22 септември Тодор Трошев, Христо Михайлов и Радко Михайлов са арестувани и срещу тях са повдигнати обвинения по чл.152, ал.3 във връзка с ал.1, гласящ в общи линии следното: Който се съвъкупи с лице от женски пол без негово съгласие, като го принуди към това със сила или заплашване и когато деянието е извършено от две и повече лица, се наказва с лишаване от свобода от три до петнайсет години.
Отделно от това срещу Христо Михайлов е повдигнато и обвинение за грабеж, тъй като в хода на предварителното следствие е установено, че той е задигнал мобилните телефони и фотоапаратите от раниците на двете момичета.
Точно една година след арестуването на тримата - на 21 септември 2006-а, състав на Бургаския окръжен съд, начело със съдия Петя Петрова, осъди изнасилвачите на общо 20 години лишаване от свобода. Тодор Трошев ще трябва да излежи осем години зад решетките при първоначален строг режим, Христо Михайлов получи седем години затвор, а Радко Михайлов се размина само с пет години.
Преди да започна пледоарията си, искам да се извиня пред съда не само като адвокат, но и като гражданин, и като жена за ужасното престъпление, което са извършили подсъдимите. Случаят показва колко е различно мисленето на тези две германски момичета, идващи от държава, където се спазват правилата - заяви на 21 септември адвокат Радка Найденова, служебен защитник на Тодор Трошев. - Те са се качили доброволно на каруцата с мисълта, че нищо лошо няма да им се случи. Случилото се обаче е внезапен сблъсък на две култури, каза още тя.
Е, адвокат Найденова не пожела да уточни по какъв начин културните различия между Германия и България са възбудили до такава степен тримата цигани, че в продължение на два часа те неуморно са изнасилвали, били и ритали жертвите си. Факт обаче е, че вместо да почерпи за милостивите присъди, защитата веднага обжалва решението на окръжните магистрати и прати делото в Бургаския апелативен съд.
Не ми се коментира този инцидент, защото аз лично преживявам случилото се много трудно. Ще кажа само, че Мелани и Андрея все още не са преодолели стреса и са под постоянен контрол на психиатър, лаконичен бе коментарът на Антон Ковачев от Природозащитния център Пода, ръководител на двете студентки в България.
Второинстанционният процес в Бургаския апелативен съд започна на 27 ноември (понеделник) и... приключи още същия ден. В края на заседанието съдебният състав обяви, че се е запознал с доказателствата по делото и ще се произнесе в законоустановения 30-дневен срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във