Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Темида най-сетне очи в очи с банда фалшификатори

Есенна жега иде за осемчленна банда старозагорчани, специализирани в изработване на фалшиви кредитни карти и в източване на големи суми от банкови сметки на чужденци. След многомесечно влачене из инстанциите фалшификаторите най-сетне ще застанат пред съдиите. Краят на продължилата дълго време експертиза по случая почти съвпадна с изнасянето на щъркелите от страната, но наблюдаващият обвинител от Старозагорската окръжна прокуратура Нейка Тенева все пак с удовлетворение обяви, че макар и три години след задържането на групата внася в съда обвинителен акт срещу нея.
Бандата беше разбита на 5 декември 2006 г. при съвместна акция на служители на сектор Борба с организираната престъпност в Стара Загора и на колегите им от ГДБОП. Очаква се първото заседание по делото да бъде насрочено веднага след съдебната ваканция.
По време на арестите бяха иззети 113 фалшиви кредитни карти, изработени много прецизно. В печатница Непедони в Стара Загора се извършвала незаконната предпечатна подготовка на шофьорски книжки, както и окончателното оформление на картите. Намерени бяха и готови фалшиви документи за управление на превозни средства, които са били използвани от членове на групата.
За тартор на добре организираната група полицията и обвинението посочиха 32-годишния Калин Славов Пантов от Стара Загора. През 2004 г. той е работил в Испания, където попаднал на хора и овладял тънкостите на занаята по изготвяне на фалшиви кредитни карти. Находчивият старозагорец се снабдил с
устройство MRS, с което да записва информация
от чужди банкови карти върху т.нар. пластики. След това решил да пренесе натрупания опит в България и в началото на 2006 г. привлякъл към бизнеса си 36-годишния Енчо Велев. Той се включил в него с осигуряване на информация за банкови сметки.
Ръководителите на престъпната група наемали хора срещу солидно заплащане да снемат данни от кредитни карти чрез скимиращи устройства.
Фалшивите кредитни карти са използвани за пазаруване предимно в Италия. После марковите дрехи са продавани в скъпи магазини в София, Варна и Стара Загора, най-вероятно срещу неистински фактури и документи за произход.
При разследването е установено, че босът Калин Пантов пътувал зад граница с колите на своите приятели Нейко Тотев и Петко Петков. В замяна на това той им предоставял кредитни карти, с които те си купували скъпи дрехи, парфюми, очила, бижута и други стоки.
За изпипване на фалшивите карти Калин потърсил първо съдействието на Николай Трифонов - шеф на печатница Непедони в Стара Загора, и на приятелката му Златина Делчева, която е служител в печатницата. Първоначално Трифонов отказал да извърши опасната услуга. Офертата обаче приел Янко Иванов от София.
На всяка карта отпечатвали логото на VISA или Master Card
както и имената на титуляра на картата.
Съществувала обаче вероятност служител на магазина да поиска документ за самоличност, с който да удостовери, че лицето, ползващо картата, е неин титуляр. За тази цел Пантов привлякъл двамата старозагорци от печатницата - Трифонов и Делчева, и те започнали да изработват неистински документи за управление на автомобил.
След като стъпил на краката си, Калин Пантов решил да вземе всичко в свои ръце и заедно с Нейко Тотев да събират информацията, която се изисква да съдържа кредитната карта. За целта прибегнали до компютърните умения на Веселин Неделчев от Казанлък. Той изготвил устройство, което да монтират на даден банкомат и чрез него да записват данни от кредитни карти.
При обиска на Веселин Неделчев антимафиотите са намерили и иззели фино изработена платка с клавиатура, с монтирана на нея интегрална схема. Иззети са и шест стъклени подложки с монтирани на тях микропроцесор и енергонезависима памет, предназначени за вграждане в чип карти.
При ареста на Калин Пантов са открити компютър, който съдържал номера на кредитни карти, както и имена на титулярите им. Иззети са 73 пластики с магнитна лента, като върху 65 от тях е имало записана информация. У тартора е намерено и устройство с клавиатура, което осигурява запис на всички видове магнитни карти по системата ISO, както и хартиени листове със записани на тях номера на кредитни карти и имена на титулярите им. Фалшиви кредитни карти и шофьорски книжки са намерени и при обиска на останалите членове на бандата.
При извършеното претърсване на Златина Делчева е
открит диск с графични файлове
представляващи международно свидетелство за управление на МПС с изображения на различни лица и с различни имена.
Престъпната банда, в която всеки и имал определена роля, е източила много сериозни суми от сметки на хора по целия свят.
Срещу Златина и приятеля й Николай Трифонов е повдигнато обвинение за документни престъпления по чл.308, ал. 2, чийто текст предвижда до осем години затвор.
Калин Пантов е със същото обвинение, както и за фалшифициране на официални документи, за което е предвидено наказание от 5 до 15 години. Същото очаква и Енчо Велев. Присъда до шест години лишаване от свобода могат да получат компютърният спец Веселин и Нейко Тотев. С най-малко наказание - вероятно пробация или глоба, ще се размине Петко.
В последните дни на август стана известно, че докато мудната ни съдебна система близо три години не обърна никакво внимание на бандата и я остави на свобода, италианските власти хич не си поплюват. Това на собствен гръб изпита софиянецът Янко Иванов, който успя да избяга на Апенините, но там бе заловен с 50 000 фалшиви евро и в средата на 2009 г. бе осъден.
За сметка на съдебната система спецслужбите у нас и най-вече служителите от ГДБОП се активизираха и направиха серия от успешни удари срещу фалшификатори и майстори в скимирането на карти. За последната силна акция на антимафиоти МВР извести на 25 август, когато стана ясно, че става дума за съвместна операция на ГДБОП и на кипърската полиция. На три адреса в столицата, ударени едновременно от полицията, бяха открити фалшиви документи, банкови карти, печати, пари. МВР информира, че до реализацията се е стигнало след задържането на двама българи в Кипър в началото на юни при
международна операция в гр. Пафос
Тогава са заловени криминално проявените българи И.Л. (62 г.) от Нови Искър и А.В. (36 г.) от София, които разполагали с фалшиви банкови карти, със скимиращи устройства, с преносим компютър, както и с фалшив документ за самоличност със снимка на А.В.
След акцията в Пафос дошъл ред на съучастниците на групата в София. При обиските, извършени под наблюдението на обвинители от Софийската градска прокуратура, са проверени три адреса, където са открити и иззети газов револвер, пригоден за стрелба с бойни муниции, голямо количество печати (включително и на общинска администрация, държавна служба, чуждестранна емиграционна служба, търговска верига), фалшиви банкови карти на известни международни картодържатели, фалшиви чуждестранни документи за самоличност. При претърсването антимафиотите открили и банкноти менте, сред които купюри с номинал от 50 и по 100 долара, а също евробанкноти с номинал 50, 100 и 200. Намерени са и пътнически чекове с номинал 100 щ. долара, компютърна конфигурация, както и голямо количество оптични дискове. МВР информира, че операцията, започнала в Пафос, продължава на територията на Европейския съюз, като предстои да се изясни къде са теглени сумите, къде са били монтирани скимиращи устройства и какъв е окончателният размер на неправомерно изтеглените суми. Едва след като всички материали по случая бъдат събрани и обобщени, ще дойде времето и прокуратурата да предяви обвинителни актове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във